Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Drumul cânepii”, de la sămânță, la pânză. Expoziție fotografică, la Alba Iulia

Publicat

„Drumul cânepii” este titlul unui nou studiu etnografic realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” și a expoziției de artă fotografică amplasată în Spațiul expozițional urban al instituției din Alba Iulia. Expoziția poate fi vizionată în perioada 21 august – 3 septembrie 2019.

„De-a lungul veacurilor, acest popor vrednic, înţelept şi harnic s-a îndeletnicit cu multe lucruri frumoase, grele şi migăloase, care l-au ajutat să-şi ducă traiul peste timpuri.

Dintotdeauna, poporul român s-a preocupat să-şi procure hrana şi îmbrăcămintea din tot ce avea la îndemână, într-un mod cât mai natural.

Aşa cum pământul acesta a fost însămânţat cu grâu şi porumb pentru a se obţine făina din care se făcea străvechea mămăligă şi „pâinea noastră cea de toate zilele”, la fel se însămânţa cânepa pentru a obţine în final, printr-un parcurs sinuos şi special, pânza din care ţăranca româncă, prin iscusinţa ei, a creat minunatul nostru port românesc. Portul nostru prin care ne-am identificat ca neam, portul din cânepă cu care am îmbrăcat doina, dorul şi colinda, bogăţia intraductibilă a românului.

Drumul cânepii este un drum special şi greu, pornit din dorința de frumos a ţărăncii românce.

Astfel, după ce s-a arat şi grăpat pământul, cam prin luna aprilie, sămânţa de cânepă se seamănă cu mâna pe o parcelă de pământ pregătită în prealabil. După însămânţare se acoperă cu grijă sămânţa prin grăparea şi greblarea pământului. După trei, patru luni, cânepa creşte viguroasă şi înfloreşte. Acesta este momentul prielnic pentru recoltare. Cânepa se smulge, se leagă în mănunchiuri care se vor aşeza „în picioare”, în poziţie verticală, ca nişte clăi, la uscat. Când tulpinile sunt uscate, lemnoase, se pun la „topit” într-un tău sau apă curgătoare şi se acoperă cu bolovani şi pietre mari, ca să fie tot timpul sub apă. În câteva săptămâni, fibra începe să se separe de tulpină. Atunci va începe spălarea cânepii, procedeu care devine o artă, un ritual. Se iau bolovanii, pietrele şi cânepa se scoate pe malul apei de unde se ia apoi câte un mănunchi şi rotindu-l deasupra capului, se loveşte cu putere de apă până când cânepa se albeşte. Spălarea cânepii este un procedeu foarte grea şi necesită un mare efort din patrea femeilor, fără implicarea bărbaţilor.

După ce s-a spălat, cânepa se întinde la soare pentru a se usca, rezemată de gard. După ce s-a uscat cânepa, aceasta este „meliţată” cu „meliţa”, o unealtă specială, confecționată din lemn. Prin meliţare se înlătură partea lemnoasă, se zdrobeşte şi se înlătură „pozdările”, întrebuințate pentru aprinderea focului.. Apoi, pentru a se obţine firul curat, „fuiorul”, se trece cânepa prin „piepteni” și „heciulă” (dispozitive speciale făcute din lemn şi prevăzute cu nişte „colţi” din fier, ca piaptănul, aşezate cu vârful în sus în aşa fel încât cânepa să fie trasă prin aceşti piepteni, ca să fie curăţată bine de toate impurităţile lemnoase).

Din heciuială şi pieptănare rezultă fuiorul, firul cel mai de calitate, lung şi subţire, care pe urmă va fi tors. Bineînţeles că din această prelucrare mai rezultă, înainte de fuior, „câlţii” cu fir mai gros şi mai noduros, care după toarcere era folosit la obţinerea unor materiale mai groase, utilizate în gospodăria ţărănească.
După ce a fost „heciulată” şi pieptănată cânepa se face caier, se leagă în furcă şi se toarce cu fusul.

De pe fus se fac „jireghii” (sculuri) cu ajutorul „râşchitoriului” (tot un dispozitiv confecţionat din lemn). Aceste jireghi se numesc „torturi”, cuvânt provenit de la torsul cu fusul.

Torturile, jireghile se pun în ciubăr, se acoperă cu „cenuşeriul”, o pânză obţinută tot din cânepă ţesută, peste care se pune cenuşă şi apă clocotită. Se lasă câteva ceasuri şi apoi se duce la o apă curgătoare unde se spală până se albeşte. După aceea se usucă şi se deapănă pe „vârtelniţă” şi se fac gheme. Firul astfel obţinut se urzeşte pe „urzoi” sau „urzari”, se învăleşte pe sulul războiului, apoi se năvădeşte în război, se dă prin iţe şi spată. Firele urzite se ung cu „mânjală” (tărâţe de grâu fierte cu apă), pentru a fi mai netede şi pentru a aluneca mai bine prin iţe şi spată. Firul de fuior de băteală se bagă printre rosturi cu ajutorul „suveicii”, după ce în prealabil s-au făcut ţevi din lemn de soc pentru a fi uşoare. Ţevile se încarcă cu firul tors cu ajutorul „sucălii”.

Când pânza de cânepă este gata de ţesut, se ia de pe război, se duce la râu, se spală cu apă rece, se bate cu maiul şi se întinde pe iarbă pentru uscare şi albire la lumina soarelui. Acest procedeu se repetă de mai multe ori pentru ca pânza să se albească. Când pânza este uscată şi albită, se răsuceşte în „viguri” (suluri) şi apoi, astfel pregătită, se foloseşte în gospodărie pentru confecţionarea celor necesare traiului. Iarna, femeile obişnuiau să scoată pânza de cânepă afară să îngheţe pentru albire.

Din pânza de cânepă, ţăranca româncă a confecţionat cu migală şi iscusinţă costume populare, chimeşi, poale, chindeie, lepedeie, saci şi tot ceea ce i-a fost necesar traiului de zi cu zi, lucruri de care românul s-a folosit şi pe care încercăm să le aducem în actualitate şi să le păstrăm peste timp”, se precizează în studiul etnografic realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. 

Foto: Vasile Sârb, fotograf al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Apa potabilă, raționalizată în orașul Abrud și mai multe comune din județ. PROGRAMUL de furnizare. Precizările Apa CTTA

Publicat

Din cauza caniculei care a cuprins aproape toată ţara, operatorul Apa CTTA Alba este nevoit să raționalizeze apa în mai multe localităţi din județ.

Potrivit reprezentanților compoaniei, începând cu data de 12 august 2022, programul de întrerupere a furnizării apei potabile este următorul:

 • întreruperea furnizării apei potabile, între orele 22:00 – 06:00, în următoarele localități:
  • orașul Abrud
  • localitățile Săliște, Tărtăria

În următoarele localități furnizarea apei potabile se va efectua după următorul program:

 • între orele 06:00-09:00 și 18:00-22:00 – în comunele Lopadea Nouă (Asinip, Ciuguzel), Hopârta (Silivaș, Turdaș, Șpalnaca)
 • comuna Gârda de Sus (Ghețari, Ocoale, Mununa, Hănășești, Dealu Frumos și Gârda Seacă), furnizarea se va face în funcție de rezervele acumulate în rezervorul de înmagazinare

Reprezentanții Apa CTTA fac în continuare un apel către populație să folosească apa potabilă cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și nu în agricultură.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 180 de polițiști din Alba, la datorie în minivacanța de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Recomandări pentru cetățeni

Publicat

Peste 180 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Pentru perioada 12 – 15 august 2022, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a suplimentat efectivele, iar peste 180 de poliţiştii vor acţiona, zilnic, pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura, în linişte, de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Poliţiştii din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, investigare a criminalității economice, arme explozivi și substanțe periculoase, precum și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, vor folosi, în medie, 98 de autospeciale și vor acționa pentru prevenirea evenimentelor negative şi menţinerea climatului de siguranţă publică.

Va fi asigurată prezenţa activă în proximitatea lăcașurilor de cult precum și în locurile unde sunt planificate a se desfăşura manifestări publice.

Polițiștii de la prevenire, cei de la siguranță școlară și cei de la rutieră, împreună cu parteneri instituționali, vor desfășura activități informativ – preventive în zona în care vor fi organizate evenimentele publice.

Totodată, poliţiştii Serviciului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, în scopul prevenirii oricărui incident care ar putea afecta siguranța călătorilor.

În ceea ce privește siguranța traficului rutier, va fi asigurată o prezență activă a echipajelor de poliție pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens. Vor fi organizate acțiuni de combatere a conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a drogurilor, iar pentru combaterea excesului de viteză şi prevenirea accidentelor rutiere, zilnic, vor fi folosite, la capacitate maximă, 13 aparate radar.

Pentru a preîntâmpina evenimentele neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă cetăţenilor:

 • Dacă plecaţi de la domiciliu, închideţi şi asiguraţi toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie şi nu lăsaţi în casă obiecte de mare valoare sau bani!
 • În zonele aglomerate, fiţi atenţi la genţi, poşete şi buzunare!
 • Evitaţi consumul excesiv de alcool şi stările conflictuale!
 • Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!
 • Respectaţi regimul legal de viteză !
 • Adaptaţi permanent viteza, condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană!
 • În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apel Unic de Urgenţă

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Daimler se pregătește pentru un viitor pur electric. Planuri pentru dezvoltarea fabricilor din Alba, discutate cu Guvernul

Publicat

Star Assembly, subsidiara Daimler in Romania

Gigantul german Daimler, lucrează pentru a dezvolta în continuare locația subsidiarei din România în linie cu strategia Mercedes-Benz, care se îndreaptă către producție electrică. 

Daimler are două filiale, la Sebeș și la Cugir, fiind unul dintre cei mai importanți angajatori din județul Alba. 

Informația a fost publicată de Economedia, care a cerut companiei o serie de informații legate de acest subiect.

„Lucrăm pentru a dezvolta în continuare locația subsidiarei noastre din România în linie cu strategia Mercedes-Benz către pur electric.

În acest context, suntem în consultare și cu guvernul României. Vă rugăm să înțelegeți că nu comentăm discuțiile actuale”, au transmis reprezentanții companiei.

Daimler ( Mercedes Benz Group), grupul german care deţine compania Star Assembly din Sebeş, al treilea mare exportator din România, cere un ajutor de stat de 185 mil. lei pentru o investiţie totală de 675 mil. lei, anunţă Ministerul Finanţelor într-un document publicat pe site.

Star Assembly a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 7,07 miliarde lei. Compania este al treilea cel mai mare exportator din România, după Dacia și Ford.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Comunicat RER Vest-RETIM: Campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase

Publicat

În perioada 15 august – 24 septembrie 2022 Asocierea RER Vest – RETIM organizează o nouă acțiune de colectare a deșeurilor voluminoase și a celor periculoase. Acestea vor fi preluate gratuit la containerele dedicate, amplasate în anumite zile la un punct fix din fiecare localitate.

Asocierea RER Vest–RETIM reamintește tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare că deșeurile voluminoase și cele periculoase din menajer nu se colectează odată cu cele menajere. Astfel, nu este permisă depozitarea acestora în sau lângă recipientele obișnuite care se regăsesc la punctele comune de colectare de la blocuri sau în recipientele individuale alocate locuitorilor de la case. De asemenea, este interzisă abandonarea deșeurilor voluminoase și a celor periculoase în locuri neamenajate!

Soluția legală și gratuită de debarasare a acestor deșeuri este predarea lor în cadrul unei noi campanii trimestriale, care este organizată de către Asocierea RER Vest-RETIM în colaborare cu ADI Salubris Alba.

Localitățile din Zona 1 Alba în care se derulează campania sunt Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, respectiv comunele Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalț, Stremț, Galda de Jos, Cricău, Ighiu, Sântimbru, Rădești, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Hopârta, Fărău, Noșlac, Lunca Mureșului, Unirea.

CINE poate preda deşeuri voluminoase și periculoase din menajer?

Cetățenii din localităţile menţionate pot aduce și preda gratuit, în perioada campaniei, deșeurile voluminoase și periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare.

CE se poate preda în cadrul acestei campanii?

DEŞEURILE VOLUMINOASE sunt:

 • mobilier, comode, mese de cafea, de toaletă, decorative
 • mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, etajere metalice
 • covoare, carpete, preșuri
 • canapele, paturi, dulapuri, birouri, scaune, banchete, saltele
 • oale
 • ceasuri
 • perdele, draperii
 • dulapuri de baie, suporturi prosoape
 • lustre, tablouri
 • obiecte sanitare, căzi, vase de toaletă, robineți, cabine de duș (fără sticlă), suporturi, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaletă, lavoare, rezervoare de apă pentru vase de toaletă
 • obiecte mari de folosință îndelungată precum: calorifere fontă, calorifere aluminiu, uși, tocuri de uși şi tocuri de geamuri (fără sticlă), fără tâmplărie PVC.

DEŞEURILE PERICULOASE din menajer sunt:

 • ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase
 • ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte),
 • materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase
 • vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase
 • baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii şi acumulatori nesortate conţinând aceste baterii
 • solvenţi, acizi, alcali
 • uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile
 • detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase
 • spray-uri de vopsea, spumă
 • deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase,
 • pesticide
 • deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii?

NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase

NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

CÂND și UNDE se pot preda deşeurile voluminoase și periculoase din menajer?

Preluarea deșeurilor se face în zilele lucrătoare din perioada anunțată în tabelul de atașat, în intervalul orar 08.30-16.30.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax