Eveniment
Exerciţiul multinaţional „IEL MILU 2014”, deschis în Batalionul 136 Geniu “Apulum” Alba Iulia. Evenimentul se desfășoară până VINERI
Pe Platoul din faţa Porţii a III-a a Cetăţii din municipiul Alba Iulia, marți începând cu ora 09.00, s-a desfăşurat ceremonialul militar de deschidere a exerciţiului multinaţional “IEL MILU 2014”. La acest exerciţiu multinaţional, care se va desfăşura în perioada 24-27 iunie 2014, în Batalionul 136 Geniu „APULUM” participă 75 de militari din Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România.
Timp de patru zile, în Alba Iulia vor avea loc mai multe activități specifice, ce vor fi încheiate oficial printr-un Exercițiu și o Festivitate ce vor avea loc vineri, 27 iunie.
Ceremonialul militar a fost condus de către colonel Gheorghe Soare, Comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, care a primit onorul detaşamentul exerciţiului multinaţional IEL MILU 2014, a trecut în revistă formaţiile participante şi a rostit alocuţiunea de deschidere.
La eveniment au luat parte comandanţii unităţilor militare ale M.Ap.N., M.A.I., S.R.I. din garnizoana Alba Iulia, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, mass-media, reprezentanţi ai Statului Major General şi Statului Major al Forţelor Terestre din Armata Română.
Manifestările organizate cu ocazia deschiderii exerciţiului s-au finalizat cu interviul acordat de către Colonel Gheorghe Soare care a prezentat detalii ale exerciţiului multinaţional IEL MILU 2014. Colonelul (Ge.) Dumitru Gheorghe Soare, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos -Conducătorul exerciţiului IEL MILU 2014 din partea României a declarat:
„Scopul exerciţiului este antrenarea participanţilor în domeniul sprijinului de geniu al operaţiilor la nivel batalion şi brigadă, precum şi pregătirea lor în lucrul de stat major în cadrul unei forţe multinaţionale integrate/combinate într-un teatru de operaţii.
Având la bază memorandumul de înţelegere între Ministerele Apărării din Republica Bulgaria, din Republica Croaţia, din Georgia şi din România, semnat în anul 2007, s-a reuşit, pe parcursul anilor (2008-2014), înfiinţarea, operaţionalizarea şi afirmarea unei unităţi multinaţionale logistică integrată cu specific de geniu pentru infrastructură de logistică, structură care este în măsură să îndeplinească misiuni specifice de geniu ca parte dintr-o Forţă Întrunită Multinaţională Operaţională (CJTF) sub comandă NATO”.
Exerciţiul este bazat pe un scenariu fictiv, în care IEL MILU (Unitate Multinaţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructura Logistică 2014) asigură sprijin general de geniu în cadrul unei operaţii NATO non-articol 5, exerciţiul pe care îl desfăşurăm în această săptămână urmăreşte perfecţionarea deprinderilor participanţilor pentru planificarea şi conducerea acţiunilor umanitare şi de reconstrucţie într-o arie afectată de calamităţi naturale sau acţiuni post conflict.
Obiectivele propuse decurg din misiunile stabilite prin memorandum şi vor contribui la:
-antrenarea comandamentului IEL MILU în planificarea şi executarea misiunilor specifice;
-dezvoltarea abilităţilor comandanţilor de plutoane / grupe pentru rezolvarea incidentelor în acord cu procedurile standard;
-perfecţionarea procedurilor de comandă şi control;
-întărirea relaţiilor de colaborare între membrii IEL MILU ;
-demonstrarea capabilităţilor unei subunităţi de drumuri din Batalionul 136 Geniu „Apulum” pentru amenajarea unui sector de drum într-un teatru de operaţii cu asigurarea măsurilor de protecţie a forţei”.
Colonel dr. Corneliu Dinco, comandantul Batalionul 136 Geniu „APULUM” Alba Iulia, directorul exerciţiului IEL MILU 2014, a afirmat:
“Pe noi militarii Batalionul 136 Geniu „APULUM” Alba Iulia, nu poate decât să ne onoreze faptul că suntem organizatorii exerciţiul multinaţional „IEL MILU 2014”, militarii unităţi noastre sunt foarte bine instruiţi, vom răspunde cu responsabilitate şi vom duce la îndeplinire obiectivele stabilite”.
Marți dimineață, la deschiderea Exerciţiului multinaţional IEL MILU 2014 au fost primiți oficial reprezentanţii delegaţiilor militare participante:
1. Col. GHEORGHE SOARE – România
2. Lt. col. KALIN HALADZHOV – Bulgaria
3. Mr. ZELJKO JAVOROVIC – Croaţia
4. Mr. JABA UTIASHVILI – Georgia – Delegat al Statului Major General – Armata Română
5. Mr. MARIUS ROFEL
Conducătorul exerciţiului IEL – MILU 2014
1. Col. GHEORGHE SOARE – România
Directorul exerciţiului IEL – MILU 2014
1. Col. dr. CORNELIU DINCO – România
SCURT ISTORIC AL EXERCIŢIULUI IEL MILU
Memorandumul de înţelegere a fost semnat la 7 noiembrie 2007, la Bruxelles, între Ministerul Apărării din Republica Bulgaria, Ministerul Apărării din Republica Croaţia, Ministerul Apărării din Georgia şi Ministerul Apărării din România.
Acesta prevede înfiinţarea şi sprijinul unei unităţi multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu, pentru infrastructura de logistica (IEL MILU). De la înfiinţarea acestei unităţi, exerciţiul de tip CPX IEL – MILU a fost organizat şi desfăşurat astfel:
2008 – Buzău/ROMÂNIA;
2009 – Buzău/ROMÂNIA;
2010 – Bucureşti/ROMÂNIA – a avut loc certificarea şi afirmarea structurii;
2011 – Pozega/CROAŢIA
2012 –Alba Iulia/ROMÂNIA;
2013 –Exerciţiu multinaţional „CL 13”– Lest/SLOVACIA – a avut loc certificarea şi afirmarea comandamentului structurii.
SCURT ISTORIC AL BATALIONULUI 136 GENIU „APULUM”
Batalionul 136 Geniu “APULUM” este dispus în garnizoana Alba Iulia şi este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Batalionului 136 Pontonieri. Batalionul 136 Pontonieri s-a înfiinţat în perioada 20.06-20.08 1961 în baza directivei Marelui Stat Major nr. C.L./ 0020/ 14.04 1961 şi a ordinului Marelui Stat Major nr. C.L. /00986/ 16.06 1961, intrând în funcţiune conform O.Z.U. nr.1 din 01.07 1961. Este prima unitate de pontonieri înzestrată cu parc de pod românesc P.R.-57, pe baza statului de organizare nr. 10 / 1961 emis de D.B.F.A.
Imediat după înfiinţare, Batalionul 136 Pontonieri primeşte misiunea de a verifica posibilităţile de lucru cu parcul de pod românesc atât în faţa unor comisii a armatei statului polonez, cât şi în cadrul aplicaţiilor conduse de Armata a II-a şi Armata a III-a.
În perioada 10 – 16 noiembrie 1962 Batalionul 136 Pontonieri prezintă demonstrativ o aplicaţie privind modul de lucru cu parcul de pod românesc P.R. – 57 în faţa elevilor din Şcoala Superioară de Ofiţeri Sibiu şi a membrilor Comitetului unificat al Tratatului de la Varşovia.
În perioada 02 august – 18 septembrie 1963 batalionul participă cu toate efectivele şi tehnica de luptă la lichidarea urmărilor provocate de inundaţii pe cursul râului Jiu, în zona localităţii Câmpul lui Neag.
Un detaşament din cadrul Batalionului l36 Pontonieri participă în anul 1971 la executarea unor lucrări de prospecţiuni pe râul Olt, în raionul localităţii Avrig iar altul participă la executarea unor lucrări de îndiguire în raionul localităţii Turdeni, judeţul Cluj.
Batalionul 136 Pontonieri participă cu un detaşament în primăvara anului 1973, la prevenirea unor dezastre provocate de îngheţarea albiei râului Sebeş pe traseul Oaşa – Şugag, care ar fi pus în pericol Şantierul de Construcţii Hidrotehnice Sebeş.
În perioada 1970 – 1975 unitatea participă cu un detaşament la construirea drumului Transfăgărăşan–Nord iar în anul 1978 primeşte misiunea de a executa un punct de trecere pe pod de pontoane peste râul Olt, în raionul localităţii Făgăraş.
În urma inundaţiilor din anii 1963, 1970, 1981, 1996, 1999, 2002, 2005, 2006 şi 2010 batalionul participă cu tehnică şi efective la înlăturarea urmărilor provocate de acestea iar la solicitarea organelor administraţiei publice locale s-au executat lucrări de refacere, consolidare şi reamenajare a unor puncte de trecere peste cursurile de apă în judeţele Alba, Caraş Severin, Cluj, Hunedoara, Timiş.
În urma intervenţiei militarilor batalionului, care au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti , bunuri materiale şi animale, la inundaţiile din anul 2006 în judeţul Timiş, unitatea a fost evidenţiată prin mulţumirile ministrului apărării din acea vreme, dl. Sorin Frunzăverde.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la 1 decembrie 1991, în baza aprobării ministrului apărării naţionale pe raportul şefului Statului Major General, nr. S/B/3/ 2450 din 17.10.1991 Batalionului 136 Pontonieri i s-a atribuit denumirea onorifică de „Căpitan Anton Berindei”.
În cadrul procesului de restructurare, reorganizare şi modernizare a armatei, în anul 1998 Batalionul 136 Pontonieri „Căpitan ANTON BERINDEI” se transformă în Centrul 136 Instrucţie Mobilizare (Po).
În anul 2002 se transformă în Batalionul 136 Treceri, intrând în subordinea Brigăzii 4 Geniu Teritorială, iar în perioada 01.03-31.05.2007 se reorganizează cu aceeaşi denumire şi se resubordonează Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan”(care începând cu 15.06.2008 se transformă în Divizia 4 Infanterie “Gemina”).
În baza avizului favorabil al Ministrului Apărării pe raportul Statului Major General transmis de Comandantul Corpului 4 Armată Teritorial „Mareşal Constantin Prezan” Cluj Napoca, batalionul a aprticipat, începând cu 07. 04. 2008, cu un detaşament format din 31 oameni cu tehnică şi materiale în localitatea Prundu Bârgăului pentru executarea unui pod cu o lungime de 40 m peste râul Bistriţa Ardeleană.
În primăvara anului 2009 efective de militari si civili din unitate participă la restaurarea monumentelor reprezentative pentru arma geniu construite pe drumul Transfăgărăşan. Astfel, cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de la înfiinţarea armei geniu, în cadrul unui ceremonial militar şi religios desfăşurat în data de 20 iulie 2009 pe drumul Transfăgărăşan, au fost dezvelite şi sfinţite plăcile comemorative ale monumentelor „POARTA ÎNTÂLNIRII” şi „ POARTA GENIŞTILOR”.
Batalionul a pus la dispoziţie cadre militare pentru participarea la acţiunile întreprinse de armata română în cadrul „Parteneriatului pentru Pace” din Bosnia – Herţegovina, Afganistan şi Irak şi instruirea în comun cu armatele statelor din compunerea NATO.
Începând cu 01.07.2009 Batalionul 136 Treceri se transformă în Batalionul 136 Geniu „APULUM” rămânând tot în subordinea Diviziei 4 Infanterie “GEMINA”.
Un moment solemn cu o semnificaţie deosebită pentru unitate se desfăşoară în toamna anului 2009. La data de 25.10.2019 Batalionul 136 Geniu „Apulum”, primeşte noul Drapel de Luptă. Evenimentul se desfăşoară pe platoul din faţa catedralei ortodoxe din municipiul Alba Iulia în prezenţa unor înalte personalităţi militare şi civile.
Începând cu data de 12.07.2010, conform documentului „Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2010”, aprobat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu Hotărârea nr. S. 44 din 31.03.2010, Batalionul 136 Geniu “APULUM” se subordonează Brigăzii 10 Geniu “DUNĂREA DE JOS”.
În toamna anului 2010 la solicitarea autorităţilor publice locale, pentru fluidizarea traficului pe drumul european E 81 pe comunicaţia Alba Iulia – Sebeş, unitatea a executat un punct de trecere pe pod de pontoane peste râul Mureş, fluxul de maşini peste pod fiind de aproximativ 15.000 în 24 ore.
O altă etapă din pregătirea militarilor unităţii constă în instruirea comună cu armatele statelor din compunerea NATO., pentru asigurarea succesului misiunilor „TISA 2011” şi „IEL MILU” 2011 executate în parteneriat cu Bulgaria, Croaţia, Serbia , Georgia, Ungaria.
În perioada 27.05-01.07.2011 unitatea participă cu efective şi tehnică în cadrul exerciţiului multinaţional „TISA 2011” etapa finală, în garnizoana Râmnicu-Vâlcea. Misiunile primite de detaşamentul unităţii fiind complexe, au pus la grea încercare pregătirea acumulată de-a lungul timpului. Acestea constau în executarea unui punct de trecere pe pod de pontoane peste râul Olt cu lungimea de 100 m şi realizarea a patru deschideri de pod jos metalic cu ajutorul completului de pod PJM-72.
La data de 09.07.2011, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţare, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, conferă „Emblema de Onoare a Forţelor Terestre” Batalionului 136 Geniu “APULUM”, dorind a răsplăti meritele pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor încredinţate şi obţinerea de rezultate deosebite în procesul instruirii.
În perioada 27.08 – 15.09.2012 forţe din cadrul batalionului au participat la activităţi de instruire şi pregătire a exerciţiului BLONDE AVALANCHE 2012, în cadrul taberei de instrucţie la apă în poligonul de instrucţie „Vărsătura” din garnizoana Brăila. Misiunea detaşamentului unităţii consta în executarea unor lucrări de amenajare a poligonului pentru exerciţiile demonstrative a capabilităţilor structurilor de geniu aparţinând Brigăzii 10 Geniu, în vederea desfăşurării exerciţiului multinaţional „BLONDE AVALANCHE 2012”. (17-21.09.2012).
Batalionul 136 Geniu „Apulum” este structura desemnată de către Statul Major al Forţelor Terestre ca structură care generează elementele unităţii multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu pentru infrastructura de logistică (IEL MILU).
În perioada 12 – 16.11.2012 o comisie a SMFT a executat certificarea modului românesc din cadrul IEL MILU, iar în perioada 19 – 23.11.2012 în cazărmile Batalionului 136 Geniu „Apulum” s-a desfăşurat exerciţiul multinaţional IEL MILU 2012, cu participarea militarilor din cele 4 naţiuni (Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News