Eveniment
FOTO: Lubenița de Alba Iulia. O familie cultivă și vinde pepeni verzi crescuți pe un teren lângă oraș
O familie cultivă, pe un teren la ieșire din Alba Iulia, delicioșii pepeni verzi. Originari din zona Olteniei, cei doi soți au continuat în Ardeal tradiția de cultivare a lubeniței. Localnicii au acces astfel la pepeni verzi sau galben proaspeți, culeși direct de pe câmp.
La ieșirea din Alba Iulia, în zona Pârâul Iovului, familia Briceag cultivă delicioșii pepeni verzi (sau “lebenița” cum este denumită în Ardeal) și galbeni.
Născuți în zona Olteniei, unde au învățat toate tainele cultivării pepenilor, cei doi soți duc mai departe tradiția lebeniței departe de locurile natale.
Astfel, Alba Iulia devine unul din puținele locuri din Ardeal unde putem vedea cum pepenii se coc direct pe câmp.
Lebenița de aici este proaspătă, fiind culeasă dimineața și scoasă direct la tarabă, vândută la marginea culturii. Are un gust dulce, iar consumul acesteia aduce multe beneficii pentru organism.
Delicioasele produse le veți găsi și la Târgul Apulum Agraria, care va avea loc în 7-8 septembrie în șanțurile de vest ale Cetății Alba Iulia, spune Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Pepenele verde este originar din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil. Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră.
Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă crud sau murat. Coaja poate fi consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător.
În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova, Bucovina, Basarabia și Maramureș), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete / lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni.
sursa foto: Facebook/ Ion Dumitrel
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News