Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Orange a prezentat la Alba Iulia primele rezultate ale proiectului pilot Smart City 2018 (P)

Publicat

2017-10-10-PHOTO-00000040 Orange România a anunțat finalizarea primei etape a proiectului-pilot de la Alba Iulia, precum și începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate. Marţi, la Muzeul Principia din Alba Iulia, reprezentanţii companiei au prezentat primele rezultate, la aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, pentru Smart City 2018.

Alba Iulia, primul “oraș inteligent” din România beneficiază de o rețea Wi-Fi cu puncte de acces amplasate în special în zonele de interes turistic, de o aplicație prin care locuitorii pot alerta autorităţilor despre probleme identificate în oraș, dar și de una prin care turiştii pot afla informații direct de pe telefon despre obiectivele vizitate (e alba iulia). De asemenea, autobuzele sunt echipate cu senzori de monitorizare a calitatii aerului si cu hotspoturi Wi-Fi peste care pot fi generate sondaje de interes public.

CEO-ul Orange România, Liudmila Climoc, a declarat, la Alba Iulia, că proiectul prin care au fost propuse soluții de digitalizare este unul simbolic, dedicat Centenarului Marii Uniri.

La rândul său, administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a declarat că administraţia locală doreşte, prin colaborarea cu Orange, să aducă Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a crește astfel calitatea vieții cetăţenilor.

00000041 Potrivit reprezentanţilor Orange, a fost finalizată instalarea echipamentelor și începută perioada de analiză a datelor. În Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului.

Încă din primul an, au fost implementate 14 soluții la nivel local. Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația oraşului a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni.

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber. De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor, informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de școală, când a crescut utilizarea mașinilor personale, a fost influențat negativ nivelul de compuși organici volatili din atmosferă.

00000042 Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Prin soluţia Management inteligent al iluminatului public, sunt instalate 100 de dispozitive de control de la distanta pe străzile Nicolae Bălcescu, Decebal, Octavian Goga, Take Ionescu și Bulevardul Încoronării. Beneficiile conexe sunt posibilitatea adăugării altor soluții de oraș inteligent precum hotspoturile Wi-Fi sau camerele de supraveghere, datorită faptului că stâlpii de iluminat sunt de acum alimentați cu electricitate și în timpul zilei.

Soluția de clasă digitală a fost instalată în două licee din Alba Iulia: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii 3 ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1500 de elevi.

De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticală smart city.

00000043 În cadrul aceluiaşi proiect Smart City, a fost implementată și aplicația Civic Alert, care îi ajută pe locuitori să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș, dar și soluția City Analytics, prin care Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee. În Alba Iulia, media de vizitatori unici în cetate este între 30.000 și 15.000 de oameni pe săptămână, potrivit Orange.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului. În acest moment, aplicația are 1.200 de utilizatori.

Reamintim că în noiembrie 2016, Orange România, împreună cu Primăria Alba Iulia, au aprobat acordul de colaborare pentru proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, prin care au fost propuse soluții de digitalizare a orașului. Costurile de dezvoltare și implementare ale soluțiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de Orange Romania și partenerii săi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    marți, 10.10.2017 at 23:20

    primele rezultate:o gaura portocalie in bugetul local de cateva sute de mii de euro

    dar avem hot spoturi gratis…ca doar nu avem telefoane mobile cu net nelimitat si calculoare acasa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate