Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Garda Romană a deschis „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia. Ceremonial de ridicare a orașului Apulum la grad de Municipiu

Publicat


Sărbătoarea Muzicii ediția 2014 a început, vineri, la Alba Iulia cu un spectacol deosebit al Gărzii Romane de la Apulum. Publicul numeros a asistat la un ceremonial tradițional care se întâmpla în urmă cu 1800 de ani și anume ridicarea orașului Apulum la grad de Municipiu.

Ca în fiecare vineri, Garda Romană de la Apulum a venit în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina pentru a oferi celor prezenți un spectacol plin de istorie. În această săptămână evenimentul a fost unul cu atât mai special cu cât a anunțat deschiderea oficială a ediției de anul acesta a Sărbătorii Muzicii. Cei prezenți au avut ocazia să vadă ceremonialul de ridicare a orașului Apulum la grad de municipiu.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului, Liviu Zgârciu, i-a introdus pe spectatori în mijlocul faptelor petrecute în urmă cu 1.800 de ani, povestindu-le pas cu pas ce se petrece în acest ritual.

Rolul guvernatorului Marcus Claudius Fronto a fost interpretat de istoricul Tudor Roșu, care a urmat fiecare pas „ca la carte”.

În deschiderea ceremonialului, acesta s-a spălat pe mâini pentru purificare, după care își acoperă capul. A urmat apoi rugăciunea în limba latină arhaică.

Ceremonia de ridicare a orașului Apulum la gradul de municipiu are trei faze:

ORIENTATIO – Odată soarele răsărit, augurul se întoarce spre el pentru a stabili orientarea celor 4 mari sectoare ale cerului, care urmează să se regăsească şi pe pământ. Cu toiagul său (lituus), trasează pe pământ un dreptunghi (numit TEMPLUM), spaţiul sacru din centrul oraşului, de unde urmează să fie urmărite semnele trimise de zei. META a lăsat o umbră prelungită pe pământ. Aceasta urmează să fie traiectul viitoarei magistrale est-vest a oraşului. Celelalte străzi est-vest vor fi trasate paralel cu ea. Perpendicular este trasat CARDO MAXIMUS. Cardines vor fi paralele cu acesta.

DEDICATIO – Au fost jertfite animale pentru zei: un bou pentru Jupiter, un taur pentru Marte, şi câte o vacă pentru Junona şi Minerva. Măruntaiele (în special ficatul) sunt cercetate de un HARUSPEX. Carnea este împărţită notabililor prezenţi la ceremonie, apoi sângele este turnat peste focul de pe altar, astfel încât fumul să se ridice spre zei.

LIMITATIO – Guvernatorul, mulţumit de cele văzute, declară că jertfa a fost bine primită şi auspiciile sunt favorabile întemeierii. Apoi, asemenea lui Romulus, trasează brazda primordială – SULCUS PRIMIGENIUS. „Agrimensorii continuă măsurarea pământului. Loturile pătrate vor fi împărţite prin tragere la sorţi. Cei cu funcţii mari vor avea însă o urnă specială, trăgând la sorţi cele mai bune loturi. Guvernatorul face tragerea la sorţi a loturilor.

„Apulum devine o imagine a universului — imago mundi. Ritualul întemeierii echivalează nu numai cu reluarea fundării Romei, ci şi cu repetarea creaţiei universului, când chaosul iniţial a fost transformat în cosmos, în urma luptei dintre zeii conduşi de Jupiter şi monştrii proteici de felul lui Typhon”, a explicat Liviu Zgârciu. Apulum a fost cel mai mare oraş din Dacia romană, estimat la 35.000 de locuitori. Au existat în fapt două oraşe – unul pe locul actualului cartier Partoş, al doilea în vecinătatea castrului. Ridicarea la rang de municipiu pentru aşezarea de la Partoş a avut loc în timpul lui Marcus Aurelius, fără a putea preciza exact anul. În timpul lui Commodus, oraşul Apulum va primi rangul de colonia şi ius italicum. Ius italicum insemna că locuitorii Apulumului se bucură de aceleaşi privilegii ca locuitorii Romei. Colonia de la Partoş va purta şi epitetul de “chrysopolis”.

Al doilea centru urban s-a dezvoltat în jurul castrului – ridicat în timpul lui Septimius Severus la rang de municipium, iar apoi, în timpul lui Traianus Decius, pe la anul 250, la statutul de colonia.

După ceremonialul oferit de Garda Cetății a urmat deja cunoscutul schimb de gardă și salvele de tun care au anunțat în mod oficial deschiderea Sărbătorii Muzicii.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Primăria Sebeș, precizări despre depășiri ale valorilor măsurate pentru indicatori de poluare. În 6 martie, întâlnire publică

Publicat

Primăria Sebeș a confirmat depășiri ale valorilor poluanților în perioada 9-10 februarie și, din nou, în 14-17 februarie. Primarul Dorin Nistor vrea să organizeze întâlnire publică pe acest subiect, cu cetățenii, ONG-urile și autoritățile competente. „Municipiul Sebeș monitorizează neîntrerupt, începând cu data de 29 ianuarie 2020, calitatea aerului, pe raza unității administrativ-teritoriale, prin intermediul laboratorului […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

CCR: Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul este neconstituțională

Publicat

Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul adoptată de Guvernul Dăncilă este neconstituțională, a decis marți Curtea Constituțională. După cazul Caracal, Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba a plătit peste 155.000 de lei din buget, daune pentru fapta unui fost angajat

Publicat

jandarmerie jandarmi

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a plătit peste 155.000 de lei din bugetul instituţiei, daune morale şi materiale, către o persoană care a avut de suferit de pe urma activităţilor unui fost angajat al instituţiei, pe vremea când acesta purta haina militară. Un fost angajat al instituției a fost condamnat definitiv la 3 ani de […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Euro a ajuns la 4,78 lei. Mai are câțiva bani și atinge maximul tuturor timpurilor. Recorduri istorice și la aur, dolar și franc

Publicat

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, curs de referinţă de 4,78 lei/euro. Acesta a crescut cu 0,11% faţă de valoarea atinsă luni. Aurul și dolarul american continuă ascensiunea şi ating noi niveluri record, iar francul elveţian a ajuns la cel mai mare nivel din ianuarie 2015 până în prezent. În 21 noiembrie 2019, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate