Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO DOCUMENT: Cerințe la examenele de liceu, acum șapte decenii. Compunerile despre anotimpuri, înlocuite azi cu texte despre internet


Publicat

În timp ce liceenilor de astăzi li se poate cere, la examene, să redacteze, de exemplu, un text despre influența internetului în viața tinerilor, în urmă cu aproximativ șapte decenii, lucrurile stăteau ușor diferit. Atât structura unui subiect de examen, cât și tematica abordată erau în ton cu „simplitatea” vieții de zi cu zi a oamenilor care nu aveau încă de-a face cu tehnologia. Mediul înconjurător, formele de relief sau viața la țară erau, astfel, principalele idei pe care tinerii liceeni de atunci trebuiau să le dezvolte într-o compunere.

Acesta este și exemplu tânărului Roșca Valeriu, care, în anul 1945, și-a încercat norocul și a dat admitere la cel mai prestigios liceu din județ, primul liceu românesc din Transilvania, Liceul „Mihai Viteazul”, devenit astăzi Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”. pentru a fi admis la liceu, acestuia i s-a cerut să facă o scurtă descriere a toamnei la munte.

„Deodată cu coloritul frunzelor copacilor, toamna se resimte la munte. Aerul mai rece, vânturile puternice și ploile dese și reci prevestesc locuitorilor de la munte că iarna geroasă le bate la ușe. La munte, toamna este de scurtă durată, de multe ori la șes este destul de cald iar muntele este acoperit de zăpadă. Ciobanii cari cu turmele lor au urcat odată cu primăvara la munte, acum coboară încet pe plaiurile munților, cu oile la iernat, doinind din fluier tristețea pe care o simt, căci se despart de muntele de care sunt legați sufletește. Toamna, locuitorilor de la munte nu le aduce atâtea bucurii ca celor de la câmpie care își adună rodul muncii lor. Lor le aduce mai multe griji și necazuri, căci le stânjenește munca lor, lemnăritul, care le aduce hrana de toate zilele și le prevestește iarna geroasă de munte”.

Cu scris caligrafic, dar cu o mulţime de greşeli gramaticale și de ortografie (corectate ulterior cu roșu de profesor), elevul Roșca Valeriu nu a reușit să obțină decât nota +5/-6 pentru compunerea lui.

Lucrări de control la liceu, acum șapte decenii

În anii 1940-1950 lucrările de control la diverse materii nu erau neaparat bazate pe subiecte cu un grad de dificultate mai ridicat, dar aveau structuri mai simple și erau tratate cu mai multă seriozitate, ca urmare, corectate cu mai multă asprime. Dacă pentru unii nota 7 reprezintă acum o notă medie, absolvenții promoției 1945 a Colegiului „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, pe atunci Liceul „Mihai Viteazul”, se puteau declara fericiți, dacă absolveau cu o astfel de notă.

Dacă zilele acestea, elevii din clasele terminale s-au pregătit pentru simularea examenului de bacalaureat la limba și literatura română, matematică și limba maternă, urmând ca la vară să se confrunte cu adevăratul „examen al maturității”, susținut la mai multe materii, aflăm dintr-o adresă oficială din anul 1938 transmisă de Inspectoratul Școlar regional din Cluj către conducerea Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, că materiile la care elevii din clasele I-VII de liceu dădeau examen final la sfârșit de an școlar erau dintre cele mai variate.

Cei din clasa I de liceu trebuiau să treacă proba scrisă la română și „,matematici”, celor din clasa a VII-a li se mai adăugau și franceza, istoria, filosofia, „fizico-chimicele”, dar și limba latină, pentru cei din „secția literară”. „Elevii care au obținut media anuală 3, sau sub 3, la o singură materie, dar la toate celelalte materii cu media anuală de cel puțin 6, vor fi admiși la examen, urmând să fie examinați mai amănunțit la această materie”, se mai arată în adresă.

Desigur, nu lipseau nici lucrările la limba rusă, istorie sau religie, în care, la fel cum se mai practică și în zilele noastre, subiectele, de altfel destul de complexe, puteau fi alese dintr-o listă pusă la dispoziție de profesor.

Notele nu erau întotdeauna dintre cele mai bune. Pentru subiectul „arabii”, tratat într-o lucrare din 21 februarie 1948 la istorie, elevul clasei a II-a de liceu, Ștefan Rusu, a obținut doar nota 4.00. (foto 1). Ca și în zilele noastre, existau și elevi de nota 10. Vedeți în fotografia atașată (foto 2) o lucrare de control la limba rusă, a elevei Ruxanda Ciornei, evaluată de profesori cu nota maximă.

Structura orarului, valoarea unei burse și mediile de absolvire ale elevilor

În ceea ce privește orarul propus la liceu, acesta era destul de încărcat, cuprinzând, pe lângă deja tradiționalele materii, și ore de greacă, drept, igienă, educație morală, caligrafie, istoria artelor, germană sau italiană, gospodărie și lucru.

De asemenea, comparativ cu bursele care se acordă acum elevilor, care pot fi sociale, sau de studiu, în anul 1942, bursele se acordau în baza unui concurs (la română, matematică, istoria românilor, geografie, latină, istorie universală), după cum urmează: 12 burse a câte 1.500 de lei pentru fiii de săteni, 8 burse a câte 80 de lei pe zi. În urma concursului, s-au acordat burse la 9 elevi, cu medii cuprinse între 7.87 și 9.50.

Dacă acum știm cu toții că ești declarat admis la un examen cu condiția să iei minim nota 5, un tabel al rezultatelor la „examenul maturității” din 14 octombrie 1943, ne arată că, acum 70 de ani, nu oricine trecea cu brio acest examen. Astfel, în sesiunile din mai, iunie și septembrie 1943, 38 de elevi de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au fost declarați admiși, cea mai mică medie fiind 6.00, iar cea mai mare 9.00. În urma admiterii, aceștia primeau un „certificat de studii liceale”, care le dădea dreptul la „serviciul militar cu termen redus și la admiterea în funcțiuni publice, nu însă la înscriere în Universitate și alte școli și instituții cu caracter de învățământ superior”, cum se practică acum.

Cum nu toată lumea reușea să obțină nota 6, de trecere, celor care erau declarați respinși la examen, li se aducea la cunoștință printr-o „publicațiune”, că înscrierea pentru următoarea sesiune se va face direct la Inspectoratul Învățământului, regiunea IV, Sibiu.

Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2014: SUBIECTELE la MATEMATICĂ pentru clasa a XI-a și a XII-a. Proba obligatorie a profilului

Vedeți mai jos documente aparținând Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, perioada 1942-1945:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. mycry01

    luni, 09.02.2015 at 17:04

    observa ca profesorri nu erau mai bine pregatiti decat elevii. Intr-o lucrare la limba romana , profesorul „corecteaza” in mod gresit si pune virgule acolo unde nu-si au locul… chiar de f multe ori

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Viituri în Apuseni- la Gârda de Sus și în Șureanu- la Dobra. Apele au rupt un drum și au inundat mai multe case

Publicat

Ploile torențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, pentru decolmatare și extragerea apei din gospodăriile afectate de viitură în localitatea Dobra acționează pompierii de la Garda de intervenție Sebeș în cooperare cu cei de la SVSU Șugag.

”Pana la momentul actual s-a procedat la extragerea apei din 4 gospodării din 6 existente și decolmatarea străzii principale. Nu sunt victime”, precizează reprezentanții ISU Alba.

Știrea inițială: Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

În urma ploii puternice de la Dobra a fost blocat și DN 67C, fiind aduse de pe versanți bucați mari de lemne și cantități importante de pământ.

De asemenea, în imaginile trimise de cititori se poate vedea drumul din zonă, inundat și încărcat de aluviunile aduse de apă.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Contactat de reporterul Alba24, acesta a explicat că în localitate nu au fost afectate gospodării, însă viitura a umflat pârâul, iar aluviunile aduse de apă au blocat drumul pe o lungime de aproximativ 50 de metri.

”Drumul nu a fost distrus, doar blocat de aluviuni. Am acționat imediat pentru curățare, iar acum se poate circula pe el”, a declarat primarul Marin Vârciu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Haos după decizia CCR prin care izolarea și carantinarea au fost SUSPENDATE. Ordinul MAI a ajuns în toate județele

Publicat

vela

Măsura izolării la domiciliu și carantinării instituționalizate s-a suspendat temporar pentru toate persoanele, inclusiv pentru cele aflate deja în cele două situații, în urma publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR care a stabilit că internarea și carantinarea obligatorie sunt neconstituţionale, potrivit unui Ordin transmis de MAI tuturor Inspectoratelor Județene de Poliție din țară.

Potrivit documentului citat, suspendarea se face până la modificarea cadrului legislativ.

”Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 458 /2020, publicată în Monitorul Oficial în 02.07.2020, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției.

Astfel, Ordinul ministrului sănătății nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit măsurile de carantină / izolare, se suspendă de drept, începând cu data de 02.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ.

În consecință, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020”, se arată în Ordinul de la MAI.

Astfel, începând cu data de 6 iulie 2020, cadrele Inspectoratelor de Poliție vor notifica persoanele aflate în carantină, respectiv medicii de familie vor informa telefonic persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, asupra modificărilor legislative.

Referitor la această situație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, vineri, că vor fi câteva zile de vid legislativ în ceea de privește izolarea și carantina cetățenilor români din UE.

”Astăzi, s-a constituit un grup de lucru, care luni și marți se va întâlni la Guvern pentru a face un proiect de lege în acest sens. N-am putut face acest lucru până acum, deoarece nu am avut motivarea CCR. Vor rămâne câteva zile descoperite. Înțeleg că toate legile trebuie amendate, dar nu în timp de război, ci în timp de pace. Politicul a venit prea devreme. Vom vedea dacă politicul este mai important decât sănătatea românilor sau interesul național”, a declarat ministrul Sănătății, la Digi24.

Totodată, senatorul PNL de diaspora Viorel Badea a scris pe pagina sa de Facebook că ”începând de astăzi, românii din Diaspora pot reveni acasă, indiferent de țara de domiciliu sau reședința, fără a mai fi supuși izolării sau carantinării”.

”Mi-a confirmat ministrul sănătății că nu va mai fi izolat nimeni”, a specificat senatorul Badea în dialogul pe care l-a avut pe Facebook, cu români din diaspora.

Contact de Libertatea, senatorul Viorel Badea a nuanțat: ”N-am zis că Nelu Tătaru mi-a spus că se va renunța la izolare și la carantină, în niciun caz. Eu m-am consultat cu domunul ministru referitor la decizia CNSU. Mi-a spus care este decizia și după aceea eu am extrapolat pe decizia CCR. este opinie personală. Am drepul, sunt parlamentar”, a spus Badea.

Ministrul Nelu Tătaru a atras atenţia că, deşi CCR a declarat neconstituţională instituirea izolării şi carantinei, există încă, în legislaţie, “acel articol din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor”.

În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit o nouă regulă pentru excepția de la izolare sau carantină la sosirea în România. Concret, pe lista excepțiilor vor intra țările din UE și Spațiul Economic European care au o rată a cazurilor noi de COVID-19 din ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori, mai mică sau egală cu a României, în perioada similară.

Surse: libertatea.ro; digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste COVID-19 la intrare în Grecia: Ce se întâmplă dacă ești diagnosticat cu coronavirus în timp ce ești în concediu

Publicat

Peste 6.500 de teste pentru COVID-19 s-au făcut în aeroporturile din Grecia, miercuri, în prima zi după ce țara și-a redeschis granițele pentru turiști, iar autoritățile au anunțat că primele 250 au rezultate negative. Ce se întâmplă, însă, dacă sunteți diagnosticați cu coronavirus în timp ce sunteți în concediu în Grecia?

Potrivit ghidului întocmit de Organizația Națională de Sănătate Publică și ministerul Sănătății, se aplică următoarele reguli:

Dacă un vizitator nu se simte bine, acesta va anunța managerul hotelului care la rândul său va notifica doctorul cu care colaborează hotelul sau un medic din localitate. Dacă niciunul nu este disponibil, va fi notificată o unitate medicală desemnată la care vizitatorul va fi transferat.

Dacă pacientul necesită îngrijire imediată, el va fi transferat către cea mai apropiată unitate medicală fiind clasificat ca ”suspect de COVID-19”. Dacă unitatea este indisponibilă sau nu are resursele să gestioneze un caz grav, pacientul va fi transferat în regim de urgență către cel mai apropiat centru medical

În cazul unor simptome ușoare, vizitatorul va fi testat și este obligat să rămână în camera sa până la primirea rezultatului. În acest timp nu va fi permisă nicio interacțiune cu personalul hotelului, iar în cazul în care aceasta este absolut necesară un angajat va fi desemnat exclusiv pentru camera respectivă

Dacă rezultatul este pozitiv managerul responsabil de sănătate va declara în mod oficial incidentul către Organizația Națională de Sănătate Publică pentru a fi înregistrat în registrul instituției. Pacientul va fi nevoit să se izoleze la un hotel special de carantină sau va fi transferat către un spital desemnat dacă prezintă simptome severe

Dacă rezultatul este negativ, doctorul hotelului sau un medic din localitate va fi chemat pentru a-l diagnostica și a-i oferi tratament și instrucțiuni.

Orice persoană care acompaniază persoana infectată (membru al familiei, partener, părinte), va fi nevoit să furnizeze informații, să poarte o mască tot timpul și să respecte regulile de igienă.

Normele Organizației de Sănătate Publică stipulează că dacă un vizitator sau angajat a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 acesta va fi nevoit să se autoizoleze, să nu folosească facilitățile pentru public, să ia masa în propria cameră și să urmeze ghidul de testare descris mai sus.

Vizitatorii sunt îndemnați să respecte măsurile de igienă, mențină distanțarea socială și să fie atenți.

Sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate