Connect with us
Publicitate

POLITICA

FOTO: Iniţiative pentru a marca viaţa şi activitatea primului primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican: studiu istoric, muzeu şi burse

Publicat

Viaţa, activitatea şi rolul personalităţii primului primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican vor fi evidenţiate printr-o serie de iniţiative care vor fi susţinute de liberali. Este vorba despre propuneri pentru realizarea unui studiu istoric, amenajarea unui muzeu în Casa Velican, a unui bust şi crearea unei burse cu numele acestuia.  Duminică, cu începere de la ora 12.45, la cimitirul Maieri din Alba Iulia a avut loc un eveniment de comemorare a personalității lui Camil Velican, fondatorul organizației județene interbelice a Partidului Național Liberal la nivelul județului Alba și a familiei sale. La eveniment, desfășurat la cavoul familiei Velican și organizat la cererea acesteia, au participat, pe lângă urmași ai lui Camil Velican, ziariști și oameni de cultură, și mai mulți liberali, inclusiv vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman și vicepreşedintele PNL Alba, Gabriel Pleșa.

După săvârșirea slujbei parastasului de pomenire, părintele protopop de Alba Iulia, Niculiță Pascu, a evocat personalitatea lui Camil Velican, urmându-i la cuvânt istoricul Ioan Pleșa, fost director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale, Filiala Alba, care, pe lângă personalitatea lui Camil Velican a amintit și de rolul familiei acestuia în istoria orașului Alba Iulia de după 1918, dar și suferințele familiei din perioada comunistă, perioadă în care, de altfel, o bună parte din arhiva familiei s-a pierdut. Ioan Pleșa, care este și președinte al Fundației Alba Iulia 1918 pentru  unitatea și integritatea României, a susținut ideea necesității realizării unui studiu istoric amplu privind viața și activitatea lui Camil Velican și a familiei sale, studiu care să fie tipărit pentru ca să fie mai bine cunoscută importanța familiei Velican în istoria de după 1918 a orașului Alba Iulia. De asemenea, un alt membru important al Fundaței, Ioan Străjan, a lansat ideea potrivit căreia Casa Velican din Alba Iulia să fie transformată într-un muzeu al românismului transilvan din prima jumătate a secolului trecut.

Florin Roman și Gabriel Pleșa și-au arătat disponibilitatea de a promova toate aceste idei în cadrul structurilor locale ale Partidului Național Liberal, dar și la nivelul Consiliului Județean Alba și la nivelul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia. Florin Roman a precizat că din 2015 va propune, după discuții cu urmașii lui Camil Velican, existența unei burse care să poarte numele acestuia. Spre finalul alocuțiunilor, Mihaela Giurgiuman, strănepoata lui Camil Velican, a mulțumit tuturor celor de față pentru prezență și antevorbitorilor pentru cuvintele frumoase și pline de emoție.

În final, membrii PNL Alba Iulia prezenți la eveniment au depus o coroană de flori în cavoul familiei Camil Velican.

În acest moment, în Cluj Napoca mai trăiește o nepoată a lui Camil Velican (care are 94 de ani), alături de fiica sa (Mihaela Giurgiuman) și familia acesteia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax