Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lupa Capitolina din Alba Iulia, simbol al identității românești, la 20 de ani de la amplasarea în Piața Alessandria


Publicat

În acest an se împlinesc 20 de ani de la amplasarea monumentului Lupa Capitolina sau Lupa Romană, în Piața Alessandria din Alba Iulia. Este vorba despre o replică a statui etrusce din bronz de la Roma, ce a fost donată oraşului de un cetăţean italian, în 1993, „spre amintirea originii latine comune”, după cum apare scris pe placa din fața monumentului.

La evenimentul organizat sâmbătă dimineaţa au fost prezente oficialități locale ale municipiului Alba Iulia, precum primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședinții CJ Alba, Alin Cucui și Florin Roman, senatorul PDL Alba, Alexandru Pereș, șeful IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, adjunctul IPJ Alba, comisarul şef Laurențiu Crișan, fostul purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, Christian Ciocan, dar și consilieri locali și directori de instituții.

Un moment special oferit publicului spectator a fost susţinut de Garda Romană Apulum,  iar istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roşu, care l-a întruchipat pe împăratul Domițian, a spus pe scurt povestea lupoaicei care i-a hrănit pe cei doi frați gemeni, Romului și Remus, întemeietorii Romei.

Potrivit acestui,a în lume există 60 de copii fidele ale Lupei Capitolina, dintre care 25 de astfel de statui se află în România. „ Este cea mai cunoscută imagine a miturilor fondatoare ale Romei. Începând cu secolul XX, statul italian a început să ofere astfel de monumente mai multor orașe din Statele Unite ale Americii, ale României și din din diverse alte țări pentru a marca latinitatea unor comunități, inclusiv a românilor. Prima lupoaică a fost donată Bucureștiului în 1906”, a mai spus Tudor Roșu.

În Alba Iulia, Lupa Capitolina a fost donată în 1993, de Gianfranco Fraccarollo, consulul onorific al Italiei pentru judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu și a fost amplasată în Piața Alessandria din Alba Iulia, în fața IPJ Alba, pe data de 1 decembrie a acelui an.

Astfel de copii mai sunt amplasate în Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Chișinău, Timișoara. Cu timpul, acest monument a devenit un simbol al identității românești, pentru că atunci când „Ardealul de Nord a fost ocupat de trupele hortiste, în 1940, monumentele de la Cluj și Târgu Mureș au fost primele protejate. Cel de la Cluj a fost mutat la Sibiu și cel de la Târgu Mureș a fost mutat la Turda”, a specificat istoricul Tudor Roșu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un nou deces al unui pacient cu COVID-19, în Alba: bărbat de 78 de ani, cu comorbididăți

Publicat

Un nou deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus a fost înregistrat în județul Alba. Este vorba despre un bărbat, care avea și alte afecțiuni.

Este cel de-al 40-lea deces în județ, de la începutul epidemiei.

Vezi și Explozie de cazuri noi de COVID-19 în ALBA, anunțată de DSP în 15 august. LISTA localităților din care provin pacienții

Este vorba despre un bărbat de 78 de ani din Oiejdea, confirmat cu COVID-19 în 7 august. Ulterior a fost transferat la ATI. Decesul a fost în 14 august.

Avea mai multe comorbidități, printre care AVC sechelar, HTA, șoc septic.

În județul Alba sunt, la ora actuală, 154 de cazuri active de COVID-19.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Directorul DSP Alba, despre numărul mare de infectări din județ: ”Creșterea cazurilor o atribuim unor focare de familie”

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a precizat că numărul mare de cazuri noi din județ (24, sâmbătă) este atribuit unor focare de familie.

Gradul de ocupare a spitalelor din județ este la 50%.

Vezi și Explozie de cazuri noi de COVID-19 în ALBA, anunțată de DSP în 15 august. LISTA localităților din care provin pacienții

”Creșterea cazurilor o atribuim unor focare de familie, pe care prin anchetele epidemiologice le-am izolat la timp.

Avem contacți de familie care solicită testare întrucât prezintă simptomatologie specifică.

Nu avem focare la operatori economici din județ la acest moment.

Testam foarte mult în județ, în vederea depistării din timp a cazurilor pozitive și a izolării lor.

Rămânem în continuare sub 3,5% pozitivi din total teste efectuate – cazurile pozitive sunt dispersate în tot județul, nu sunt concentrate într-o singură localitate.

La acest moment suntem undeva la 50 la sută grad de ocupare a unităților sanitare destinate COVID-19

Săptămâna viitoare vom face o analiza a situației epidemiologice în județ, pe localități, iar dacă se va impune nu vom ezita sa luam masuri suplimentare”, a transmis Alexandru Sinea.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Explozie de cazuri noi de COVID-19 în ALBA, anunțată de DSP în 15 august. LISTA localităților din care provin pacienții

Publicat

Au fost confirmate 24 de cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise sâmbătă, 15 august, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, de la începutul pandemiei în județul Alba au fost înregistrate 904 îmbolnăviri.

Vezi și Directorul DSP Alba, despre numărul mare de infectări din județ: ”Creșterea cazurilor o atribuim unor focare de familie”

Potrivit DSP Alba, sunt 710 persoane vindecate și 40 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate în total 700 probe, la DSP. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 50.536.

Vezi și Un nou deces al unui pacient cu COVID-19, în Alba: bărbat de 78 de ani, cu comorbididăți

Localitățile din care provin cazurile noi (15 august):

Alba Iulia – 12 cazuri noi

Sebeș – 2 cazuri noi

Noșlac – 2 cazuri noi

Avram Iancu – 2 cazuri noi

Galda de Jos – 1 caz nou

Gârbova – 1 caz nou

Ighiu – 1 caz nou

Vințu de Jos – 1 caz nou

Zlatna – 1 caz nou

Vadu Moților – 1 caz nou

Un număr atât de mare de noi infectări a mai fost înregistrat doar în 22 iulie (25 cazuri), de atunci fiind raportate doar sub 20 de cazuri pe zi (excepție 31 iulie, când au fost 21 de cazuri pe zi).

Potrivit autorităților sanitare, nu este vorba despre focar de cazuri noi la Alba Iulia: sunt persoane, unele din aceleași familii, care au avut rezultate pozitive după testări.

Până joi, erau 880 de cazuri (16 noi), 700 persoane vindecate, 39 decese, 49.836 teste efectuate (583 în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

USR și PLUS fuzionează, astăzi, în cadrul unui congres desfășurat online. Ce spun liderii celor două formațiuni politice

Publicat

Delegaţi ai USR şi ai PLUS adoptă sâmbătă protocolul de fuziune al celor două partide, în cadrul unui congres desfăşurat online.

Într-o primă etapă, cele două formaţiuni organziează câte un congres separat pentru a vota protocolul de fuziune, urmate de o reuniune comună, la care vor lua parte câte 1.600 de delegaţi din partea fiecărui partid.

Urmare a fuziunii, Birourile locale, judeţene, municipale şi cel naţional vor fi reunite. Conducerea va fi asigurată de doi copreşedinţi.

„Uniunea cu USR se substituie pentru mine aceluiaşi scop pentru care am muncit de 4 ani de zile încoace. Acum, în campania pentru alegerile locale şi înainte cu câteva luni de alegerile generale cred că trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea, pentru că acestea sunt lucruri care riscă să se înrădăcineze încet-încet nu doar în rândul membrilor din partid, dar mai ales în rândul votanţilor, celor pe care i-am avut în 2019 la vot şi pe care trebuie să îi avem la vot în 2020”, a declarat Dacian Cioloş, în cadrul Convenţiei PLUS în cadrul căreia se decide fuziunea cu USR.

El a adăugat că a propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii „împreună”.

„Fuziunea n-am decis să v-o propunem pentru că e un proiect uşor şi nici pentru că e un proiect cu rezultat simplu. Am propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii de împreună cu care am pornit la acest drum. Dacă n-o să putem construi ceea ce visăm împreună cu cei pe care în mod natural ne simţim mai apropiaţi ca şi crez, ca şi obiective, ca şi viziune, cum o să putem construi cu cei care sunt mai departe de viziune a pe care o avem noi? Va fi nevoie de cât mai mulţi, noi trebuie să ne adresăm în primul rând României, tuturor românilor tuturor cetăţenilor români dacă vrem să fim credibili şi dacă vrem să facem schimbarea asta şi va trebui să convingem pe cât mai mulţi, nu doar înainte de alegeri să ne voteze, dar şi după aceea dacă ajungem la guvernare. Cumva, fuziunea este şi un proiect test, pentru că dacă nu reuşim să ne aliniem noi între noi, ne va fi foarte greu s-o facem cu oameni care sunt mult mai departe, în momentul de faţă, de noi în ceea ce priveşte felul în care vedem lucrurile”, a spus Cioloş.

„Oricum şi din orice perspectivă privim, bilanţul nostru ca USR este unul evident pozitiv, este un bilanţ care, pentru cei care urmăresc sociologie politică, este un bilanţ care dă cu plus din orice perspectivă ne-am uita. Poate uneori n-am fost suficient de intransigenţi cu adversarii noştri, poate uneori ne-am grăbit în unele reacţii, alte ori am ezitat, poate şi asta ne-a costat la un moment sau altul, poate nici partenerii de dialog nu ni i-am ales de fiecare dată în cea mai înţeleaptă metodă. Dincolo de toate aceste stângăcii de creştere, în realitate USR este un fenomen politic spectaculos şi este fenomenul politic spectaculos al politicii de astăzi. Acesta este o realitate şi aproape nimeni nu l-a prevăzut, mulţi vor să îl izoleze, dar nimeni astăzi nu ne ignoră şi nu poate să ne ignore, nici acum şi nici în viitor”, a declarat Dana Barna în cadrul Congresului USR.

Ela vorbit şi despre fuziunea cu PLUS.

„USR a făcut un drum şi acum este în faţa uni prag în care poate să devină mai puternic şi mai credibil. Acest partid mai mare trebuie să aibă forţa să schimbe societatea din temeli. Mulţi dintre voi simţiţi toată această construcţie pe care o dezvoltăm ca pe o miză personală, numai că cea am făcut noi în aceşti patru ani trebuie să fie mult mai mult decât despre noi. În momentul de faţă, perspectiva pe care o construieşte USR-PLUS în România e mai mult decât fiecare dintre noi sau despre oricare dintre noi şi de aceea vă cer să aveţi îndrăzneală să păşim mai departe”, a spus Barna.

Congresul USR și cel separat PLUS a început la ora 10.00, iar între orele 15.00 și 18.00 va fi congresul comun USR PLUS.

sursă: Agerpres

sursă foto: Facebook (USR PLUS) – arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate