Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lupa Capitolina din Alba Iulia, simbol al identității românești, la 20 de ani de la amplasarea în Piața Alessandria

Publicat

În acest an se împlinesc 20 de ani de la amplasarea monumentului Lupa Capitolina sau Lupa Romană, în Piața Alessandria din Alba Iulia. Este vorba despre o replică a statui etrusce din bronz de la Roma, ce a fost donată oraşului de un cetăţean italian, în 1993, „spre amintirea originii latine comune”, după cum apare scris pe placa din fața monumentului.

La evenimentul organizat sâmbătă dimineaţa au fost prezente oficialități locale ale municipiului Alba Iulia, precum primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședinții CJ Alba, Alin Cucui și Florin Roman, senatorul PDL Alba, Alexandru Pereș, șeful IPJ Alba, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, adjunctul IPJ Alba, comisarul şef Laurențiu Crișan, fostul purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, Christian Ciocan, dar și consilieri locali și directori de instituții.

Un moment special oferit publicului spectator a fost susţinut de Garda Romană Apulum,  iar istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roşu, care l-a întruchipat pe împăratul Domițian, a spus pe scurt povestea lupoaicei care i-a hrănit pe cei doi frați gemeni, Romului și Remus, întemeietorii Romei.

Potrivit acestui,a în lume există 60 de copii fidele ale Lupei Capitolina, dintre care 25 de astfel de statui se află în România. „ Este cea mai cunoscută imagine a miturilor fondatoare ale Romei. Începând cu secolul XX, statul italian a început să ofere astfel de monumente mai multor orașe din Statele Unite ale Americii, ale României și din din diverse alte țări pentru a marca latinitatea unor comunități, inclusiv a românilor. Prima lupoaică a fost donată Bucureștiului în 1906”, a mai spus Tudor Roșu.

În Alba Iulia, Lupa Capitolina a fost donată în 1993, de Gianfranco Fraccarollo, consulul onorific al Italiei pentru judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu și a fost amplasată în Piața Alessandria din Alba Iulia, în fața IPJ Alba, pe data de 1 decembrie a acelui an.

Astfel de copii mai sunt amplasate în Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Chișinău, Timișoara. Cu timpul, acest monument a devenit un simbol al identității românești, pentru că atunci când „Ardealul de Nord a fost ocupat de trupele hortiste, în 1940, monumentele de la Cluj și Târgu Mureș au fost primele protejate. Cel de la Cluj a fost mutat la Sibiu și cel de la Târgu Mureș a fost mutat la Turda”, a specificat istoricul Tudor Roșu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax