Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: DESCOPERIRE arheologică pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda: Aşezare veche de 7.000 de ani, în zona localității Limba, lângă Alba Iulia

Publicat

12417901_222512274772911_4224050437318412961_n O așezare veche de aproximativ 7.000 de ani a fost descoperită de arheologi în zona localităţii Limba, lângă Alba Iulia, pe traseul lotului 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda. Cercetările au fost demarate în 1 februarie de Muzeul „Ioan Raica” Sebeș şi vor fi finalizate în luna iulie.

Activităţile de cercetare sunt coordonate de reprezentanții Muzeului „Ioan Raica” din Sebeş, fiind organizate de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Până în prezent au fost descoperite urme ale unui sat vechi de circa 7000 de ani, cu locuinţe de suprafaţă, locuinţe adâncite şi o serie de anexe gospodăreşti. Descoperirile fac parte din perioada neoliticului timpuriu, respectiv cultura „Vinca”.

Arheologii ştiau despre existenţa sitului, în condiţiile în care în trecut au mai existat campanii de cercetare a acestei zone. Specialiştii includ aşezarea de la Limba în categoria siturilor ”cheie” pentru rezolvarea complexelor probleme ale neoliticului timpuriu şi dezvoltat din bazinul mijlociu al Mureşului.

12931185_222512741439531_7292321820134259898_n Inventarul special descoperit de arheologi este foarte bogat (idoli, ceramică pictată, obiecte din corn, piatră şi obsidian). Aceste obiecte care vor spori colecţia muzeului din Sebeş şi vor face obiectul unei expoziţii speciale după finalizarea activităţilor de restaurare.

Echipa care investighează situl este formată din şase arheologi de la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Judeţean de Istorie Baia Mare şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Lucrările vor continua cel mai probabil până în prima jumătate a luni iulie. Obiectele descoperite vor fi restaurate şi apoi expuse publicului interesat.
Reamintim că traseul Autostrăzii Sebeş – Turda trece şi în apropierea localităţii Limba, pe lotul 1, de 17 km, între Sebeş şi Pârâul Iovului (nord de Alba Iulia).

Vezi şi VIDEO: AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA. Imagini aeriene cu lucrările între Alba Iulia şi Aiud, la începutul lunii aprilie

Legenda spune că pe vatra satului Limba au trăit dacii care erau organizați într-un grup războinic a căror simbol era lupul. Legenda “Pricolicilor” face referire la ritualurile de iniţiere a tinerilor “lupi”. În urma ritualurilor locuitorii acestor meleaguri au ajuns să fie cunoscuţi sub denumirea de oameni-lup sau pricolici.

sursa foto: Facebook (Adrian Bogdan)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate