Connect with us
Publicitate

Uncategorized

FOTO| Festivalul „Dilema Veche”: Ce poţi vedea la expoziţiile de carte, meșteșuguri şi atelierul pentru copii

Publicat

Festivalul “Dilema Veche” a continuă şi duminică la Alba Iulia, cu un program de evenimente cultural artistice, cu invitați celebri din domeniul literaturii, al muzicii, filmului, dansului, și nu numai. Ziua de sâmbătă a început cu mini-târg de carte, expoziții de obiecte lucrate manual, Atelier de scriere creativă și benzi desenate, manifestări care au atras un număr mare de oameni. Toate aceste surprize oferite de organizatori i-au inclus atât pe părinți sau bunici, cât și pe cei mici. În cadrul festivalului, au avut și o „vizită” specială de pe Marte, a „extratereștrilor”, care au făcut parte din povestea benzilor desenate ale copiilor.

Zeci de copii au venit însoțiți de părinți sau bunicii, la atelierul de creație de benzi desenate de la Sala Unirii din Alba Iulia, coordonat de Adina Popescu și care l-a avut ca invitat pe graficianul Alexandru Ciubotariu.

Copiii s-au întrecut în idei inovative, despre sosirea unui extraterestru pe Pământ, mai exact în Cetatea Alba Carolina, și la Festivalul Dilema Veche. Fiecare și-a arătat talentul într-ale desenului, și a creat o poveste de benzi desenate. Participanții au fost premiați pentru originalitatea lor cu câte o diplomă și o carte cu povești.

Cei mici au avut cu ce se delecta la atelierul creativ, iar cei mari au avut la dispoziție un târg de meșteșuguri, mai exact standuri cu obiecte de vânzare, ale celor mai pricepuți meșteri populari, veniți din județele Timiș, Cluj, Hunedoara, Alba.

La Traseul Porților, lângă Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, stau expuse la loc de cinste obiecte muncite cu multă migală de meșteri, care abia așteaptă să își spună povestea.

Căsuțele în miniatură, suporturile pentru pahare, lămpile și fântânile sunt doar câteva dintre exponatele care au în comun, lemnul, materia primă din care au fost prelucrate de un meșter din județul Alba. De la 15 de lei, cât poate costa o căsuță în miniatură și până la 70 de lei, un suport de lemn. Prețurile diferă în funcție de complexitatea și mărimea produsului, la care mai punem și zilele pe care un meșter le dedică acestor exponate, făcute din plăcere și cu pasiune.

După ce admirăm frumusețea obiectelor prelucrate din lemn, ajungem la un expozant, care muncește și un an la un obiect al cărui preț este pe măsura muncii depuse, cornul de vită. Din astfel de cornuri, bineînțeles nu prelucrate de meșterul din județul Cluj, beau vinul dacii. Astfel că tradiția lor a rămas păstrată și de meșteri, care le acordă multă atenție și migală a sculptat.

Din județul Timiș își au originea cănile și pușculițele de lut, vazele cu flori, cutiile de lemn, suporturile de lumânare sau magneții, care sunt vii colorate și inscripționate cu „România”. Un handmade de la acest stand costă între 20 de lei și 40 de lei și este un suvenir perfect pentru oricare dintre vizitatorii Festivalului „Dilema veche”.

Ajungem la alte obiecte făcute tot cu migală, respectiv din sfoară și saci. Astfel, ursuleții și bufnițele de pluș au fost înlocuite la târgul de meșteșuguri cu cei realizați din saci și sfoară, cu nas și gură din mărgeluțe.

Pentru că tradiția și creația merg mână în mână, la târg sunt fost prezente și costumele populare din zona Munților Apuseni, trăistuțele din lână, iile viu colorate și cusute cu mâna, oalele de lut pentru sarmale, lingurile de lemn, dar și tăști din piele, lucrate manual.

Dacă ați terminat cu admiratul frumosului lucrat cu mâna și v-ați făcut poftele cumpărându-vă un suvenir original, atunci puteți merge la mini-târgul de carte, situat la Poarta a III-a a Cetății.

Cărți pe toate gusturile, și prețuri accesibile pentru fiecare buzunar au și librăriile prezente la eveniment: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină. De la albume de benzi desenate adaptate după operele lui Ion Creangă până la eseurile tipărite ale lui Andrei Pleșu.

Iar în final, dacă ați terminat de vizitat toate standurile expuse cu ocazia Festivalului „Dilema Veche”, vă puteți fotografia și cu faimoasele statui din Cetatea Alba Carolina.

Atelierul de scriere creativă și benzi desenate, târgul de meșteșuguri și mini-târgul de carte va fi deschis și duminică vizitatorilor Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia.

Accesul a fost liber la proiecțiile de film, spectacolele de teatru, concertele de muzică, expozițiile foto, atelierele creative, maratonul de poezie, mini-târgul de carte și târgul de meserii. La dezbaterile și conferințele din cadrul festivalului, accesul s-a făcut exclusiv pe bază de invitație.

Vedeţi AICI descrierea evenimentelor.

Programul Festivalului “Dilema Veche” de duminică, 1 septembrie:

Ora 11.30 Atelier de scriere creativă şi benzi desenate, invitat Alexandru Ciubotariu, moderator Adina Popescu – Muzeul Național al Unirii

Ora 12.00 “Lecturi intersectate” – Traseul Porţilor. Mini-târgul de carte al librăriilor – librării invitate: Humanitas, Anthony Frost Bookshop, Librăria Kyralina, Librăria Jumătatea Plină.

Târg de meserii, Expoziţii cu vânzare şi ateliere de creaţie

Ora 16.00 Proiecţii de film: “Anul Dragonului”. Documentar HBO Europe, regia: Iulian Manuel Ghervas şi Adina Popescu. Filmul şi societatea deschisă: scurtmetraje realizate cu sprijinul Fundației Soros România, urmate de o dezbatere moderată de Bianca Floarea și Claudia Iordache. Cafe „La Poarta”

Ora 17:00 Dialog dilematic: „Despre neajunsurile de a fi nou”. Invitaţi: Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu. Moderator: Mircea Vasilescu. Biblioteca Batthyaneum

Ora 18:00 Lecturi literare în casele gazdelor primitoare din Alba Iulia. Scriitori invitaţi: Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian, Ioana Pârvulescu

Ora 19.30 Deschiderea Festivalului „Enescu”. Transmisiune în direct. Piața Cetății

Ora 20.00 “Lumea de azi”. Proiecţie de film: scurtmetrajele O umbră de nor (regia: Radu Jude), În acvariu (regia: Tudor Cristian Jurgiu), Pastila fericirii (regia: Cecilia Felméri), Claudiu şi crapii (regia: Andrei Tănase), Betoniera (regia: Liviu Săndulescu). Palatul Principilor

Ora 21.30 Concert de închidere: Fanfara Ciocârlia. Piaţa Cetăţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax