Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Exerciţiul multinaţional „IEL MILU 2014”, deschis în Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia. Evenimentul se desfășoară până VINERI


Publicat

Pe Platoul din faţa Porţii a III-a a Cetăţii din municipiul Alba Iulia, marți începând cu ora 09.00, s-a desfăşurat ceremonialul militar de deschidere a exerciţiului multinaţional “IEL MILU 2014”. La acest exerciţiu multinaţional, care se va desfăşura în perioada 24-27 iunie 2014, în Batalionul 136 Geniu „APULUM” participă 75 de militari din Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România.

Timp de patru zile, în Alba Iulia vor avea loc mai multe activități specifice, ce vor fi încheiate oficial printr-un Exercițiu și o Festivitate ce vor avea loc vineri, 27 iunie.

Ceremonialul militar a fost condus de către colonel Gheorghe Soare, Comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, care a primit onorul detaşamentul exerciţiului multinaţional IEL MILU 2014, a trecut în revistă formaţiile participante şi a rostit alocuţiunea de deschidere.

La eveniment au luat parte comandanţii unităţilor militare ale M.Ap.N., M.A.I., S.R.I. din garnizoana Alba Iulia, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, mass-media, reprezentanţi ai Statului Major General şi Statului Major al Forţelor Terestre din Armata Română.

Manifestările organizate cu ocazia deschiderii exerciţiului s-au finalizat cu interviul acordat de către Colonel Gheorghe Soare care a prezentat detalii ale exerciţiului multinaţional IEL MILU 2014. Colonelul (Ge.) Dumitru Gheorghe Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos -Conducătorul exerciţiului IEL MILU 2014 din partea României a declarat:

„Scopul exerciţiului este antrenarea participanţilor în domeniul sprijinului de geniu al operaţiilor la nivel batalion şi brigadă, precum şi pregătirea lor în lucrul de stat major în cadrul unei forţe multinaţionale integrate/combinate într-un teatru de operaţii.

Având la bază memorandumul de înţelegere între Ministerele Apărării din Republica Bulgaria, din Republica Croaţia, din Georgia şi din România, semnat în anul 2007, s-a reuşit, pe parcursul anilor (2008-2014), înfiinţarea, operaţionalizarea şi afirmarea unei unităţi multinaţionale logistică integrată cu specific de geniu pentru infrastructură de logistică, structură care este în măsură să îndeplinească misiuni specifice de geniu ca parte dintr-o Forţă Întrunită Multinaţională Operaţională (CJTF) sub comandă NATO”.

Exerciţiul este bazat pe un scenariu fictiv, în care IEL MILU (Unitate Multinaţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructura Logistică 2014) asigură sprijin general de geniu în cadrul unei operaţii NATO non-articol 5, exerciţiul pe care îl desfăşurăm în această săptămână urmăreşte perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru planificarea şi conducerea acţiunilor umanitare şi de reconstrucţie într-o arie afectată de calamităţi naturale sau acţiuni post conflict.

Obiectivele propuse decurg din misiunile stabilite prin memorandum şi vor contribui la:

-antrenarea comandamentului IEL MILU în planificarea şi executarea misiunilor specifice;

-dezvoltarea abilităţilor comandanţilor de plutoane / grupe pentru rezolvarea incidentelor în acord cu procedurile standard;

-perfecţionarea procedurilor de comandă şi control;

-întărirea relaţiilor de colaborare între membrii IEL MILU ;

-demonstrarea capabilităţilor unei subunităţi de drumuri din Batalionul 136 Geniu „Apulum” pentru amenajarea unui sector de drum într-un teatru de operaţii cu asigurarea măsurilor de protecţie a forţei”.

Colonel dr. Corneliu Dinco, comandantul Batalionul 136 Geniu „APULUM” Alba Iulia, directorul exerciţiului IEL MILU 2014, a afirmat:

“Pe noi militarii Batalionul 136 Geniu „APULUM” Alba Iulia, nu poate decât să ne onoreze faptul că suntem organizatorii exerciţiul multinaţional „IEL MILU 2014”, militarii unităţi noastre sunt foarte bine instruiţi, vom răspunde cu responsabilitate şi vom duce la îndeplinire obiectivele stabilite”.

Marți dimineață, la deschiderea Exerciţiului multinaţional IEL MILU 2014 au fost primiți oficial reprezentanţii delegaţiilor militare participante:

1. Col. GHEORGHE SOARE – România

2. Lt. col. KALIN HALADZHOV – Bulgaria

3. Mr. ZELJKO JAVOROVIC – Croaţia

4. Mr. JABA UTIASHVILI – Georgia – Delegat al Statului Major General – Armata Română

5. Mr. MARIUS ROFEL

Conducătorul exerciţiului IEL – MILU 2014

1. Col. GHEORGHE SOARE – România

Directorul exerciţiului IEL – MILU 2014

1. Col. dr. CORNELIU DINCO – România

SCURT ISTORIC AL EXERCIŢIULUI IEL MILU

Memorandumul de înţelegere a fost semnat la 7 noiembrie 2007, la Bruxelles, între Ministerul Apărării din Republica Bulgaria, Ministerul Apărării din Republica Croaţia, Ministerul Apărării din Georgia şi Ministerul Apărării din România.

Acesta prevede înfiinţarea şi sprijinul unei unităţi multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu, pentru infrastructura de logistica (IEL MILU). De la înfiinţarea acestei unităţi, exerciţiul de tip CPX IEL – MILU a fost organizat şi desfăşurat astfel:

2008 – Buzău/ROMÂNIA;

2009 – Buzău/ROMÂNIA;

2010 – Bucureşti/ROMÂNIA – a avut loc certificarea şi afirmarea structurii;

2011 – Pozega/CROAŢIA

2012 –Alba Iulia/ROMÂNIA;

2013 –Exerciţiu multinaţional „CL 13”– Lest/SLOVACIA – a avut loc certificarea şi afirmarea comandamentului structurii.

SCURT ISTORIC AL BATALIONULUI 136 GENIU „APULUM”

Batalionul 136 Geniu “APULUM” este dispus în garnizoana Alba Iulia şi este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Batalionului 136 Pontonieri. Batalionul 136 Pontonieri s-a înfiinţat în perioada 20.06-20.08 1961 în baza directivei Marelui Stat Major nr. C.L./ 0020/ 14.04 1961 şi a ordinului Marelui Stat Major nr. C.L. /00986/ 16.06 1961, intrând în funcţiune conform O.Z.U. nr.1 din 01.07 1961. Este prima unitate de pontonieri înzestrată cu parc de pod românesc P.R.-57, pe baza statului de organizare nr. 10 / 1961 emis de D.B.F.A.

Imediat după înfiinţare, Batalionul 136 Pontonieri primeşte misiunea de a verifica posibilităţile de lucru cu parcul de pod românesc atât în faţa unor comisii a armatei statului polonez, cât şi în cadrul aplicaţiilor conduse de Armata a II-a şi Armata a III-a.

În perioada 10 – 16 noiembrie 1962 Batalionul 136 Pontonieri prezintă demonstrativ o aplicaţie privind modul de lucru cu parcul de pod românesc P.R. – 57 în faţa elevilor din Şcoala Superioară de Ofiţeri Sibiu şi a membrilor Comitetului unificat al Tratatului de la Varşovia.

În perioada 02 august – 18 septembrie 1963 batalionul participă cu toate efectivele şi tehnica de luptă la lichidarea urmărilor provocate de inundaţii pe cursul râului Jiu, în zona localităţii Câmpul lui Neag.

Un detaşament din cadrul Batalionului l36 Pontonieri participă în anul 1971 la executarea unor lucrări de prospecţiuni pe râul Olt, în raionul localităţii Avrig iar altul participă la executarea unor lucrări de îndiguire în raionul localităţii Turdeni, judeţul Cluj.

Batalionul 136 Pontonieri participă cu un detaşament în primăvara anului 1973, la prevenirea unor dezastre provocate de îngheţarea albiei râului Sebeş pe traseul Oaşa – Şugag, care ar fi pus în pericol Şantierul de Construcţii Hidrotehnice Sebeş.

În perioada 1970 – 1975 unitatea participă cu un detaşament la construirea drumului Transfăgărăşan–Nord iar în anul 1978 primeşte misiunea de a executa un punct de trecere pe pod de pontoane peste râul Olt, în raionul localităţii Făgăraş.

În urma inundaţiilor din anii 1963, 1970, 1981, 1996, 1999, 2002, 2005, 2006 şi 2010 batalionul participă cu tehnică şi efective la înlăturarea urmărilor provocate de acestea iar la solicitarea organelor administraţiei publice locale s-au executat lucrări de refacere, consolidare şi reamenajare a unor puncte de trecere peste cursurile de apă în judeţele Alba, Caraş Severin, Cluj, Hunedoara, Timiş.

În urma intervenţiei militarilor batalionului, care au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti , bunuri materiale şi animale, la inundaţiile din anul 2006 în judeţul Timiş, unitatea a fost evidenţiată prin mulţumirile ministrului apărării din acea vreme, dl. Sorin Frunzăverde.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la 1 decembrie 1991, în baza aprobării ministrului apărării naţionale pe raportul şefului Statului Major General, nr. S/B/3/ 2450 din 17.10.1991 Batalionului 136 Pontonieri i s-a atribuit denumirea onorifică de „Căpitan Anton Berindei”.

În cadrul procesului de restructurare, reorganizare şi modernizare a armatei, în anul 1998 Batalionul 136 Pontonieri „Căpitan ANTON BERINDEI” se transformă în Centrul 136 Instrucţie Mobilizare (Po).

În anul 2002 se transformă în Batalionul 136 Treceri, intrând în subordinea Brigăzii 4 Geniu Teritorială, iar în perioada 01.03-31.05.2007 se reorganizează cu aceeaşi denumire şi se resubordonează Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”(care începând cu 15.06.2008 se transformă în Divizia 4 Infanterie “Gemina”).

În baza avizului favorabil al Ministrului Apărării pe raportul Statului Major General transmis de Comandantul Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan” Cluj Napoca, batalionul a aprticipat, începând cu 07. 04. 2008, cu un detaşament format din 31 oameni cu tehnică şi materiale în localitatea Prundu Bârgăului pentru executarea unui pod cu o lungime de 40 m peste râul Bistriţa Ardeleană.

În primăvara anului 2009 efective de militari si civili din unitate participă la restaurarea monumentelor reprezentative pentru arma geniu construite pe drumul Transfăgărăşan. Astfel, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea armei geniu, în cadrul unui ceremonial militar şi religios desfăşurat în data de 20 iulie 2009 pe drumul Transfăgărăşan, au fost dezvelite şi sfinţite plăcile comemorative ale monumentelor „POARTA ÎNTÂLNIRII” şi „ POARTA GENIŞTILOR”.

Batalionul a pus la dispoziţie cadre militare pentru participarea la acţiunile întreprinse de armata română în cadrul „Parteneriatului pentru Pace” din Bosnia – Herţegovina, Afganistan şi Irak şi instruirea în comun cu armatele statelor din compunerea NATO.

Începând cu 01.07.2009 Batalionul 136 Treceri se transformă în Batalionul 136 Geniu „APULUM” rămânând tot în subordinea Diviziei 4 Infanterie “GEMINA”.

Un moment solemn cu o semnificaţie deosebită pentru unitate se desfăşoară în toamna anului 2009. La data de 25.10.2019 Batalionul 136 Geniu „Apulum”, primeşte noul Drapel de Luptă. Evenimentul se desfăşoară pe platoul din faţa catedralei ortodoxe din municipiul Alba Iulia în prezenţa unor înalte personalităţi militare şi civile.

Începând cu data de 12.07.2010, conform documentului „Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2010”, aprobat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu Hotărârea nr. S. 44 din 31.03.2010, Batalionul 136 Geniu “APULUM” se subordonează Brigăzii 10 Geniu “DUNĂREA DE JOS”.

În toamna anului 2010 la solicitarea autorităţilor publice locale, pentru fluidizarea traficului pe drumul european E 81 pe comunicaţia Alba Iulia – Sebeş, unitatea a executat un punct de trecere pe pod de pontoane peste râul Mureş, fluxul de maşini peste pod fiind de aproximativ 15.000 în 24 ore.

O altă etapă din pregătirea militarilor unităţii constă în instruirea comună cu armatele statelor din compunerea NATO., pentru asigurarea succesului misiunilor „TISA 2011” şi „IEL MILU” 2011 executate în parteneriat cu Bulgaria, Croaţia, Serbia , Georgia, Ungaria.

În perioada 27.05-01.07.2011 unitatea participă cu efective şi tehnică în cadrul exerciţiului multinaţional „TISA 2011” etapa finală, în garnizoana Râmnicu-Vâlcea. Misiunile primite de detaşamentul unităţii fiind complexe, au pus la grea încercare pregătirea acumulată de-a lungul timpului. Acestea constau în executarea unui punct de trecere pe pod de pontoane peste râul Olt cu lungimea de 100 m şi realizarea a patru deschideri de pod jos metalic cu ajutorul completului de pod PJM-72.

La data de 09.07.2011, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţare, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, conferă „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre” Batalionului 136 Geniu “APULUM”, dorind a răsplăti meritele pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor încredinţate şi obţinerea de rezultate deosebite în procesul instruirii.

În perioada 27.08 – 15.09.2012 forţe din cadrul batalionului au participat la activităţi de instruire şi pregătire a exerciţiului BLONDE AVALANCHE 2012, în cadrul taberei de instrucţie la apă în poligonul de instrucţie „Vărsătura” din garnizoana Brăila. Misiunea detaşamentului unităţii consta în executarea unor lucrări de amenajare a poligonului pentru exerciţiile demonstrative a capabilităţilor structurilor de geniu aparţinând Brigăzii 10 Geniu, în vederea desfăşurării exerciţiului multinaţional „BLONDE AVALANCHE 2012”. (17-21.09.2012).

Batalionul 136 Geniu „Apulum” este structura desemnată de către Statul Major al Forţelor Terestre ca structură care generează elementele unităţii multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu pentru infrastructura de logistică (IEL MILU).

În perioada 12 – 16.11.2012 o comisie a SMFT a executat certificarea modului românesc din cadrul IEL MILU, iar în perioada 19 – 23.11.2012 în cazărmile Batalionului 136 Geniu „Apulum” s-a desfăşurat exerciţiul multinaţional IEL MILU 2012, cu participarea militarilor din cele 4 naţiuni (Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 7 iunie. Cât de mult cresc temperaturile în următoarele patru săptămâni și perioadele cu ploi sau furtuni

Publicat

Meteorologii au actualizat prognoza de vreme pentru perioada 10 mai – 7 iunie. Ne apropiem de temperaturi specifice verii, însă vor mai fi câteva zile mai răcoroase.

Valorile maxime vor fi de 24-25 de grade Celsius în luna mai, respectiv 26-27 grade Celsius spre finalul intervalului.

Posibile ploi sau furtuni vor fi în intervalele 12-14 mai, 21, 23, 25-27 mai, 30-31 mai, 2-3 iunie, 6-7 iunie.

Începutul lunii iunie aduce temperaturi maxime de până la 28-29 de grade Celsius.

Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Administrația Națională de Meteorologie:

10 – 16 mai

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în regiunile sud-estice, dar și ușor mai ridicate în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

17 – 23 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

24 – 30 mai

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, dar cu posibilitatea unui excedent local în nord-vest.

31 mai – 7 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în vest și sud-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PAȘTELE Blajinilor. Tradiții, superstiții și obiceiuri în lunea după Duminica Tomii. Ce nu ar fi bine să faci astăzi

Publicat

O sărbătoare atipică din punct de vedere bisericesc, Paștele blajinilor se păstrează în special în zonele rurale din țară. Aceasta urmează sărbătorii din Duminica Tomii.

În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților. Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă în sine amintirea tuturor celor care au murit.

Oamenii credeau că blajinii se număra printre cei dintâi oameni de pe pământ. Aceștia trăiau fără femeile lor, stând cu ele doar 30 de zile pe an, în scopul procreației. Incapabili de a săvârși fapte rele, blajinii se aflau dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, pe Ostroavele Albe.

Există și credința că ei provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere. Alteori sunt priviți ca fiind cei care susțin stâlpii pământului. Fără Blajini, lumea s-ar scufunda în haos. În unele versiuni, Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au rămas pe o insulă foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.

În Bucovina se spune că „Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos pește și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cântă foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase”.

Există credința că Dumnezeu a creat mai întâi uriașii. Pentru că se războiau între ei, Dumnezeu i-a lăsat să piară și i-a creat pe Blajini. Aceștia fiind prea mici, au fost mutați pe lumea cealaltă și apoi l-a făcut pe om.

Blajinii sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani. Potrivit cercetătorilor, numele de Rohmani vine din limba tracă, de la supranumele Zeind-Roymenos (Sfântul Luminos) dat Cavalerului Trac, o zeitate prezentă în antichitatea dobrogeană, oltenească și transilvană.

Credințe, obiceiuri. Ce nu ar trebui să faci în această zi

Se spune că de Paștele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine.

Nici să bați covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii.

Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.

Se mai spune că nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia. Se spune că morții care sunt bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor.

La țară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetându-le chiar și dacă beau apă.

În această zi, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cada intenționat pe pământ, întru pomenirea celor morți. În cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.

Cele mai însemnate preocupări ale Blajinilor sunt rugăciunile și postul pentru cei vii. Se crede că, deși aceștia sunt virtuoși, Blajinii nu știu cum să calculeze când va cădea sărbătoarea Sfintelor Paști. Oamenii dau de veste Blajinilor ca a venit Paștele cu ajutorul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuti pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii.

În unele zone ale țării, preoții sunt chemați să săvârșească, în lunea după Duminica Tomei, o slujbă pentru sufletele celor răposați. Există credința că prin această slujbă sufletele celor trecuți în lumea veșniciei vor fi părtașe fericirii fără sfârșit. Având în vedere ca în nicio carte de cult, tiparită cu binecuvântarea Sfântului Sinod, nu se află tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizată, potrivit creștinortodox.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 10-16 mai. Câteva zile calde, apoi din nou mai răcoros și ploi. Prognoza meteo pe zile în localități din județ

Publicat

Vremea se încălzește în următoarele zile în județul Alba, apoi temperaturile scad din nou. În weekend, va fi mai cald. Sunt anunțate și câteva averse.

Temperaturile maxime vor varia între valori de 22 și 27 de grade Celsius, în zonele mai joase.

La munte, acestea vor fi de 15-17 grade la Oașa și 17-20 la Arieșeni.

Mai răcoros va fi în perioada 13-14 mai, când vor fi și ploi.

Vă prezentăm prognoza meteo în localități din județul Alba, în săptămâna 10-16 mai:

Luni, 10 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare

Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; soare

Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; soare, mai cald

Aiud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Blaj: minime de 7 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de 7 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare, mai cald

Cîmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare, mai cald

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; soare, mai cald

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare

Marți, 11 mai

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 5 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit

Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Miercuri, 12 mai

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant noros

Cîmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant noros

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Joi, 13 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; averse

Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; averse

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse

Vineri, 14 mai

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; averse

Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; averse

Cîmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; averse

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; averse

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

Sâmbătă, 15 mai

Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime 17 grade Celsius; noros, mai cald

Aiud: minime 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; predominant noros, mai cald

Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; noros, mai cald

Cîmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; noros, mai cald

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; noros, mai cald

Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit

Duminică, 16 mai

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de 15 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant noros

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ȘTIRE FALSĂ, virală pe Facebook: Prezicerea pandemiei în 1983, atribuită fostului consilier al lui Mitterand. Ce spune acesta

Publicat

Un text atribuit fostului consilier al lui François Mitterrand, Jacques Attali, a devenit viral pe rețelele de socializare.

Este distribuit de zeci de mii de ori în mai multe limbi printre care și limba română, inclusiv de persoane bine intenționate, care îl consideră veritabil.

Jacques Attali denunță postarea ca fiind complet falsă și spune că nu are nici o legătură cu cele scrise de el în carte.

Jurnaliștii de la AFP Factuel au discutat cu acesta, dar au analizat și pasajele din carte, concluzia fiind că informația distribuită masiv pe Facebook este falsă.

Ce spune postarea

„Viitorul va fi despre găsirea unei modalități de reducere a populației. Începem cu bătrânii, pentru că de îndată ce depășesc 60-65 de ani, oamenii trăiesc mai mult decât produc și asta costă scump societatea. Apoi cei slabi, apoi cei inutili care nu ajută societatea și, în cele din urmă, proștii. Eutanasierea vizează aceste grupuri;

Eutanasierea va trebui să fie un instrument esențial în societățile viitoare.  Desigur, nu vom putea executa oameni sau construi tabere.

Dar îi facem să creadă că este pentru binele lor. Suprapopularea este ceva care este prea costisitor din punct de vedere economic.

Și din punct de vedere social, este mult mai bine atunci când mașina umană se oprește brusc, decât atunci când se deteriorează treptat…” spune textul viral.

Mai mult, în continuare este citată și o frază care ar fi o referire la situația actuală, legată de pandemie:

”Nici nu vom putea testa milioane și milioane de oameni pentru inteligența lor, pariați că vom găsi sau vom provoca ceva, o pandemie care vizează anumite persoane, un virus care afectează bătrânii sau oamenii grași, nu contează, cei slabi îi vor ceda, cei temători și proștii vor crede în el și vor căuta tratament. Selecția idioților are apoi grijă de ea însăși….” este textul care circulă intens pe Facebook, atribuit lui Jacques Attali.

Textul ar proveni dintr-o carte de interviuri cu Michel Salomon (Viitorul vieții – Jacques Attali, 1981, Interviuri cu Michel Salomon, colecția Les Visages de l’avenir, éditions Seghers).

Care este adevărul

Plecând de la acest text, o parte dintre utilizatorii de internet denunță o „nouă ordine mondială” instituită prin epidemia Covid-19, menită să scape de o parte a populației.

Doar că textul nu-i aparține fostului consilier al președintelui Franței și, evident, nu poate fi găsit în cartea respectivă.

O spune chiar el, la solicitarea AFP Actuel.

„Acest text este total inventat. Nu este în nici un fel apropiat de textul inițial. Este ca și cum ați spune că voi fi scris Mein Kampf”, a reacționat Jacque Attali, contactat în aprilie 12 de AFP Factuel.

Jurnaliștii de la AFP nu au găsit nici o urmă a acestui citat în paginile pe care le-au consultat. Editorul, Seghers, a trimis o copie a pasajului din cartea dedicată interviului cu Jacques Attali.

De altfel, anterior (în 1983) a mai existat un scandal legat de interpretarea celor scrise în carte, însă acum lucrurile au fost duse la alt nivel și au fost legate de pandemia de COVID.

În carte, preluată din interviurile cu Michel Salomon, Jacques Attali răspunde la întrebarea „Este posibil și de dorit să trăiești 120 de ani…?”

Singurele asemănări cu postarea de pe Facebook găsite sunt două extrase scurte: „Dar de îndată ce ai peste 60/65 de ani, omul trăiește mai mult decât produce și, prin urmare, este scump pentru societate”, spune el.

În textul original, Attali mai spune: „Într-adevăr, din punctul de vedere al societății, este mult mai bine ca mașina umană să se oprească brusc, decât să se deterioreze treptat”.

Potrivit AFP, Jacques Attali vorbea atunci despre modul în care societatea abordează problema locului seniorilor și a extinderii speranței de viață.

„Prin urmare, cred că în însăși logica societății industriale, obiectivul nu va mai fi extinderea speranței de viață, ci asigurarea faptului că într-o durată de viață fixă, omul trăiește cât mai bine, dar în așa fel încât cheltuielile cu sănătatea vor fi cât mai mici în ceea ce privește costurile pentru comunitate” a scris el.

În carte, el concluzionează:

„Eutanasierea va fi unul dintre instrumentele esențiale ale viitoarelor noastre societăți în toate cazurile. Într-o logică socialistă, pentru început, problema apare după cum urmează: logica socialistă este libertatea și libertatea fundamentală este sinuciderea;

dreptul la sinucidere directă sau indirectă este, prin urmare, o valoare absolută în acest tip de societate. viața atunci când este prea insuportabilă sau din punct de vedere economic prea scump, va apărea și va fi o practică obișnuită.

Prin urmare, cred că eutanasierea, indiferent dacă este o valoare a libertății sau o marfă, va fi una dintre regulile societății viitoare. ”

„Ca întotdeauna, mi se reproșează aici că doresc ceea ce doar prezic și denunț. Noua versiune este doar o extensie delirantă a citatului fals pe care îl condamnasem pentru defăimare în 1983”, a comentat Jacques Attali în răspunsul său la AFP.

Echipele AFP examinează și verifică reclamațiile online în mai multe limbi, de la amharică la hindi, de la mandarină la malaeză.

Lucrând în colaborare cu birourile AFP din întreaga lume, beneficiază de expertiza și cunoștințele lor despre contextul local.

Articolele sunt corectate și validate de redactorii jurnaliști aflați în mai multe birouri regionale mari.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate