Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2017. „Voinicii” din Cetatea de Baltă au câştigat întrecerile de la Decathlonul Dacic

Publicat

19247567_844750285675445_4743206881975488299_n Voinicii din cetatea dacică din comuna Cetatea de Baltă au câştigat, duminică, Decathlonul Dacic, întreceri de bărbăţie, forţă şi curaj organizate în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important festival dacic din România. Competiţia a fost extrem de strânsă departajarea câştigătorului fiind făcută în funcţie de punctajul obţinut la fiecare probă deoarece atât Cetatea de Baltă cât şi Cricăul au câştigat câte patru probe. Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în acest an la Săsciori şi a cuprins  lupte între daci şi romani, ateliere antice şi concerte în aer liber, invitată specială fiind legendara trupă Talisman.

Festivalul Cetăţilor Dacice a continuat, duminică, în comuna Săsciori, localitate pe raza căreia se află cetatea dacică de la Căpâlna, iar cele mai aşteptate manifestări ale zilei au fost întrecerile dacice între voinicii din cele cinci cetăţi dacice de pe raza judeţului Alba: Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. Decathlonul Dacic a presupus 10 probe prin care au trebuit să treacă echipele de flăcăi din fiecare cetate dacică respectiv: „Arcul viteazului” – tir cu arcul, „Rapid și puternic” – transport 25 kilograme de nisip, „Sulițașul Cetății” – aruncarea suliței la distanță, „Cel mai iute de picior” – ștafetă, alergare cu mielul, „Brațul de fier” – skandenberg, „Să ne unim forțele” – tras cu frânghia, „Luptător dac” – luptă pe butuci, „Voinicul din Cetate” – aruncarea bolovanului, „Îndemânare și curaj” – cățăratul pe catarg, „Cărăușii Cetății” – transport apă în ciubere. După aceste întreceri inedite de bărbăţie, forţă şi curaj, Decathlonul Dacic a fost câştigat în acest an de cetatea dacică din comuna Cetatea de Baltă. Competiţia a fost extrem de strânsă departajarea câştigătorului fiind făcută în funcţie de punctajul obţinut la fiecare probă deoarece atât Cetatea de Baltă cât şi Cricăul au câştigat câte patru probe. În final pe locul I s-a clasat Cetatea de Baltă, iar pe următoarele poziţii s-au clasat în ordine Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir. Cei mai curajoşi şi mai puternici voinici daci au fost premiaţi, nelipsind celebrele butoaie de vin dacic pentru marea petrecere de duminică seara.

19510663_844750525675421_5483266930111766715_n Festivalul Cetăţilor Dacice s-a încheiat, duminică seara, cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” alături de Roxana Reche, Cătălin Hașa, Nicolae Plută, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Floricica Moga, Bogdan Toma, Ansamblul de dansuri populare coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza. Conducerea muzicală a fost asigurată de Alexandru Pal.

„Festivalul Cetăţilor Dacice a fost şi în acest an modul inedit şi unic prin care au fost promovate cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba şi zestrea istorică importantă lăsată de civilizaţia dacică. Spectacolele de reconstituire istorică, concertele dar şi Dechatlonul Dacic au atras în acest un public extrem de numeros venit atât din judeţul Alba cât şi din întreaga ţară fiind o dovadă că evenimentul este un instrument important de promovare turistică. Şi dacă vorbim de întrecerile dacice, acestea reprezintă latura sportivă a Festivalului Cetăţilor Dacice fiind o competiţie cu probele de forţă, îndemânare şi bărbăţie inspirate din modul în care, în vechime, îşi testau dacii forţele.  În final cred că fiecare echipă din cetăţile dacice merită felicitări pentru modul în care s-a pregătit şi mai ales pentru că păstrează şi promovează zestrea istorică pe care o are judeţul Alba” a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

19399826_844750675675406_2206505650415011029_n Festivalul Cetăţilor Dacice s-a desfăşurat în 24 – 25 iunie la Săsciori, localitate pe raza căreia se află cetatea dacică de la Căpâlna. Povestea dacilor de pe aceste meleaguri a fost spusă într-un mod unic şi inedit de cei aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori care au reînviat istoria şi legendele cetăţilor dacice din judeţul Alba. Festivalul a cuprins luptele între daci şi romani, ateliere antice şi concertele în aer liber de folclor şi muzică uşoară, invitată specială fiind trupa Talisman.

Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria comunei Săsciori, însă în fiecare an sunt implicate în festival toate primăriile din localităţile pe raza cărora se află vestigii ale unor cetăţi dacice respectiv Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori şi Cugir.

sursa foto: Facebook (Centrul de Cultura „Augustin Bena” – Daniel Bloss)

AICI, mai multe imagini.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax