Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO | Medical Forum la Alba Iulia: Centrele de permanenţă sunt o soluţie eficientă pentru pacienţii cu afecţiuni minore

Publicat

În cadrul primei ediţii a Conferinţei Medical Forum la Alba Iulia, care a avut loc la Hotel Cetate, medici de familie şi asistenţi medicali din Hunedoara, Sibiu, Cuj şi Alba au avut ocazia să afle mai multe despre reforma sănătăţii de la preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu. Unul dintre subiectele dezbătute a fost şi centrul de permanenţă, care nu există la Alba Iulia. În judeţ însă, funcţionează patru centre de permanenţă, la Ocna Mureş, Zlatna, Baia de Arieş şi zona Munţilor Apuseni.

Prezent la întâlnirea de vineri, dr. Tiberiu Procopciuc membru al Asociaţiei Medicilor de Familie Alba şi medic în cadrul centrului de permanenţă de la Ocna Mures, a spus că „un centru de permanenţă este o perspectivă şi nu o soluţie de moment”.

Acesta a precizat că „pentru un centru de permanenţă, pentru salariile noastre şi ale asistentelor se cheltuiesc 16 mii de lei către Casa de Asigurări de Sănătate prin Ministerul Sănătăţii, pe un spital ca al nostru se cheltuiau 210 mii lei. Prin urmare, economic, aceasta este rezolvarea-variantă, centrul de permanenţă”.

În primele opt luni ale anului, peste 2.000 pacienţi s-au adresat centrului de permanenţă din Ocna Mureş. Din totalul de consultaţii înregistrate, doar 4,14% au fost trimise către spitalul din Aiud, iar restul de 95,86% au fost rezolvate la permanenţă.

Pricopciuc a specificat că „dacă peste 96% din cazuri sunt rezolvate în centrul de permanenţă, justifică soluţia că acestea nu trebuie să fie de moment, ci de perspectivă”.

Dacă anul trecut, în vară, se amintea despre o posibilă deschidere a acestuia în toamnă, în 2013 medicii de familie şi Direcţia de Sănătate Publică nu au ajuns la un comun acord nici în privinţa spaţiului în care să se desfăşoare activitatea şi nici momentul semnării deciziei.

„Varianta de la Ocna Mureş este o variantă fericită, sistemul acesta stabil unde să se adreseze pacientul este cel viabil”, a adăugat George Haber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba.

Tiberiu Procopciuc a spus că în cadrul Centrului de permanenţă de la Ocna Mures medicii sunt plătiţi cu 12,8 lei/oră, iar asistentele medicale cu 8 lei /oră.

Centrele de permanenţă sunt unităţi sanitare care funcţionează în afara programului normal de lucru al cabinetelor medicale individuale, deservite de medici de familie şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare, pentru pacienții cu probleme de sănătate ușoare.

Printre medicii din cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie din Alba, la întâlnire au mai fost prezenţi dr. Lucia Crăciun, dr. Carmen Crăciun, dr. Tiberiu Pricopciuc, dr. Corina Cadar şi asistenta licenţiată Cristina Taca.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Adam Worth

    miercuri, 06.05.2015 at 10:21

    A fost o experienta foarte utila. Astept cu interes conferinta de anul viitor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax