Actualitate
FOTO | „Maierii Bălgradului”: Peste 30 de replici după icoanele Prodanilor din Alba Iulia şi piese originale, expuse la Galeriile de la Poarta III a Cetății
Sâmbătă, la Galeriile de la Poarta III a Cetății a avut loc vernisajul expoziţiei temporare intitulată „Maierii Bălgradului. Icoana, moştenire spirituală”. Peste 30 de icoane restaurate, dar și piese originale din coelcția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au fost expuse pentru vizitatori. Replicile icoanelor au fost realizate după lucrările făcute de familia Prodan din Alba Iulia, care s-au stabilit în cartierul Maieri în deceniul cinci al secolului XIX.
„Maica Domnului Îndurearată”, „Sfântul Nicolae”, „Nașterea lui Isus” sunt doar câteva dintre temele religioase pe care zugravii Prodan le-au pictat pe sticlă, iar acum au fost restaurate de Ileana Partenie, Sorina Voju, Daniela Burnete şi Elena Cucui. Reprezentanții Muzeului Național al Unirii au găsit o piesă originală pictată de Petru Prodan, în a doua jumătate a secoului XIX, la Parohia Ortodoxă Inuri, un prăznicar care înfățișează cele 12 scene (foto).
Replici după icoanele familiei Prodan din Alba Iulia, alături de piese originale din colecţia Muzeului Naţional a Unirii au fost puse alături, într-o încercare de rememorare a celor care prin munca lor au adus faima oraşului nostru.
Poveste zugravilor stabiliți în cartierul Maieri din Alba Iulia, a început în deceniul cinci al secolului al XIX-lea. În momentul în care Petru și Maria Prodan încep să picteze icoane, în Alba Iulia, Laz și Lancrăm ersu activi și alți zugravi cu un stil format și o clientelă stabilă. Pentru realizarea unei icoane erau necesare trei materiale: sticla cu rol de suport al stratului pictural, dar și de protecție, culorile și ramele. Familia Prodan a lucrat cu cea mai ieftină sticlă. Piesele mai vechi sunt zugrăvite pe un suport extrem de subțire, în care apar numeroase denivelări produse de călcarea manuală a acesteia.
Una dintre lucrările pictate de Petru Prodana fost găsită de cei de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia la Parohia Ortodoxă Inuri. Este vorba despre un prăznicar care înfățișează cele 12 scene, și a fost realizat în a doua jumătate a secolului XIX.
La eveniment au participat și primarul Mircea Hava, președinetele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, dar și alți consilieri locali și cei care au depus munca în restaurarea icoanelor Prodanilor.
Manifestarea este parte a unui proiect finanţat de Primăria Municipiului Alba Iulia, de promovare a atelierului deschis din a doua jumătate a secolului al XIX-lea de familia Prodan, Petru şi Maria, în cartierul Maieri. Icoanele Prodanilor erau foarte apreciate în târgul de la Alba Iulia, împodobind nu doar casele locuitorilor din jurul oraşului, dar şi pereţii bisericilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News