Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Garda Romană a deschis „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia. Ceremonial de ridicare a orașului Apulum la grad de Municipiu

Publicat


Sărbătoarea Muzicii ediția 2014 a început, vineri, la Alba Iulia cu un spectacol deosebit al Gărzii Romane de la Apulum. Publicul numeros a asistat la un ceremonial tradițional care se întâmpla în urmă cu 1800 de ani și anume ridicarea orașului Apulum la grad de Municipiu.

Ca în fiecare vineri, Garda Romană de la Apulum a venit în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina pentru a oferi celor prezenți un spectacol plin de istorie. În această săptămână evenimentul a fost unul cu atât mai special cu cât a anunțat deschiderea oficială a ediției de anul acesta a Sărbătorii Muzicii. Cei prezenți au avut ocazia să vadă ceremonialul de ridicare a orașului Apulum la grad de municipiu.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului, Liviu Zgârciu, i-a introdus pe spectatori în mijlocul faptelor petrecute în urmă cu 1.800 de ani, povestindu-le pas cu pas ce se petrece în acest ritual.

Rolul guvernatorului Marcus Claudius Fronto a fost interpretat de istoricul Tudor Roșu, care a urmat fiecare pas „ca la carte”.

În deschiderea ceremonialului, acesta s-a spălat pe mâini pentru purificare, după care își acoperă capul. A urmat apoi rugăciunea în limba latină arhaică.

Ceremonia de ridicare a orașului Apulum la gradul de municipiu are trei faze:

ORIENTATIO – Odată soarele răsărit, augurul se întoarce spre el pentru a stabili orientarea celor 4 mari sectoare ale cerului, care urmează să se regăsească şi pe pământ. Cu toiagul său (lituus), trasează pe pământ un dreptunghi (numit TEMPLUM), spaţiul sacru din centrul oraşului, de unde urmează să fie urmărite semnele trimise de zei. META a lăsat o umbră prelungită pe pământ. Aceasta urmează să fie traiectul viitoarei magistrale est-vest a oraşului. Celelalte străzi est-vest vor fi trasate paralel cu ea. Perpendicular este trasat CARDO MAXIMUS. Cardines vor fi paralele cu acesta.

DEDICATIO – Au fost jertfite animale pentru zei: un bou pentru Jupiter, un taur pentru Marte, şi câte o vacă pentru Junona şi Minerva. Măruntaiele (în special ficatul) sunt cercetate de un HARUSPEX. Carnea este împărţită notabililor prezenţi la ceremonie, apoi sângele este turnat peste focul de pe altar, astfel încât fumul să se ridice spre zei.

LIMITATIO – Guvernatorul, mulţumit de cele văzute, declară că jertfa a fost bine primită şi auspiciile sunt favorabile întemeierii. Apoi, asemenea lui Romulus, trasează brazda primordială – SULCUS PRIMIGENIUS. „Agrimensorii continuă măsurarea pământului. Loturile pătrate vor fi împărţite prin tragere la sorţi. Cei cu funcţii mari vor avea însă o urnă specială, trăgând la sorţi cele mai bune loturi. Guvernatorul face tragerea la sorţi a loturilor.

„Apulum devine o imagine a universului — imago mundi. Ritualul întemeierii echivalează nu numai cu reluarea fundării Romei, ci şi cu repetarea creaţiei universului, când chaosul iniţial a fost transformat în cosmos, în urma luptei dintre zeii conduşi de Jupiter şi monştrii proteici de felul lui Typhon”, a explicat Liviu Zgârciu. Apulum a fost cel mai mare oraş din Dacia romană, estimat la 35.000 de locuitori. Au existat în fapt două oraşe – unul pe locul actualului cartier Partoş, al doilea în vecinătatea castrului. Ridicarea la rang de municipiu pentru aşezarea de la Partoş a avut loc în timpul lui Marcus Aurelius, fără a putea preciza exact anul. În timpul lui Commodus, oraşul Apulum va primi rangul de colonia şi ius italicum. Ius italicum insemna că locuitorii Apulumului se bucură de aceleaşi privilegii ca locuitorii Romei. Colonia de la Partoş va purta şi epitetul de “chrysopolis”.

Al doilea centru urban s-a dezvoltat în jurul castrului – ridicat în timpul lui Septimius Severus la rang de municipium, iar apoi, în timpul lui Traianus Decius, pe la anul 250, la statutul de colonia.

După ceremonialul oferit de Garda Cetății a urmat deja cunoscutul schimb de gardă și salvele de tun care au anunțat în mod oficial deschiderea Sărbătorii Muzicii.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi maxime de 17 grade Celsius și câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, 18-24 noiembrie

Publicat

soare

Vremea va fi în continuare caldă pentru această perioadă, săptămâna viitoare. Se anunță temperaturi maxime de 17 grade Celsius, cu soare și nori, dar și câteva ploi. La munte, maximele vor fi de 8 grade la Oașa și 12 grade la Arieșeni. Va fi mai frig spre sfârșitul săptămânii, când pe timp de noapte vor […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate