Actualitate
FOTO: Festivalul Roman Apulum a debutat cu expoziţia „Legiunii a XIII-a Gemina” şi prezentarea ştiinţifică a Castrului Roman
Vineri, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut loc un preambul al Festivalului Roman Apulum, vernisajul expoziției „Legiunea a XIII-a Gemina” și prezentarea științifică a Castrului Legiunea a XIII-a Gemina. În cadrul expoziţiei vizitatorii au putut vedea o parte din artefactele rămase ale Legiunii a XIII-a ce au fost descoperite la Centrul Apulum. Deschiderea oficială a festivalului are loc la ora 19.00. Muzeul Naţional al Unirii deţine una dintre cele mai mari colecţii de factură romană.
Exponatele prezentate au constat în două altare dedicate Zeului Apollo şi unul dedicat lui Iupiter şi Iunonei, umbo scut, călcâi de lance, piese de echipament militar, placă de pugie, piesă de prindere a loricii, vase pictate cu numele Legiunii a XIII-a Gemina, material tegular cu stampila legiunii şi antroponim. Una din piesele expuse a fost o premieră pentru colecţie: este vorba despre o plăcuţă de bronz cu reprezentarea victoriei, pe care soldaţii o purtau pentru a-şi prinde pelerina de armură.
Cei care au participat la vernisaj au putut afla mai multe informaţii despre „vexilaţia” (detaşament de trupe romane), formată de voluntari care activează la Alba Iulia în cadrul proiectului care se desfăşoară la Muzeul Naţional al Unirii intitulat „Ţinutele istoriei. Garda Romană”. De asemenea, doritorii s-au putut fotografia şi cu armele pe care le folosesc voluntarii Gărzii Romane.
Tot la deschiderea oficială a Festivalului Roman Apulum s-a desfăşurat şi o prezentare științifică a „Castrului Legiunea a XIII-a Gemina”, cu importante elemente ale castrului roman de odinioară: Porta Principalis Dextra (poarta sudică a castrului), Via Principalis (artera principală a castrului) şi parte din Principia (sediul comandamentului legiunii). Istoria oraşului Alba Iulia începe cu construirea castrului Legiunii a XIII-a Gemina după încheierea războaielor daco-romane. În perioada de maximă înflorire, centrul urban Apulum era cel mai însemnat oraş din Dacia romană, având o populaţie estimată la 30.000-35.000 de locuitori. Urme ale acestei glorioase civilizaţii sunt astăzi întâlnite pe întreaga suprafaţă a oraşului.
Evenimentele din cadrul primei ediţii a Festivalului Roman Apulum continuă cu:
Vineri, 28 iunie
Ora 19.00 – Deschiderea oficială „Flamma/ritlualul focului” în Piața Cetății
Ora 19.30 – Concert Holograf, în deschidere Zadar, Bohemian Groove și Poarta 3
Sâmbătă, 29 iunie
Ora 12.30 – Primirea și parada trupelor de reenactment (Piața Cetății – Catedrala Încoronârii – Fântâna Arteziană – Arhivele – Poarta a VI-a – Poarta a IV-a – Poarta a III-a, Grădina Romană – Piața Toboșarului)
Ora 15.00 – Deschiderea taberelor (latura de nord a Cetății Alba Carolina)
Ora 15.30 – Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane” în Grădina Romană
Ora 18.00 – Lupte de gladiatori la Poarta a III-a
Ora 19.00 – Demonstrații și prezentări ale trupelor de reconstituire istorică – Poarta a III-a
Ora 22.00 – Parada de noapte (Muzeul Național al Unirii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piața Toboșarului)
Duminică, 30 iunie
Ora 12.00 – Deschiderea taberelor – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina
Ora 12.30 – „Mare Nostrum” – spectacol dramatic cu grupul Skepsis – Grădina Romană
Ora 14.00 – Concursuri între reprezentanții trupelor de reenactment („Brațul de fier”, tir cu arcul, cățărare), Grădina Romană
Ora 15.00 – Parada legionarilor romani – Grădina Romană – Poarta a IV-a – Poarta a III-a
Ora 16.00 – „Pankration Pontikon – Lupta Totală” – Poarta a III-a
Ora 17.00 – Bătălie Romani vs. Daci – Poarta a III-a
Ora 18.00 – Închiderea oficială – Poarta a III-a
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News