Actualitate
FOTO: Elevi de la Școala Gimnazială Șona au sărbătorit Unirea de acum 158 de ani. Serbare cu poezii şi recitaluri muzicale
Ca multe alte state, România s-a consolidat ca stat prin unirea unor teritorii istorice, având populaţii de aceeaşi limbă, aceleaşi tradiții şi obiceiuri și, evident, acelaşi dor de unire. Școala Gimnazială Șona și Centrul de Documentare şi Informare a găzduit câteva activităţi dedicate Unirii de acum 158 de ani.
La începutul activității directorul școlii, prof. Matei Rovin, le-a vorbit eleviilor despre importanța acestui eveniment și motivul pentru care nu trece neobservată an de an.
Elevii au fost îndrumați de profesoarele Cristina Boancăș și Rocsana Aldea-consilier educativ, spre cărţile aflate în biblioteca CDI-ului, cu subiecte legate de evenimentul sărbătorit — romane istorice, poezii, cărţi de istorie. A fost pregătită o mică serbare, cu recitări de poezie și recitaluri muzicale.
„Evenimentul de la 24 ianurie 1859, deşi îl denumim acum „Unirea mică”, a fost de o importanţă capitală pentru români, el reuşind să consfinţească realizarea unui stat care, ulterior acestei uniri dorite de munteni şi moldoveni deopotrivă, avea să se denumească România. Este adevărat, „Unirea mare”, cea din 1918, a întregit ţara. Dar ţara s-a constituit ca stat recunoscut, în cele din urmă, de marile puteri europene, la 24 ianuarie 1859, dată pe care, anual, o sărbătorim cu drag, în amintirea, de fapt, a înfiinţării României.
La 24 ianuarie serbăm evenimentul care a permis înfăptuirea României. Elevii, îndrumaţi de profesorii care le asigură educaţia şcolară, au reuşit,în activităţi diverse, să sublinieze, sărbătorind-o, importanţa Unirii din 1859. Evident, toţi cei implicaţi la activităţile din școala au dansat şi Hora Unirii, cântând pe versurile faimoase ale lui Vasile Alecsandri. Hora, simbolică, nu şi-a pierdut nici astăzi simbolistica: suntem uniţi în cadrul aceleiaşi Românii şi, ca români, suntem uniţi cu toţi cei care, împreună, formează Uniunea Europeană”, a transmis profesor Emilia Luciana Bunea.
Citește și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News