Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Istoria tezaurului românesc, explicată de consilierul BNR, Cristian Păunescu, la UAB

Publicat

Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului BNR, a susţinut luni, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, conferinţa „Aurul românesc – două ipostaze”. În prezent România se află pe locul 31, în rândul băncilor centrale deţinătoare de aur, iar rezerva de aur a ţării noastre se ridică la 103,7 tone. În sală au fost prezenţi peste 150 de studenţi, elevi şi profesori care au fost curioşi să afle istoria tezaurului românesc de la Moscova.

Cristian Păunescu a menţionat că o parte din rezerva de aur a României este păstrată în tezaurul Băncii Centrale şi o parte în alte bănci din afara ţării. Acesta a prezentat povestea aurului românesc din două ipostaze, a tezaurului Băncii Naţionale a României la Moscova şi a tezaurului Poloniei în al II-lea război mondial. Potrivit acestuia, la sfârşitul celui de-al II-lea război mondial, rezerva de aur a ţării noastre se ridica la 242 de tone.

Cristian Păunescu a dat şi o explicaţie de ce tezaurul de aur nu trebuie păstrat în totalitate la Banca Naţională a României: ”de ce nu tot aurul acasă, pentru că există şi aici principiul <nu toate ouăle se ţin în acelaşi coş. Ai călcat pe coş, a căzut coşul jos, s-au spart toate ouăle>”.

Consilierul guvernatorului BNR este încrezător că relaţia bilaterală dintre România şi Rusia se îndreaptă spre drumul cel bun, lucru care l-a determinat să spună că ”nu va dura mult şi aurul românesc se va întoarce înapoi”.

Conferinţa face parte din proiectul ”BNR – Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, la care participă 17 instituţii de învăţământ. Obiectivul principal al proiectului este implicarea în asigurarea creşterii nivelului de cunoaştere şi înţelegere, în mediul academic, a rolului, funcţiilor şi activităţii băncii centrale.

Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci”, dedicat educaţiei financiare la nivelul învăţământului preuniversitar, a fost iniţiat de BNR în anul 2011 şi are drept obiectiv sprijinirea educaţiei financiare prin însuşirea de către elevi a unor noţiuni economice de bază şi formarea unui vocabular economic.

Camelia TOMA

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate