Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Exponatul lunii iunie: Capul de statueta votivă a lui Apollo Belvedere, descoperită în 1900 şi achiziţionată de primul director al Muzeului din Alba Iulia

Publicat

Piesa din statueta votivă a lui Apollo Belvedere a fost prezentată marţi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, fiind exponatul lunii iunie. Este vorba despre capul lui Apollo, descoperit întâmplător în anul 1900 şi cumpărat de primul directorul al muzeului, Adalbert Cserni. Piesa aminteşte de celebra statuie romană numită Apollo Belvedere păstrată la Muzeul Vaticanului. Capul de statuetă votivă a lui Apollo Belvedere de la Apulum este unicat pe teritoriul fostei Dacii romane, având în vedere că se mai cunosc doar două astfel de reprezentaţii, la muzeele din Basel şi Koln.

„Am ales să expunem această piesă pentru că este vorba despre un tip iconografic foarte rar. Este un paradox, este vorba despre tipul iconografic Apollo Belvedere, este cea mai cunoscută imagine a lui Apollo în arta greco-romană, dar şi cel mai puţin reprezentată în statuarea greco-omană. Acest cap a fost descperit în 28 martie 1900 şi a fost achiziţionat  de către primul director şi custode al Muzeului din Alba Iulia, Adalbert Cserni”, a spus istoricul Radu Ota.

Istoricul a menţionat că Apollo Belvedere este o celebră statuie din marmură păstrată la Muzeul Vaticanului din Roma şi este o copie romană după o altă celebră statuie din bronz realizată de sculptorul grec Leochares la sfârşitul secolului IV Î.d.H. Îl reprezenta pe Apollo trăgând cu arcul asupra şarpelui Pyton sau trăgând cu arcul împotriva celţilor care i-au vandalizat sanctuarul din  Delphi în 279 Î.d.H. Aceste copii romane păstrate până în ziua de astăzi se mai păstrează la muzeele din Basel şi Koln.

„Acest cap de statuie a lui Apollo Belvedere care se păstrează şi în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia este foarte valoros, atât din punct de vedere documentar, cât şi expoziţional. Piesa datează din perioada antonină medie, anii 130-160 până în 170 d.H şi, deşi nu au fost realizate analize petrografice ale marmurei, făcând legătura cu alte statui, presupunem că a fost realizată într-unul din atelierele greceşti care funcţionau în epoca romană în Asia Mică sau în zona Mării Marmara”, a mai spus Radu Ota.

Statuia lui Apollo arată că părul este redat în meşe paralele care curg orizontal şi oblic spre spate. Se poate observa o cărare pe creştet care coboară pe spate până în zona cocului strâns pe ceafă. De asemenea, două şuviţe de păr sunt strânse într-un nod în creştetul capului. Părul redat în sus deasupra frunţii este specific zeilor.

Piesa este expusă publicului pentru vizitare până în 29 iunie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax