Actualitate
FOTO: Peste 80 de elevi de liceu din Alba, în tabără la Padiş. Vezi obiectivele turistice pe care le recomandă tinerii
În perioada 29 iulie – 5 august, 84 de elevi de la Cercurile de Turism din judeţul Alba au fost premiaţi pentru rezultatele obţinute în acest an şcolar, printr-o tabără şcolară la Padiş. Excursioniştii au fost de la liceele din Alba, precum Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”, Colegiul Naţional Liceal „Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional „I.M. Clain” Blaj, Colegiul Naţional „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş, Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna, Colegiul Tehnic Apulum, dar şi cadre didactice.
Zona Padiş, înglobează într-o suprafaţă relativ restrânsă numeroase fenomene carstice spectaculoase, cu acces relativ uşor, de aceea ea devine un loc perfect pentru o tabără şcolară. Cea mai mare parte din ceea ce este inclus în zona turistică Padiş se prezintă ca un platou carstic, cu altitudinea medie de 1.200 metri. Platoul este mărginit de abrupturi, între care se găsesc văi sălbatice, cu ape repezi, chei adânci şi chiar canioane. Pe platou se întâlnesc: doline, lapiezuri, marmite, ponoare, sorburi, izbucuri, polii, hoance, avene, peşteri.
Campingul taberei şcolare a fost amplasat într-unul dintre locurile pe care numeroşi turişti îl aleg, zona Glăvoi sau „La Grajduri”. Acolo este accesul cel mai scurt către principalele obiective turistice.
Această tabără a fost un premiu pentru liceenii de la cele şapte unităţi de învăţământ din judeţ, pentru eforturile de peste an.
Transportul a fost asigurat atât cu autocarele, dus-întors până la Arieşeni, cât şi pentru bagajele mari, logistică, masă pentru cele 7 zile de tabără, lemne de foc şi plus câteva premii pentru concursurile desfăşurate în cadrul taberei.
Elevii au participat la un concurs de cultură generală cu tematică montană, concurs de volei, de „duble” pe picior, desculţi; de divertisment, proba de salvare montană, dublu mixt, proba culturală (cântece montane, scenetă, poezie).
Datorită potenţialului extraordinar, cei 84 de participanţi (elevi şi cadre didactice) au putut vedea fenomene carstice unice în România, să străbată peşteri şi să traverseze chei. Au avut ocazia să se bucure de cascade şi să se scalde în apa rece ca gheaţa ieşită din pământ. Unii s-au îndrăgostit de peisajul montan şi au înţeles că pentru orice lucru pe care ţi-l doreşti în viaţă trebuie muncit.
„Fără efort, fără un pic de sudoare, nimic extraordinar nu se va întâmpla. Poate însă cel mai important lucru sunt prieteniile create acolo, un fel de <la bine şi la greu>, prietenii bazate nu pe vecinătăţi, preferinţe muzicale, ci pe idei comune, suferinţe comune, visuri şi experienţe împărtăşite. Astfel de prietenii pot să dureze o viaţă”, ne-au transmis organizatorii.
Aceştia au şi câteva sfaturi, pentru cei care doresc să viziteze zona Padiş:
– nu plecaţi de acasă fără harta zonei, dacă totuşi o faceţi, găsiţi de cumpărat acolo, de la chioşcuri
– după ce alegeţi traseul de a doua zi, întrebaţi la refugiul Salvamont Bihor asupra duratei şi lungimii traseului
– lemne uscate sunt în pădure, aveţi nevoie doar de topor ca să le mărunţiţi
– dacă nu aveţi timp de asta, puteţi cumpăra de la din zonă sau să aduceţi şi în portbagaj
– faceţi focul doar în vetrele amenajate şi transportaţi-vă deşeurile acasă, în saci menajeri
– pentru deplasarea pe trasee folosiţi întotdeauna bocancii
În ceea ce priveşte vizitare zonei, organizatorii spun că trebuie de văzut, neapărat: Cetăţile Ponorului, Cheile Galbenei, Cetăţile Rădesei, Poiana şi Izbucul Ponor, Lumea Pierdută, Gheţarul Focul Viu.
Tabăra şcolară Padiş 2013 a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp Zlatna şi Serviciul Public Salvamont Alba.
sursa foto: Facbook, Adrian Puiuleţ
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News