Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Exerciţiu naţional de pregătire a salvatorilor din mediul subteran la Peştera Huda lui Papară din judeţul Alba

Publicat

Peştera Huda lui Papară din comuna Sălciua, judeţul Alba, a fost locaţia celei mai importante acțiuni de pregătire a salvatorilor din mediul subteran din calendarul anual de activitate al Salvaspeo România pe 2013. Sâmbătă, a fost simulat un accident în care o tânără speoloagă, în urma unui traumatism suferă o fractură de coapsă, dar şi situaţia în care este căutat unui scafandru speolog. Exerciţiul a fost organizat ca urmare a accidentului produs în mai 2010, când o echipă de patru persoane a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă.

Salvaspeo România, prin intermediul Departamentului Tehnic, cu sprijinul Comisiei Medicale, Comisiei de Scafandri a acesteia a organizat sâmbătă, 6 iulie, cel mai important exerciţiu de salvare din calendarul anual de activitate al Salvaspeo România aferent anului 2013.

Exercițiul de salvare din Peştera Huda lui Papară, comuna Sălciua, sat Sub Piatră, judeţul Alba, a început la ora 9.00 şi a durat aproximativ zece ore. O echipă de 53 de salvatori speologi au reuşit evacuarea unui accidentat aflat în subteran la peste un kilometru de intrare. Exerciţiul a început cu înscrierea participanţilor, acţiunea efectivă de salvare s-a desfăşurat de la ora 11.30, când a intrat prima echipă, ieşirea ultimului speolog salvator fiind la ora 18.30.

În cadrul exerciţiului a fost simulat un accident în care o tânără speoloagă a avut o fractură de femur în 1/3 medie a coapsei. Echipa din care făcea parte a evacuat-o de pe parcursul râului pe un loc uscat unde a construit un „Punct Cald”, un fel de cort improvizat din folie reflectorizantă, pentru a minimaliza pierderea de căldură. Se evită astfel instalarea hipotermiei (scăderea temperaturii corpului sub 36,5 grade C), care, adăugată la traumă şi epuizare, poate duce la pierderea cunoştinţei şi chiar la deces.

Ulterior a ajuns una din echipele de salvatori cu targa şi echipa de asistenţă a victimei care, costatând traumele, a evaluat starea victimei şi a simulat acordarea primului ajutor, pregătind victima pentru transport.

Tot în cadrul exerciţiului a fost desfăşurată şi o altă intervenţie. „Pe parcursul exercițiului este simulată căutarea unui scafandru speolog care a trecut într-un sifon fără a reveni la intrarea în sifon, căutarea acestuia necesitând intervenția echipelor de scafandri speologi ai Salvaspeo Romania”, a precizat Daniel Bibarţ Bulzan, consilier tehnic Salvaspeo România.

Pe parcursul peşterii au fost instalate telefoane pentru comunicarea între cele opt echipe, precum şi echipa medicală care au întrat în peşteră şi punctul de comandă de la exterior.

Echipele au echipat diversele pasaje dificile cu corzi (tiroliene etc.), pentru a transporta targa pe acele pasaje, iar când echiparea a fost gata, evacuarea a durat efectiv o oră şi 50 de minute, de la circa doi kilometri din profunzimea peşterii.

Peştera Huda lui Papară a fost selectată pentru exerciţiu ca urmare a producerii accidentului din luna mai, anul 2010, când o echipă de patru persoane a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă, evacuarea acestora fiind posibilă doar prin intervenția promptă a echipelor de salvatori speologi din judeţele Arad, Bihor şi Cluj. După 15 ore de luptă continuă cu torentul subteran, echipele de salvatori speologi au reușit identificarea şi evacuarea în condiții de siguranță a persoanelor blocate în subteran.

Salvarea din mediul subteran, cu precădere salvările din zone cu verticale, strâmtori, râu subteran sau galerii inundate, presupun intervenţii speciale, de lungă durată, extrem de dificile, la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenați şi pregătiți din punct de vedere tehnic, care să fie dotați cu echipamente de protecție şi intervenție specifice mediului subteran.

Cei 53 de salvatori speologi care au participat la exerciţiul de sâmbătă sunt membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont – Salvaspeo din judeţele Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Hunedoara, Alba precum şi salvatorii speologi, voluntari, membri ai Salvaspeo – România, din Timişoara, Braşov şi Bucureşti.

Din judeţul Alba au fost şapte participanţi şi un medic, membri ai Serviciului Public Judeţeen Salvamont – Salvaspeo şi cluburilor Polaris şi Sfinx Gârda.

Potrivit organizatorilor, exercițiul de salvare a decurs foarte bine, fiind observată o bună omogenizare a echipelor de salvare din ţară, evacuarea propriu zisă fiind finalizată într-un timp scurt, ținând cont că salvarea a fost realizată pe o galerie cu râu subteran cu un debit semnificativ şi risc ridicat de viitură, salvatorii parcurgând peștera direct prin apă traversând lacuri cu apă adâncă şi cascade subterane.

Salvatorii speologi, voluntari, membri ai Salvaspeo România sunt salvatori competenți, care cunosc foarte bine mediul subteran speologic, au experiență şi aptitudini pentru salvările din mediul subteran, telecomunicații, acordarea primului ajutor medical specializat, scufundări şi dezobstrucții.

Despre Peştera Huda lui Papară

Peştera Huda lui Papară adăposteşte pentru hibernare cea mai mare colonie de lilieci din Europa (peste 84.000 de indivizi în 2008), din 9 specii (conform studiilor conf. dr. Ioan Coroiu – Universitatea Babeş- Bolyai Cluj), este cea mai lungă şi denivelată peşteră din Munţii Trascău ( dezvoltare 5200 m, denivelare +123m).

Mediul subteran al Peşterii Huda lui Papară este un mediu dificil de parcurs, deoarece înaintarea pe firul apei care are o temperatură în jur de 10 grade Celsius, presupune urcarea unor cascade, parcurgerea unor pasaje în care corpul intră în apă până la nivelul gâtului, precum şi parcurgerea unor pasaje utilizând corzile. Pentru a putea parcurge traseul denivelat prin apă, în afara echipamentului tehnic de urcare şi coborâre pe corzi, este necesar un costum special termoizolator folosit şi în scufundări (costum de neopren).

Surse: Salvaspeo România, Asociaţia Speologică Sfinx Gârda de Sus, Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax