Actualitate
FOTO: Mălina Roșca, steluța de argint a României la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Lituania
Mălina Roşca este una dintre elevele de excepție ale judeţului Alba, care la vârsta de 15 ani a cucerit medalia de argint la cea de-a XVIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie din Lituania. A început să aibă o pasiune pentru ştiinţe din clasele primare, iar pe clasa a VII-a a început pregătirile pentru participarea la competiţii, la nivel internaţional. Chiar dacă acum este elevă în clasa a IX-a la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” la matematică-informatică, intensiv engleză, se vede în viitor cu aceeaşi pasiune, astronomia, pe care ar vrea să o studieze în străinătate, când va ajunge la anii de facultate.
„Pentru astronomie am început pasiunea încă din clasele primare când am început să citesc cărţi despre Univers, iar fizica pe parcurs pentru că sunt legate între ele. În clasa a VII-a am început pregătirile pentru olimpiada la astronomie, la astronomie cu doamna profesoară Anca Marian, care este profesoară de matematică la Colegiul <I.M Clain> din Blaj, iar la fizică cu doamna profesoară Adriana Constantin, de la Şcoala Generală <Mihai Eminescu>”, a spus Mălina.
De-a lungul anilor de şcoală a mai luat premii precum aurul la română şi engleză şi argintul la matematică, în clasa a V-a, la concursul „Şcoala cu ceas” de la Râmnicu Vâlcea, medalia de argint şi menţiune la Olimpiada Naţională de Matematică, tot în aceeaşi clasă şi a continuat cu medalia de aur la astronomie în cadrul Olimpiadei Naţionale de Fizică şi Astronomie, pe clasa a VIII-a.
Chiar dacă a avut o pasiune şi pentru matematică, şi-a dorit să meargă mai departe cu fizica şi astronomia pentru probele experimentale de la olimpiade. „Mi-a fost de folos pregătirea la matematică, astfel îmi este mai uşor la problemele de fizică şi astronomie”, spune olimpica. Şi asta pentru că îi place proba practică de la astronomie, în special, pentru că presupune studierea stelelor pe cer cu telescopul, iar dacă cerul nu este senin le caută pe o hartă unde trebuie să numească diferite constelaţii sau să calculeze coordonate.
În prezent este proaspăt boboc al Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, secţia Matematică-Informatică, intensiv Engleză, iar pe lângă plăcerea pe care o are să studieze ştiinţa, are o pasiune şi pentru pian, pentru citit, în special cărţi în engleză şi pentru chitară, pe care o mai acordă doar să audă sunetul corzilor. Şi desenul face parte din hobby-urile sale, astfel că frecventa cercul de pictură de la Palatul Copiilor, iar în cadrul instituţiei şi-a expus lucrări, la diverse expoziţii.
Şi totuşi prima ei pasiune rămâne astronomia, pentru care continuă să se pregătească intens şi să lase pentru restul plăcerilor mai puţin timp: „După ce mă obişnuiesc cu liceul o să continui să fac probleme la fizică şi astronomie şi o să văd cum îmi împart timpul, după acomodarea cu liceul. Când am descoperit aceste ştiinţe, m-am hotărât să continui”.
În ce priveşte anii ce vor veni, Mălina ne-a spus că încă nu se gândeşte prea departe, la facultate, se bucură de cei pe care îi are acum la liceu, dar totuşi recunoaşte că „întreb colegi mai mari care este cea mai bună facultate de astronomie, pentru că la noi în ţară nu există o astfel de facultate. Sunt facultăţi în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi, din câte am auzit de la mai multe persoane, cea mai bună este în SUA”.
În acest an, la Olimpiada Internaţională de Astronomie, din 6-14 septembrie, elevii români s-au întors acasă cu şapte medalii – două de aur, două de argint şi trei de bronz, iar potrivit ministerului Educaţiei este cel mai bun palmares în istoria tuturor participărilor la competiţie.
Medaliile de aur au fost cucerite de Paul Andrei Draghiş şi Tudor Suciu, ambii elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.
Medaliile de argint, două la număr au fost obţinute de albaiulianca Mălina Roşca, absolventă a clasei a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia şi de Andrei Cătălin Răduc, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Medaliile de bronz ale României au fost cucerite de elevii Maria Cristiana Dedu (clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ), Denis Turcu şi Sebastian Trifa, ambii elevi în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Din echipa României a mai făcut parte şi Alexandru Călin (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News