Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peste 150 de artefacte de tezaur dacic, furate de braconieri arheologici, au fost recuperate de Poliția Alba

Publicat

Polițiștii din Alba au recuperat peste 150 de obiecte de patrimoniu, care ar fi fost sustrase de braconieri arheologici din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei. Obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei, transmite IPJ Alba.

Potrivit sursei citate, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de proveniență arheologică care s-au dovedit a aparține Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme și unelte și obiecte casnice ar fi fost sustrase, în perioada 2015 – 2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) și se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os).

Acestea au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparțin Patrimoniului Cultural Național, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituție să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Național și de restaurare în vederea valorificării muzeale și științifice.

Polițiștii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au săvârșit faptele de acces cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere și furt calificat precum și a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Amira Isabela

    miercuri, 24.06.2020 at 16:55

    acest articol reprezintă o grosolană manipulare a IPJ Alba, astfel încât lumea să creadă că toţi detectoriştii sunt braconieri. În primul rând obiectele din poze, aşa-zis recuperate, sunt de o valoare de cel puţin 20 de ori mai mică decât cea prezentată de IPJ Alba, respectiv nu valorează mai mult de 5000-6000 lei. 1000 euro a primit Tudor Ponoran pe sicile dacice descoperite la Bulbuc în anul 2014, sici păstrate impecabil, nu rupte în zeci de bucăţele ca aceste aşa-zis artefacte din poze.de ce toate cele 150 „artefacte” din start sunt considerate furate din situri arheologice? de ce detectoriştii care le-au descoperit sunt braconieri? că nu le-au predat în 72 de ore conform legii? deocamdată aceştia nu au săvârşit decât o contravenţie, nu o infracţiune, dar bineînţeles atâta timp cât mai are influenţă AUGUSTIN LAZĂR, veţi vedea astfel de ştiri… încă nu am intrat în normalitate şi nu vom intra prea curând…

  2. Avam Ileana

    miercuri, 24.06.2020 at 20:44

    haideţi să o luăm sistematic, jumătatea de fibulă ruptă şi arsă valorează să zicem 200-300 euro, lănţişorul casant rupt în 5 bucăţi cam tot aşa ca fibula, cataramele dacice toate la un loc nu trec de 300 euro, fibulele de fier sunt nesemnificative, de multe ori ţi le refuză la muzeu, dar hai să punem un 250 euro pe toate, zăbala dacică undeva la 200 euro, monedele şi rozeta 300 euro, iar restul de bucăţi rupte, arse şi topite poţi să le arunci la gunoi, acestea nici măcar nu vor fi expuse. Facem totalul şi ajungem cu indulgenţă 1500 euro :))) de unde 100000 lei mincinoşilor? va veni ziua dreptăţii când toţi veţi fi deferiţi justiţiei pentru falsificare de probe, în frunte cu doctorul-profesor pe care tocmai ce l-aţi pensionat la doar 49 de ani…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax