Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Laboratorul DSP Alba a obținut acreditarea pentru analize de apă. Medicii fac apel la autorități să monitorizele izvoarele şi fântânile

Publicat

Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba a obținut acreditarea pentru analize de apă. Directorul DSP Alba, Horea Timiş, împreună cu dr. Ileana Văcaru, coordonator al Programului de evaluare a factorilor de risc în mediul de viață și de muncă, dr. Mirela Dăianu, șef laborator și prefectul județului Alba, Dan Simedru au vorbit, miercuri, în conferință de presă, despre facilitățile aduse prin acreditarea laboratorului, în viața de zi cu zi a cetățenilor județului Alba. Totodată, medicii au transmis autorităților publice din localitățile pe raza cărora există izvoare și fântâni să își îndeplinească datoria de a verifica și monitoriza în permanență aceste surse de apă.

Acreditarea laboratorului de analize al DSP va permite de acum efectuarea unor analize microbiologice, fizico-chimice și de toxicologie din produse biologice, alimentare, ape și aer. Activitatea se desfășoară în două compartimente: unul de microbiologie și altul de chimie sanitară și toxicologie. Laboratorul dispune de echipamentele necesare pentru efectuarea analizelor de apă, iar personalul este pregătit în acest scop.

Medicii avertizează cetățenii să fie precauți în momentul în care vor să ia apă de la izvoarele din județ: „Singurul izvor corespunzător din punct de vedere al calității apei este izvorul de la Piciorul Podului Sibișeni, după intrarea în Vințu de Jos. Cu toate celelalte izvoare au fost probleme”, a spus dr. Ileana Văcaru. Costul unei analize de apă este de 200 lei, atât pentru autorități, cât și pentru persoane fizice .

Prefectul Dan Simedru a vorbit despre importanța acestei acreditări din punct de vedere social: „Suntem cu toții de acord că în ziua de azi nu poate exista bunăstare fără igienă și fără apă. Apa trebuie să fie livrată în cele mai bune condiții, apa nu este doar o marfă, ci un element esențial vieții. În județul Alba, gradul de civilizație a crescut foarte mult, s-au făcut în ultimii 10 ani foarte multe investiții la țară, în ceea ce privește apa potabilă, s-au extins sistemele de alimentare cu apă în 70% din comunele și orașele din județ. În aceste condiții noi va trebui, prin acest laborator, să monitorizăm atât operatorul unic de apă, cât și apa băută din diverse surse locale, pentru că oamenii obișnuiesc să ia apă potabilă de la izvoare, considerând că este o apă plată de bună calitate, fără ca aceste izvoare să fie verificate în permanență. În cazul în care autoritățile locale nu își vor respecta aceste obligații, există sancțiuni de care ne vom ocupa”.

„Acreditarea laboratorului a fost un obiectiv de-al meu de când am fost numit director al DSP Alba, în februarie 2011. Încă de atunci am început acest proiect alături de colegii din DSP. Dincolo de partea de investiții materiale, financiare, care reprezintă modernizarea laboratorului, igienizare și alte instrumente necesare pentru acreditare, este investiția în resursa umană, pregătirea și specializarea celor care desfăşoară activităţi aici. Cea mai mare investiţie este munca lor pe parcurs de un an pentru acreditarea acestor documente, analize, lucru peste program și acum se vede rezultatul. Investiția financiară în amenajare este de aproximativ 1 miliard de lei vechi, dar cea mai mare investiție este partea de resurse umane, pregătire și documente. A fost foarte dificil să obținem acreditarea, după 12 ani. A fost o muncă enormă pentru un an de zile, însă acreditarea a fost acordată fără neclarități, a fost impecabilă”, a spus directorul DSP Alba, Horea Timiș.

[nggallery id=273]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement