Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Dezbatere la Alba Iulia, despre reducerea poluării cu nutrienți. Primăriile au acces la finanţări de 48 milioane euro. Cum se pot obţine banii pentru investiţii

Publicat

IMG_7164 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat joi, 12 mai, la Alba Iulia, o dezbatere publică prin care s-a analizat cadrul normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.

Evenimentul s-a adresat autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Alba.

La dezbatere au participat și au avut intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi.

Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Ileana Bogdan, de la Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, expert de mediu Campanie Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

Primarii din orașul Cugir și din comuna Sîntimbru, prezenți la dezbatere, au avut intervenții privitor la investițiile pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le-au derulat în județul Alba în cadrul acestui proiect: platforma pentru colectarea gunoiului de grajd de la Sîntimbru și perdelele de protecție plantate în localitatea Cugir.

Dezbaterea a urmărit realizarea unui dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Alba la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a finanțat în județul Alba o investiție care este finalizată în prezent – platforma comunală de depozitare pentru gunoi de grajd de la Sîntimbru, împreună cu echipamentul necesar – încărcător frontal, tractor cu remorcă, cisternă vidanjă, mașină de împrăștiat gunoi – și europubele, în valoare de 1,21 milioane de lei. De asemenea, au fost plantate perdele de protecție (75.000 bucăți – puieți de salcâm) în localitatea Cugir.

Pentru perioada 2016-2022, proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.

Pot solicita finanțări orice unitate administrativ teritorială (UAT), respectiv parteneriat între UAT-uri. Competițiile de proiecte pentru administrațiile publice locale vor fi lansate ăn acest an, iar finanțarea acordată prin proiect acoperă toate cheltuielile necesare realizării și supervizării lucrărilor și achiziției echipamentelor.

Ce tipuri de proiecte se pot finanța?

– Investiții noi la nivelul comunității pentru gestionarea gunoiului de grajd

– Achiziția de echipamente pentru platformele de depozitare, respectiv stațiile de compostare existente

– Realizarea unor sisteme de mici dimensiuni de canalizare și epurare a apelor uzate

– Crearea de zone tampon – plantarea de perdele de protecție

Dezbaterea a făcut parte din campania 2016 a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, se pot accesa www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro sau www.blog.inpcp-campanie.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement