Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Drumul cânepii”, de la sămânță, la pânză. Expoziție fotografică, la Alba Iulia


Publicat

„Drumul cânepii” este titlul unui nou studiu etnografic realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” și a expoziției de artă fotografică amplasată în Spațiul expozițional urban al instituției din Alba Iulia. Expoziția poate fi vizionată în perioada 21 august – 3 septembrie 2019.

„De-a lungul veacurilor, acest popor vrednic, înţelept şi harnic s-a îndeletnicit cu multe lucruri frumoase, grele şi migăloase, care l-au ajutat să-şi ducă traiul peste timpuri.

Dintotdeauna, poporul român s-a preocupat să-şi procure hrana şi îmbrăcămintea din tot ce avea la îndemână, într-un mod cât mai natural.

Aşa cum pământul acesta a fost însămânţat cu grâu şi porumb pentru a se obţine făina din care se făcea străvechea mămăligă şi „pâinea noastră cea de toate zilele”, la fel se însămânţa cânepa pentru a obţine în final, printr-un parcurs sinuos şi special, pânza din care ţăranca româncă, prin iscusinţa ei, a creat minunatul nostru port românesc. Portul nostru prin care ne-am identificat ca neam, portul din cânepă cu care am îmbrăcat doina, dorul şi colinda, bogăţia intraductibilă a românului.

Drumul cânepii este un drum special şi greu, pornit din dorința de frumos a ţărăncii românce.

Astfel, după ce s-a arat şi grăpat pământul, cam prin luna aprilie, sămânţa de cânepă se seamănă cu mâna pe o parcelă de pământ pregătită în prealabil. După însămânţare se acoperă cu grijă sămânţa prin grăparea şi greblarea pământului. După trei, patru luni, cânepa creşte viguroasă şi înfloreşte. Acesta este momentul prielnic pentru recoltare. Cânepa se smulge, se leagă în mănunchiuri care se vor aşeza „în picioare”, în poziţie verticală, ca nişte clăi, la uscat. Când tulpinile sunt uscate, lemnoase, se pun la „topit” într-un tău sau apă curgătoare şi se acoperă cu bolovani şi pietre mari, ca să fie tot timpul sub apă. În câteva săptămâni, fibra începe să se separe de tulpină. Atunci va începe spălarea cânepii, procedeu care devine o artă, un ritual. Se iau bolovanii, pietrele şi cânepa se scoate pe malul apei de unde se ia apoi câte un mănunchi şi rotindu-l deasupra capului, se loveşte cu putere de apă până când cânepa se albeşte. Spălarea cânepii este un procedeu foarte grea şi necesită un mare efort din patrea femeilor, fără implicarea bărbaţilor.

După ce s-a spălat, cânepa se întinde la soare pentru a se usca, rezemată de gard. După ce s-a uscat cânepa, aceasta este „meliţată” cu „meliţa”, o unealtă specială, confecționată din lemn. Prin meliţare se înlătură partea lemnoasă, se zdrobeşte şi se înlătură „pozdările”, întrebuințate pentru aprinderea focului.. Apoi, pentru a se obţine firul curat, „fuiorul”, se trece cânepa prin „piepteni” și „heciulă” (dispozitive speciale făcute din lemn şi prevăzute cu nişte „colţi” din fier, ca piaptănul, aşezate cu vârful în sus în aşa fel încât cânepa să fie trasă prin aceşti piepteni, ca să fie curăţată bine de toate impurităţile lemnoase).

Din heciuială şi pieptănare rezultă fuiorul, firul cel mai de calitate, lung şi subţire, care pe urmă va fi tors. Bineînţeles că din această prelucrare mai rezultă, înainte de fuior, „câlţii” cu fir mai gros şi mai noduros, care după toarcere era folosit la obţinerea unor materiale mai groase, utilizate în gospodăria ţărănească.
După ce a fost „heciulată” şi pieptănată cânepa se face caier, se leagă în furcă şi se toarce cu fusul.

De pe fus se fac „jireghii” (sculuri) cu ajutorul „râşchitoriului” (tot un dispozitiv confecţionat din lemn). Aceste jireghi se numesc „torturi”, cuvânt provenit de la torsul cu fusul.

Torturile, jireghile se pun în ciubăr, se acoperă cu „cenuşeriul”, o pânză obţinută tot din cânepă ţesută, peste care se pune cenuşă şi apă clocotită. Se lasă câteva ceasuri şi apoi se duce la o apă curgătoare unde se spală până se albeşte. După aceea se usucă şi se deapănă pe „vârtelniţă” şi se fac gheme. Firul astfel obţinut se urzeşte pe „urzoi” sau „urzari”, se învăleşte pe sulul războiului, apoi se năvădeşte în război, se dă prin iţe şi spată. Firele urzite se ung cu „mânjală” (tărâţe de grâu fierte cu apă), pentru a fi mai netede şi pentru a aluneca mai bine prin iţe şi spată. Firul de fuior de băteală se bagă printre rosturi cu ajutorul „suveicii”, după ce în prealabil s-au făcut ţevi din lemn de soc pentru a fi uşoare. Ţevile se încarcă cu firul tors cu ajutorul „sucălii”.

Când pânza de cânepă este gata de ţesut, se ia de pe război, se duce la râu, se spală cu apă rece, se bate cu maiul şi se întinde pe iarbă pentru uscare şi albire la lumina soarelui. Acest procedeu se repetă de mai multe ori pentru ca pânza să se albească. Când pânza este uscată şi albită, se răsuceşte în „viguri” (suluri) şi apoi, astfel pregătită, se foloseşte în gospodărie pentru confecţionarea celor necesare traiului. Iarna, femeile obişnuiau să scoată pânza de cânepă afară să îngheţe pentru albire.

Din pânza de cânepă, ţăranca româncă a confecţionat cu migală şi iscusinţă costume populare, chimeşi, poale, chindeie, lepedeie, saci şi tot ceea ce i-a fost necesar traiului de zi cu zi, lucruri de care românul s-a folosit şi pe care încercăm să le aducem în actualitate şi să le păstrăm peste timp”, se precizează în studiul etnografic realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. 

Foto: Vasile Sârb, fotograf al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Trei bărbați prinși beți la volan pe străzile din Alba. S-au ales cu dosare penale

Publicat

etilotest

Trei bărbați au fost prinși pe străzile din Alba în timp ce conduceau fiind sub influența băuturilor alcoolice. Pentru fapta lor polițiștii le-au întocmit dosare penale. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 26 septembrie 2020, în jurul orei 17.22, polițiștii rutieri din Blaj l-au depistat pe un bărbat de 57 de ani, din Mediaș, județul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Clujului din Blaj, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

De asemenea, potrivit IPJ Alba, la data de 27 septembrie 2020, în jurul orei 22.00, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Aiud l-au depistat pe un bărbat de 33 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Valea Bucurului, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Mai mult, potrivit IPJ Alba, la data de 28 septembrie 2020, în jurul orei 01.30, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au depistat pe un bărbat de 31 de ani, din comuna Săliștea, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorii auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Bărbat surprins de proprietar într-o locuință din Aiud, în timp ce încerca să fure. A fost arestat pentru 30 de zile

Publicat

Un bărbat din județul Mureș, cercetat pentru tentativă de furt, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Acesta ar fi încercat să fure bunuri din casa unui cetățean din Aiud, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

La data de 25 septembrie 2020, bărbatul de 31 de ani, din Orașul Târnăveni, județul Mureș, reținut la data de 24 septembrie de polițiștii din Aiud, pentru săvârșirea infracțiunii tentativă la furt, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Parchetul l-a prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Aiud, care a dispus cercetarea în stare de arest preventiv, pe numele său fiind emis un mandat pentru o perioadă de 30 de zile.

Prins în locuință

La data de 24 septembrie 2020, în urma unui apel prin 112, primit de la un cetățean din Aiud care a semnalat faptul că a surprins în locuință o persoană care încerca să sustragă bunuri, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au demarat activitățile de cercetare în vederea identificării acestuia.

Cu ajutorul semnalmentelor furnizate de victimă, persoana bănuită de tentativa de furt a fost depistată și reținută, în apropierea unui bar de pe bulevardul Transilvaniei din municipiu.

Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, din Târnăveni, județul Mureș, cunoscut cu antecedente penale, a fost condus la sediul Poliției Municipiului Aiud unde a fost audiat, iar față de acesta a fost luată măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, pentru tentativă de furt, urmând ca în cursul zilei de azi, 25 septembrie, să-l prezinte în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tâlhărie la Alba Iulia: Un minor i-a furat banii unui prieten la o petrecere, iar după l-a lovit pentru a scăpa

Publicat

politie noaptea

Polițiștii din Alba Iulia au reţinut un tânăr ce este bănuit de tâlhărie. Acesta ar fi sustras suma de 1.100 de lei de la un alt tânăr, pe care l-ar fi lovit pentru a-și asigura scăparea.

Potrivit IPJ Alba, la data de 27 septembrie 2020, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de un tânăr de 17 de ani, din Alba Iulia, care este bănuit de comiterea unei fapte de tâlhărie.

Se pare că, în noaptea 26/27 septembrie 2020, în timp ce se afla împreună cu alte persoane în incinta unui imobil din Alba Iulia, unde au consumat alcool, bănuitul i-ar fi sustras, din buzunar, suma de 1.100 de lei, unui alt tânăr, care ar fi adormit.

Când acesta s-a trezit și a constatat lipsa banilor, a solicitat sa-i fie înapoiați, moment în care reținutul l-ar fi lovit pentru a-și asigura scăparea.

În cursul zilei de azi, 28 septembrie, persoana bănuită de comiterea tâlhăriei va fi prezentată în faţa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

PNL și PSD împart puterea în Consiliul Local Abrud. Câte mandate de consilieri locali au obținut

Publicat

După ce PNL a câștigat Primăria Abrud alături de Cristian Albu, în fața fostului primar, Nicolae Simina (PSD) cu o diferență de doar 20 de voturi, se pare că cele două partide vor împărți puterea în Consiliul Local cu câte cinci mandate de consilieri. 

Primărie 

Cristian Alexandru Albu – Partidul Național Liberal (PNL) – 952 (41,69%)

Nicolae Simina – Partidul Social Democrat (PSD) – 932 voturi (40,82%)

Bogdan-Cătălin Furdui – Alianța USR PLUS (USR) – 241 voturi (10,55%)

Ioan Nemeş-Dan – Partidul Alianţa Liberalilor și Democraţilor – ALDE – 76 voturi (3,32%)

Narcis-Romeo Avram-Jurca – Partidul Pro România – 55 voturi (2,4%)

Ioan Sicoe – Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 27 voturi (1,18%)

2283 voturi în total

Consiliul Local

PSD – 692 voturi – 5 mandate

PNL – 664 voturi – 5 mandate

ADN (Partidul Alternativa Pentru Demnitate Natională) – 194 voturi – 1 mandat

Kopenetz Lorand-Márton-192 voturi – 1 mandat

USR PLUS – 169 voturi – 1 mandat

ALDE – 141 voturi – 1 mandat

PRO ROMÂNIA – 124 voturi – 1 mandat

PMP – 47 voturi – 0 mandate

AUR – 46 voturi – 0 mandate

Total voturi: 2269 – 15 mandate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate