Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Garda Romană a deschis „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia. Ceremonial de ridicare a orașului Apulum la grad de Municipiu


Publicat

Sărbătoarea Muzicii ediția 2014 a început, vineri, la Alba Iulia cu un spectacol deosebit al Gărzii Romane de la Apulum. Publicul numeros a asistat la un ceremonial tradițional care se întâmpla în urmă cu 1800 de ani și anume ridicarea orașului Apulum la grad de Municipiu.

Ca în fiecare vineri, Garda Romană de la Apulum a venit în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina pentru a oferi celor prezenți un spectacol plin de istorie. În această săptămână evenimentul a fost unul cu atât mai special cu cât a anunțat deschiderea oficială a ediției de anul acesta a Sărbătorii Muzicii. Cei prezenți au avut ocazia să vadă ceremonialul de ridicare a orașului Apulum la grad de municipiu.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului, Liviu Zgârciu, i-a introdus pe spectatori în mijlocul faptelor petrecute în urmă cu 1.800 de ani, povestindu-le pas cu pas ce se petrece în acest ritual.

Rolul guvernatorului Marcus Claudius Fronto a fost interpretat de istoricul Tudor Roșu, care a urmat fiecare pas „ca la carte”.

În deschiderea ceremonialului, acesta s-a spălat pe mâini pentru purificare, după care își acoperă capul. A urmat apoi rugăciunea în limba latină arhaică.

Ceremonia de ridicare a orașului Apulum la gradul de municipiu are trei faze:

ORIENTATIO – Odată soarele răsărit, augurul se întoarce spre el pentru a stabili orientarea celor 4 mari sectoare ale cerului, care urmează să se regăsească şi pe pământ. Cu toiagul său (lituus), trasează pe pământ un dreptunghi (numit TEMPLUM), spaţiul sacru din centrul oraşului, de unde urmează să fie urmărite semnele trimise de zei. META a lăsat o umbră prelungită pe pământ. Aceasta urmează să fie traiectul viitoarei magistrale est-vest a oraşului. Celelalte străzi est-vest vor fi trasate paralel cu ea. Perpendicular este trasat CARDO MAXIMUS. Cardines vor fi paralele cu acesta.

DEDICATIO – Au fost jertfite animale pentru zei: un bou pentru Jupiter, un taur pentru Marte, şi câte o vacă pentru Junona şi Minerva. Măruntaiele (în special ficatul) sunt cercetate de un HARUSPEX. Carnea este împărţită notabililor prezenţi la ceremonie, apoi sângele este turnat peste focul de pe altar, astfel încât fumul să se ridice spre zei.

LIMITATIO – Guvernatorul, mulţumit de cele văzute, declară că jertfa a fost bine primită şi auspiciile sunt favorabile întemeierii. Apoi, asemenea lui Romulus, trasează brazda primordială – SULCUS PRIMIGENIUS. „Agrimensorii continuă măsurarea pământului. Loturile pătrate vor fi împărţite prin tragere la sorţi. Cei cu funcţii mari vor avea însă o urnă specială, trăgând la sorţi cele mai bune loturi. Guvernatorul face tragerea la sorţi a loturilor.

„Apulum devine o imagine a universului — imago mundi. Ritualul întemeierii echivalează nu numai cu reluarea fundării Romei, ci şi cu repetarea creaţiei universului, când chaosul iniţial a fost transformat în cosmos, în urma luptei dintre zeii conduşi de Jupiter şi monştrii proteici de felul lui Typhon”, a explicat Liviu Zgârciu. Apulum a fost cel mai mare oraş din Dacia romană, estimat la 35.000 de locuitori. Au existat în fapt două oraşe – unul pe locul actualului cartier Partoş, al doilea în vecinătatea castrului. Ridicarea la rang de municipiu pentru aşezarea de la Partoş a avut loc în timpul lui Marcus Aurelius, fără a putea preciza exact anul. În timpul lui Commodus, oraşul Apulum va primi rangul de colonia şi ius italicum. Ius italicum insemna că locuitorii Apulumului se bucură de aceleaşi privilegii ca locuitorii Romei. Colonia de la Partoş va purta şi epitetul de “chrysopolis”.

Al doilea centru urban s-a dezvoltat în jurul castrului – ridicat în timpul lui Septimius Severus la rang de municipium, iar apoi, în timpul lui Traianus Decius, pe la anul 250, la statutul de colonia.

După ceremonialul oferit de Garda Cetății a urmat deja cunoscutul schimb de gardă și salvele de tun care au anunțat în mod oficial deschiderea Sărbătorii Muzicii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

De când nu va mai fi obligatorie masca pe plajă. Precizările premierului Florin Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia distanţării între şezlonguri.

„Cred că de la 1 iunie putem vorbi deja de eliminarea purtatului măştii pe plajă. Deci, aici este un consens. Am venit, bineînţeles, cu o condiţie: o distanţare pe plajă între şezlonguri, cu care industria este de acord. Cu această condiţie minimă, putem să anunţăm: fără mască pe plajă începând de la 1 iunie”, a spus Cîţu.

Acesta a anunţat două etape de relaxare a măsurilor, prima etapă de la 1 iunie, a doua etapă de la 1 august.

„Mă bucură susţinerea reprezentanţilor industriei pentru campania de vaccinare”, a mai afirmat premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, după o întâlnire cu reprezentanţii HoReCa desfăşurată la Constanţa, că aceştia au înţeles că nu se va putea renunţa la toate restricţiile din 1 iunie, o a doua etapă de relaxare urmând să aibă loc la 1 august.

„Din partea industriei am primit propuneri şi soluţii foarte bune, pe care le vom pune mâine în discuţie în comitetul interministerial şi promisiunea mea este că vom avea aceste soluţii la timp, aprobate, ca să putem să începem de la 1 iunie o primă etapă de relaxare şi a doua etapă la 1 august. Toată lumea a înţeles că nu putem să redeschidem total de la 1 iunie”, a declarat premierul.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doar jumătate dintre cadrele didactice s-au vaccinat. Ministrul Educației este nemulțumit, dar nu vrea constrângerea lor

Publicat

Ministrul Educației a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar).

Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune.

În același timp, școala este obligată să asigure predarea online în cazurile întemeiate medical, a arătat ministrul educației, miercuri seara, la Digi24.

„Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor – n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă.

„Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero!

Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare (P)

Publicat

Deputatul PSD, Radu-Marcel Tuhuț a făcut o solicitare către Guvernul României prin care a cerut ca executivul să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și DN75, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că în această perioadă documentul trebuie refăcut și înaintat, din nou, Comisiei Europene, pentru aprobare.

De asemenea, i-am amintit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin intermediul unei întrebări parlamentare, de amendamentul pe care l-am depus la dezbaterea privind legea bugetului pe anul 2021 pentru modernizarea drumurilor din Munții Apuseni.

Acesta prevedea o alocare financiară consistentă pentru continuarea reabilitării tuturor tronsoanelor naționale.

La momentul respectiv, atât domnia sa, cât și ceilalți parlamentari din coaliția de guvernare, au votat împotrivă, fără să țină cont că aceste șosele deservesc sute de mii de oameni din județele Alba, Cluj, Bihor și Hunedoara.

Cele aproape 30 de miliarde de euro, prevăzute în PNRR pentru depășirea efectelor economice și sociale cauzate de pandemie, sunt eligibile inclusiv pentru proiecte de infrastructură rutieră.

Dacă Guvernul României a refuzat să aloce suficiente finanțări din bugetul de stat, pe anul 2021, pentru drumurile din Apuseni, am speranța că acestea vor beneficia de modernizări din fonduri europene.

Pentru corecta informare a opiniei publice trebuie să menționez că primele mari proiecte de infrastructură din Munții Apuseni, ce au constat în lucrări de turnare de covor asfaltic pe mai multe tronsoane, au început în anul 2018 când premierul social-democrat de atunci al României a primit un memoriu semnat de peste 20 de primari din zonă care solicitau și deopotrivă fundamentau această necesitate din punct de vedere economic, social și turistic.

S-au organizat licitații și contractele încheiate de guvernul PSD au continuat și pe vremea guvernării de dreapta.

Îmi doresc ca lucrările ample de asfaltare să continue și în acest an, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla, de vreme ce amendamentul meu, privind finanțarea de la bugetul de stat, a fost respins fără explicații.

Lucrările sezoniere, peticirile și plombările, derulate de CNAIR, nu sunt suficiente!

PNRR este, acum, o șansă foarte mare de dezvoltare a României de care țara noastră trebuie să profite.

Din păcate, Guvernul României a înregistrat eșec după eșec, documentul fiind respins de Comisia Europeană în formele prezentate.

Nu în ultimul rând vreau să îi felicit pe moți, pe toți locuitorii din Munții Apuseni, care au luat atitudine și solicită prin toate mijloacele democratice și civice posibile reabilitarea drumului național 75 care leagă municipiul Turda din județul Cluj și orașul Câmpeni din județul Alba”, a transmis Radu-Marcel Tuhuț, deputat PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

A condus o motocicletă neînmatriculată, fără permis. Minor din județul Mureș, cercetat de polițiștii din Blaj

Publicat

Un minor din județul Mureș a fost depistat  miercuri de polițiștii din Blaj în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, fără să posede permis de conducere. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2021, în jurul orei 14.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un minor de 17 ani, din comuna Daneș, județul Mureș, în timp ce circula cu o motocicletă, pe Drumul Județean 107 F, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fără ca motocicleta să fie înmatriculată în circulație.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate