Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi din șase țări, profesori pentru o săptămână la școala ”Avram Iancu” din Alba Iulia


Publicat

elevi marsul unirii

Elevi din peste 6 țări: România, Germania, Olanda, Spania, Turcia și Polonia s-au aflat în vizită la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, jucând rolul de profesori, în săptămâna 20-24 noiembrie 2019.

Proiectul inedit ”Pupils Teach Pupils’’ din cadrul programului Erasmus+ este coordonat de Mondial College, un liceu din Nijmegen, Olanda, fiind inițiat în septembrie 2018, urmând să aibă ultima mobilitate în mai 2020, în Olanda.

În acest parteneriat educațional internațional, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia este unul din actorii care valorifică produsele intelectuale realizate. Acest demers a pus elevii români și străini în postura de „dascăli” pentru colegii de vârstă apropiată, predându-le: științe, literatură & poezie, artă/muzică, științe sociale și istorie din perspectiva generației lor, a educației și a noii tehnologii.

Școlile partenere sunt: Gesamtschule Schermbeck, (GERMANIA); IES Padre Moret-Irubide, Pamplona (SPANIA); Szespol Szkol nr. 1 im Marii Sklodowskiej-Curie Wyszkowie, din Wyszkow, (POLONIA); Yüksel Bahadir Alayli Bilim ve Sanat Merkezi din Selčuklu și Mondial College din Nijmejen, (OLANDA).

elevi erasmus

Ceremonia de primire a oaspeților din cele 5 țări partenere a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, la deschidere luând cuvântul: dl vicepreședinte al Consiliului Județean, Dumitru Fulea; dl viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, dna director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, prof. Elena Ignat, dna prof. coord al proiectului „Pupils Teach Pupils”, Diane Popa și dl. coordonator principal al proiectului PTP din cadrul Erasmus+, Stef van Hulst, de la Mondial College, Nijmegen, Olanda: „elevii sunt cei care trebuie să fie pe scenă, pentru că ei sunt viitorul Europei, dar și al lumii!”, a precizat acesta, ceea ce s-a întâmplat, deoarece șase elevi din cele 6 țări partenere au urat „Bine ați venit!”, în cele 6 limbi ale partenerilor, precum și în limba engleză, limba oficială a proiectului.

După cuvântu din deschidere, elevii școlii gazdă au prezentat un spectacol cu momente artistice de muzică și dans, coordonați de prof. Bucur Gabriel și de d-na prof. înv. primar Andro Dana, dar și de artiști din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au susținut o lecție culturală despre România, fiind coordonați de prof. Diane Popa. Au ales ca subiectul să includă informații despre primul oraș iluminat cu electricitate din Europa (Timișoara), despre vulcanii noroioși de la Berca, jud. Buzău; despre Constantin Brâncuși, cel care a revoluționat sculptura sec. XX; despre Nicolae Paulescu, adevăratul inventator al insulinei; despre Traian Vuia; Henri Coandă, inventatorul avionului cu reacție, dar și despre Dracula lui Bram Stoker care a inspirat peste 500 de filme de gen.

Apoi au amintit despre cel mai lung poem de dragoste din lume, „Luceafărul” lui Mihai Eminescu, intrat în World Records Academy din 14 februarie 2009.

În mediul școlar european și internațional, lecțiile sunt realizate din perspectiva interdisciplinară. Subiectele abordate de elevii străini în lecțiile lor au fost: pentru lecția de științe, elevii turci, în rolul de „profesori” au explicat și demonstrat colegilor din celelalte 5 țări, procesul metamorfozei larvelor de fluturi, apoi i-au învățat pe „elevii” lor cum pot conserva la infinit, o molie, fluture sau orice alt obiect cu ajutorul rășinii epoxidice și a întăritorului, după ce le lasă la uscat 24 de ore într-un recipient de plastic.

Olandezii au avut o lecție despre poezie și literatură, alegând să folosească jocul Memory, pentru a-i stimula pe „elevii” lor să învețe cuvinte din cele 6 limbi ale proiectului (olandeză, spaniolă, germană, turcă, poloneză, română). Elevii polonezi, în rol de profesori, au ales ca subiect pentru domeniul studii sociale: importanța sportului. Elevii germani au prezentat și pus în practică unele dintre atributele culorilor, în funcție de personalitatea fiecăruia, în cadrul lecției despre artă. Unul din instrumentele folosite de elevii străini pentru evaluare a fost aplicația Kahoot, foarte interactivă și des folosită de profesorii lor pentru feed-back-ul de la sfârșitul orei, deoarece stimulează colaborarea în cadrul echipei.

„Pentru elevii noștri, dar și pentru cei străini, această experiență a fost inedită, deoarece au jucat rolul profesorului în fața colegilor de aceeași vârstă. Trebuia să fie dinamici, spontani, interactivi, dispuși să comunice, să negocieze dificultățile sau provocările întâlnite în această postură, a dascălului. Entuziasmul și energia lor întotdeauna sunt benefice mediului de învățare, mai ales că limba de predare este limba engleză, populară în rândul acestora”, a comunicat prof. coordonator al proiectului „Pupils Teach Pupils” din partea Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia, Diane POPA.

Șase elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, coordonați de d-nul prof. Ioan Roman au prezentat invitaților obiectivele turistice renumite ale orașului Alba Iulia: Poarta a III-a, Cetatea „Alba Carolina”, „Traseul Celor Trei Fortificații” și Museikon-ul, jucând rolul ghidului sau cercetașului.

Ceilalți profesori colaboratori de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia din cadrul acestei mobilități transnaționale au fost: prof. Cristinel Ioan Negoi Roman, prof. Anca Gligan Mocanu, prof. Iulia Calistru; prof. Ioana Toma; prof. inform. Simona Medrea, prof. Simona Florea, admin. Anca Neag; cons. școlar Badale Maria, prof. Gabriel Bucur, prof. Alina Moldovan, prof. Gabriela Marina, Dana Andro. Susținerea principală a venit din partea doamnei director prof. Elena Ignat, care a încurajat inițiativele echipei de proiect.

Elevii germani, polonezi, spanioli, olandezi și turci au fost cazați de către familiile elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, astfel au avut posibilitatea să interacționeze cu tradițiile și obiceiurile din Transilvania, să exerseze sau să își îmbunătățească cunoștințele de limbă engleză, germană, spaniolă, turcă, poloneză sau română.

În 21 noiembrie, câte 2 elevi de la fiecare țară parteneră au participat în cadrul Bazei de Practică de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia la prepararea a două feluri de mâncare traidițională românească: bulzul cu mămăligă, specific zonei din Moldova și plăcinte pe vatră, preparat specific Ardealului.

În penultima zi de mobilitate, în 23 noiembrie, unii elevi participanți la proiect au învățat de la familiile gazdă cum se prepară feluri de mâncare tradițională românească sau invers, i-au învățat ei pe gazde un preparat din țara lor, cum ar fi: celebrele pierogi poloneze (de altfel întâlnite și în arealul balcanic) sau sos de roșii cu crenvurști, întâlnit în bucătăria nemțească. Elevii străini au mai învățat în această zi cum decorează unii români o masă în familie.

elevi erasmus

În acest mod, elevii noștri, dar și familiile lor, s-au obișnuit să lucreze în grupuri internaționale, au acceptat importanța colaborării intergeneraționale și au înțeles sintagma lui Goethe: „cu cât ești mai etnic, cu atât ești mai universal!”

Activităţile la care au participat elevii au fost: cunoaşterea școlii partenere, a oraşului Alba Iulia, primirea de către primarul oraşului Alba Iulia, gustarea unor produse tradiţionale românești, vizitarea Salinei Turda intrată în patrimoniul mondial cultural al UNESCO din 2016, alături de saline celebre din Polonia și Austria.

Programul fiecărei zile a fost gândit cu mare atenţie, fiecare detaliu a fost riguros planificat. A fost destul de solicitant, activităţile începând la ora 8.30 şi încheindu-se seara, îmbinându-se în permanenţă utilul cu plăcutul. Spre exemplu, ziua a patra a fost dedicată activităților în familie (Family Day).

Un aspect deloc de neglijat al proiectului este relaţia cu partenerii: s-au legat prietenii, elevii români au cunoscut familiile și prietenii partenerilor prin intermediul albumului de familie dăruit de fiecare elev străin familiei gazdă.

„Copilul găzduit de noi, l-a invitat pe Denis, la vară, în Olanda”, ne-a anunțat una din mămicile participante la program.

Până în martie 2020, la următoarea întâlnire care va avea loc în Turcia, la Centrul de Excelență, Yüksel Bahadir Alayli Bilim ve Sanat Merkezi din Selčuklu, comunicarea continuă în cadrul activităţilor specifice.

Aceste activităţi sunt percepute de comunitatea noastră școlară și locală, deosebit de benefice din toate punctele de vedere, iar deviza Erasmus+ „Changing lives, opening minds” se dovedește încă o dată adevărată.

Proiectul „PUPILS TEACH PUPILS” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului ERASMUS+, acţiunea KA2 – parteneriate strategice, schimb de bune practici, parteneriate doar între școli.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pățania unui șofer din Alba: Supărat că poliția întârzie după ce a sunat la 112 a băut 4 beri, la volan. Unde a dat de polițiști

Publicat

Un șofer din Alba, care a fost prins beat la volan a avut o explicație inedită pentru faptul că a consumat băuturi alcoolice. Acesta a spus atât în fața poliției, dar și a judecătorilor că a băut de supărare.

Mai exact, a sunat la 112 să raporteze un incident rutier, dar când a văzut că poliția întarzie, de supărare a băut patru beri, pe care le cumpărase de la magazinul din sat. 

Deși timp de o oră nici un echipaj de poliție nu a apărut după ce bărbatul a soliciat prin 112, când mai avea 200 de metri până acasă a fost oprit de polițiști. 

Acesta l-au testat cu aparatul etilotest și i-au făcut dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul a fost trimis în judecată, iar pe 5 octombrie, magistrații judecătoriei Câmpeni l-au condamnat.

Pățania bărbatului este descrisă în motivarea instanței.

Ce s-a întâmplat

În urmă cu un an, în data de 3 septembrie 2020, bărbatul a plecat în jurul orei 17.00, la un magazin din comuna Horea, pentru a face cumpărături. A luat mai multe produse, dar și un bax de bere.

În jurul orei 19, când se întorcea spre casă și mai avea în jur de jumătate de kilometru până la locuința sa, a fost scos de pe carosabil de un camion care circula din sens opus. Bărbatul se afla în mașină alături de un vecin.

Imediat după incidentul rutier a sunat la 112 pentru a raporta ce a pățit și a cerut un echipaj de poliție.

Când a văzut că echipajul de poliție întârzie, bărbatul a declarat că de supărare că poliția întărzie, dar și din cauza incidentului auto, s-a apucat să bea din berile pe care le-a cumpărat.

Mai exact a băut patru beri.

După o oră, în care poliția nu a venit, acesta s-a urcat la volan și și-a continuat drumul către casă.

A fost oprit de poliție

Când mai avea aproape 200 de metri până acasă, un echipaj de poliție l-a oprit pentru un control de rutină. Din cauza faptului că mirosea a alcool după ce băuse patru beri, a fost testat cu aparatul etilotest.

Rezultatul a fost de ”1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat (ora 20:32), motiv pentru care a fost condus la Spitalul orășenesc Câmpeni unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei”, potrivit motivării instanței.

La spital a reieșit: 2,46 grame ‰ la prima probă, ora 21:20 și, respectiv, 2,19 grame ‰ la cea de-a doua probă, ora 22:20, alcool pur în sânge.

Drept urmare s-a ales cu un dosar penal.

Pedeapsa

La un an de la pățanie, magistrații Judecătoriei Câmpeni l-au condamnat pe bărbat la un an și 7 luni de închisoare cu amânare și 45 de zile de muncă în folosul comunității.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Ce daune a primit un biciclist din Alba care a avut nevoie de 150 de zile de îngrijiri după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din Cugir a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia pentru un accident pe care l-a provocat în urmă cu mai bine de trei ani.

Bărbatul, șofer, conducea un automobil pe o stradă din Cugir, fără a avea puse în funcțiune luminile de drum. 

La un moment dat a lovit un biciclist, s-a oprit pentru câteva momente, dar a plecat de la locul accidentului. 

Biciclistul a fost rănit și a avut nevoie de aproape 150 de zile de îngrijiri medicale. 

La trei ani de la comiterea faptei, bărbatul a fost condamnat pe data de 12 octombrie 2021. De asemenea motivarea instanței a fost făcută publică.

Ce s-a întâmplat

În data de 14 decembrie 2018, bărbatul în cauză conducea un automobil, în jurul orei 17.30, după ce se întunecase deja afară, pe o stradă din Cugir. Potrivit motivării instanței acesta nu avea luminile pornite.

La un moment dat, a pătruns pe contrasens și a lovit un bărbat care se deplasa pe lângă bicicletă, pe marginea drumului.

”a pătruns pe sensul de depalsare al acesteia, accidentând victima și proiectând-o în șanțul din fața imobilului. În urma impactului, persoana vătămată – care nu se afla sub influența alcoolului la data faptei, a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 130-150 de zile de îngrijiri medicale, astfel cum reiese din raportul de expertiză medico-legală”, se arată în motivarea instanței.

A fugit de la locul accidentului și și-a parcat mașina în garaj

Apoi, ”imediat după producerea accidentului, inculpatul a oprit autovehiculul aprox. 20 de secunde, iar apoi, fără a coborî de la volan, a părăsit în viteză locul faptei, fără încuviințarea organelor de poliție. Polițiștii au identificat autoturismul implicat în accident la data de 16.12.2018, găsindu-l în garajul locuinței inculpatului, prezentând urme de accident”, se mai arată în documentul citat.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Cugir cercetat penal după ce a provocat accident şi a părăsit locul faptei. A acroşat un biciclist cu maşina

Accidentul a fost surprins de camere video amplasate în zonă, dar și un martor a detaliat poliției cele întâmplate.

Magistrații au concluzionat că accidentul putea fi evitat dacă bărbatul avea farurile aprinse și dacă era atent în momentul în care intrase pe contrasens.

Pedeapsa și ce daune a primit biciclistul

Bărbatul și-a recunoscut fapta și a fost judecat conform procedurii simplificate.

În urma procesului desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia magistrații au decis următoarele:

L-au condamnat pe șofer la 2 ani și trei luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea a fost obligat la plata către partea civilă, a sumei de 80.000 lei, reprezentând daune morale, respectiv la plata sumei de 9.363,246 lei reprezentând daune materiale.

Sentința din 12 octombrie nu a fost definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba au amendat un proprietar după ce a închiriat o pensiune către cinci persoane. Ce au decis judecătorii

Publicat

Un proprietar de pensiune din Alba a fost amendat cu 3000 de lei, după ce a închiriat cabana unui grup de persoane pentru o petrecere. 

Bărbatul a mers în instanță pentru a cere anularea amenzii, iar un proces a avut loc pe rolul Judecătoriei Alba Iulia. 

Mai exact, în data de 27 martie 2021, bărbatul a încheiat pensiunea sa din satul Tăuți, unui grup de persoane, apoi proprietarul s-a retras la casa sa din Zlatna.

În jurul orei 22.00, tot în ziua respectivă, polițiștii din Galda de Jos au sunat și l-au anunțat pe bărbat că a fost amendat cu 3000 de lei.

Motivul amenzii a fost că acesta ar fi organizat ziua de naștere al uneia dintre persoanele care au închiriat pensiunea, evenimentul fiind desfășurat într-un spațiu închis, contrar legii în vigoare, legi impuse din cauza pandemiei de COVID.

”Evenimentul a fost înregistrat video în timp ce se desfășura, cu camera din dotarea Poliției Române”, se arată în motivarea instanței.

În fapt, în pensiune se aflau doar cinci persoane.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au precizat că prezența a cinci persoane a nu se încadrează în prevederile legale, impuse în contextul pandemiei de COVID.

Mai mult de atât, ”punerea la dispoziție a unei pensiuni nu echivalează cu organizarea întrunirilor interzise de lege, în scopurile arătate și care este evident se adresează publicului larg. Mai mult decât atât, la momentul intervenției organelor de poliție petentul nici nu se afla în pensiune”, se mai arată în motivarea instnaței.

De asemenea, ”imaginile surprinse cu body-camera aflată în dotarea agentului de poliție arată cele cinci persoane, dar nu aflate în același loc, una dintre ele la sosirea poliției se afla pe terasă, iar celelalte patru se aflau în interior, la parterul pensiunii, dar nu se dansa, nici nu era o atmosferă în acest sens și nici măcar nu se poate vorbi de persoane aflate în apropiere una de alta, fiind evident că cele din interior erau dispersate pe toată suprafața parterului”, au mai precizat magistrații.

Drept urmare judecătorii au concluzionat că procesul a fost încheiat în mod netemeinic și au dispus anularea amenzii. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Alba Iulia în data de 20 septembrie 2021.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Revelion 2022: Cazările la munte, în județul Alba, epuizate. Prețuri mai mari, din cauza scumpirilor. Oferte în afara țării

Publicat

Deși mai sunt încă 2 luni și jumătate până la noaptea dintre ani, ofertele pentru petrecerea Revelionului au început demult să apară.

Cei care își doresc un sejur la munte, au făcut o rezervare din timp.

Cu greu se mai găsește la această dată o cameră liberă, pentru cazare.

În zona Munților Șureanu și la Arieșeni, majoritatea proprietarilor de pensiuni spun că lista rezervărilor pentru finalul de an a fost incheiată chiar și din vară.

Prețurile au crescut chiar și cu 15%

În ceea ce privește prețurile, proprietarii de pensiuni spun că, din cauza scumpirilor și tarifele pentru cazare vor fi puțin mai mari.

La Șureanu, de exemplu, o cameră dublă, cu mic dejun inclus, costă în jur de 300 de lei pe noapte. 

Același preț si la Arieșeni, cu acces la piscină inclus. Prețul include doar cazarea, fără cina festivă pentru noaptea dintre ani. 

Revelion la restaurant

Oferta petrecerilor de revelion la restaurantele din municipiul Alba Iulia  se lasă încă așteptată. Doar câteva dintre marile localuri au făcut publică propunerea pentru noaptea dintre ani.

Altele, așteaptă încă să vadă cum vor evolua lucrurile din punct de vedere epidemiologic dar și care sunt condițiile după care se poate organiza o astfel de petrecere.

Iată câteva dintre pachetele existente:

Cei de la Domeniile Martinutzi din Vințu de Jos propun în acest an pachete cu cazare de 3 sau 4 nopti, la prețul de 1800 de lei sejur/persoană, respectiv 2000 de lei sejur/persoană.

Pachetul include: cazare cu demipensiune(mic dejun și cină), cină festivă de revelion 2022.

Copiii 8-14 ani, 800 lei/loc in cameră cu părinții.

Copiii 0-6 ani beneficiază de gratuitate in cameră cu părinții.

Casa Dives din Pianu propune un sejur de minim 4 nopți.

Prețul pe noapte pentru o persoană este de 500 de lei camera dublă, 600 de lei un apartament/noapte.

Pachetul include: cazare, demipensiune (prima zi cină – ultima zi mic dejun), băuturi soft (, băuturi tradiționale, seară festivă de Revelion cu merinde si licori romanești, foc de tabară și vin fiert de Jidvei, degustare de virșlii de Pianu, ciubăr din lemn cu apă caldă, plimbare cu căruța in aerul tare al satului Transilvănean. Opțional dj sau formație cu muzică traditională. Copiii au 25 % reducere față de tariful de adult.  Copiii sub 5 ani sunt cazati gratuit cu părintii in pat.

Vila Vank Arieșeni propune un sejur de 4 nopți la prețul de 1350 de lei. Oaspeții vor fi aici așteptați cu bucate tradiționale românești, muzică live și dansuri tradiționale specifice zonei.

Revelion in afară țării.

Cea mai căutată destinație de către albaiulieni este Egiptul.

Potrivit directorului Eximtur Alba Iulia, Angelo Dicu, există charter direct spre această destinație din Cluj-Napoca. Prețurile pornesc de la 700 de euro.

Și Dubai rămâne printre destinațiile preferate ale albaiulienilor. Cine optează pentru o minivacanță de revelion în Dubai va avea de plătit pentru această destinație minim 900 de euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate