Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziţia „Protopopiatul Ortodox Alba Iulia – Mărturii din colecţii şi arhive”. Obiecte de cult din biserici, prezentate Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea”

Publicat

IMG_0274 La Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, aflat în incinta Complexului Catedralei Încoronării, s-a deschis vineri expoziția ”Protopopiatul Ortodox Alba Iulia – Mărturii din colecţii şi arhive”. Sunt prezentate obiecte de cult – cărţi, icoane, prapori, cruci, potire – ce provin de la parohii din oraş. Dintre obiectele bisericeşti se remarcă una dintre cele mai vechi icoane pe lemn ale Transilvaniei, realizată în secolul al XVI-lea (Parohia Ţelna). Expoziţia este deschisă până în 18 decembrie.

Organizatorii doresc să extindă prezenarea documentelor din arhivă şi colecţiilor Arhiepiscopiei, pentru a aduce în atenţie o altfel de istorie, scrisă nu de oameni de istorie, ci de oameni care au dat evenimentelor o mare însemnătate.

Cărţile care sunt expuse în vitrine sunt mărturii sacre, podoabe vii ale altarului, folosite de către preoţi, dar şi de către cântăreţi, pentru practicarea cultului liturgic.

Printre obiectele cele mai importante prezentate în cadrul acestei expoziţii se află icoana Maicii Domnului care îl are în braţe pe Mântuitorul Hristos. Este una dintre cele mai vechi şi preţioase icoane din Transilvania. Icoana a fost pictată de către meşteri din Transilvania după anumite prototipuri din Ţara Românească şi din Moldova în sec. al XVI-lea.

În cadrul aceste expoziţii mai sunt expuşi şi prapori, icoane pe lemn şi pe sticlă, potire, cruci, antimise provenind de la parohiile ce alcătuiesc Protopopiatul Ortodox Alba Iulia.

Fiind prima expoziţie de acest gen, organizatorii s-au gândit că aceasta trebuie să prezinte informaţii cât mai diverse aflate pe o perioadă de timp cât mai mare în legătură cu ce se întâmpla în parohiile ortodoxe în trecut.

Cel mai vechi document expus este din anul 1863, un Testimoniu Scolastic, iar cel mai nou document este din 1926 şi prezintă diferite aspecte ale activităţilor ce au fost desfăşurate în cadrul parohiilor.

Evenimentul a fost organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Expoziţia va fi  deschisă publicului în perioada 28 noiembrie – 18 decembrie la Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax