Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Povestea statuii lui Hercule, descoperită în timpul unor săpături în cartierul albaiulian Partoș


Publicat

O poveste extrem de interesantă are statueta votivă a lui Hercule, o piesă intrată în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. 

Statueta a fost descoperită accidental, cu prilejul unor excavări masive ale traseului străzii Dacilor din cartierul Partoş de astăzi pentru introducerea unor conducte de canalizare. În momentul descoperirii, piesa fusese spartă în mai multe fragmente, probabil în perioada postromană, însă reconstituirea s-a putut opera fără probleme. Descoperitorul a sustras fragmentele cele mai reprezentative, adică torsul, capul şi membrele, în intenţia de a le vinde ilegal pe piaţa clandestină de antichităţi. Plinta şi câteva detalii din membre au fost recuperate de proprietarul unei case din zonă şi predate poliţiei. În cadrul unui flagrant organizat de Poliţia de patrimoniu a județului Alba, au putut fi recuperate integral toate fragmentele piesei şi aceasta a fost reconstituită în cadrul Laboratorului de restaurare de la Muzeul Naţional al Unirii.

Citește și FOTO-VIDEO: Statuia lui Hercule, furată din situl Apulum din Partoş, recuperată de poliţişti. ”Găsitorul” a vrut să o vândă cu 6.000 euro

Piesa îl reprezintă pe Hercule în varianta iconografică mai cunoscută în terminologia de specialitate drept tipul „Farnese”. Eroul înfăţişat deplasându-şi parţial greutatea corpului de pe un picior pe altul şi pe ghioaga ţinută sub braţul stâng are o atitudine meditativă perfect studiată.

Podoaba capilară şi barba sunt tratate extrem de atent cu cârlionţi dispuşi simetric ceea ce contribuie la accentuarea echilibrului global al întregii compoziţii. Volumetria anatomică este foarte studiată cu detalii de mare rafinament ale muşchilor pectorali şi abdominali. Mâna stângă, vizibilă din perspectivă frontală constituie şi ea o probă a înaltului meşteşug de care a dat dovadă artizanul pentru că are o alură aproape feminină, cu degetele prelungi, de o mare gingăşie.

În schimb, partea din spate a statuetei este prelucrată oarecum în grabă. Mâna dreaptă, ce ţine la spate merele din grădina Hesperidelor, este mult mai inabil tratată, fiind mai mică decât cea stângă. De asemenea, volumetria muşchilor dorsali, deşi corect reprezentată, este abordată într-un mod mai convenţional în raport cu partea frontală. Atributele de detaliu ale eroului, adică pielea leului răpus la Nemeea şi ghioaga sunt reprezentate extrem de precis. Se remarcă în chip deosebit pliurile pieii ce atârnă pe braţul stâng ca şi capul animalului cu anatomia perfect studiată.

Există şi un detaliu iconografic ce individualizează piesa, anume prezenţa capului de taur pe care se sprijină ghioaga eroului, în partea inferioară a compoziţiei. Deşi acest detaliu iconografic lipseşte în cadrul tipului clasic al lui Hercule Farnese, în lumea provincială, vecină Daciei, acest detaliu se întâlneşte totuşi relativ frecvent.

Analogiile stilistice, trecute în revistă în cadrul unei analize mai ample, au putut aduce la lumină observaţii extrem de utile în ceea ce priveşte datarea piesei în timpul epocii lui Hadrian şi provenienţa probabilă a acesteia dintr-un atelier din Asia Mică, au explicat reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, într-o postare pe pagina de Facebook.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

OFICIAL: Poţi împuternici un avocat să-ţi ridice certificatele de cazier judiciar, naştere şi căsătorie. Legea intră în vigoare

Publicat

Începând de sâmbătă, 26 septembrie, românii pot să împuternicească un avocat pentru a-și ridica acte importante, măsura fiind extrem de uitilă pentru cetățenii români aflați în străinătate.

Legea 208/2020 îţi permite să împuterniceşti un avocat să ridice, în numele tău, cazierul judiciar sau certificatele de stare civilă: certificatul de naştere şi cel de căsătorie.

Până acum, ridicarea acestor documente de către alte persoane era posibilă doar cu o procură notarială.

Tot de sâmbătă, avocaţii pot rezolva noi formalităţi în relaţia cu statul pentru clienţi firme. În cazul cererilor de înmatriculare la Registrul Comerţului a societăţilor, dovedirea specimenului de semnătură al administratorului sau al reprezentantului firmei se poate face inclusiv prin prezentarea împuternicirii avocaţiale cu semnătura clientului.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Zece noi trasee marcate pentru alergare, în Munții Apuseni. Acestea sunt adresate atât avansaților, cât și începătorilor

Publicat

Au fost realizate zece noi trasee de alergare montană, în Munții Apuseni. 

Membrii clubului Xterra Sport Bihor au anunţat recent că alergătorii montani au la dispoziție zece noi trasee marcate şi realizate de ei, în Remeţi, Vârtop şi Stâna de Vale.

Acestea sunt dedicate atât începătorilor, cât şi avansaţilor, potrivit alerg.ro.

Traseele se adaugă celor cinci deja existente (două în Roșia și trei în Șuncuiuș) și care au fost lansate anul trecut.

Cele zece noi trasee sunt marcate cu plăcuţe desenate cu silueta unui alergător, colorată în funcţie de nivelul de dificultate al traseului: galben – pentru începători, verde şi albastru – nivel mediu şi roşu – pentru avansaţi.

În total, traseele – care sînt în circuit – au 194 de kilometri, iar cel mai lung este de 38km, în Remeți, putînd fi parcurs în circa 5h:30min. Cel mai scurt traseu are 12 km.

Detalii despre noile trasee pot fi găsite pe site-ul SportinApuseni.ro, care oferă informații şi despre atracţiile turistice de pe trasee, cu posibilităţile de cazare din zonă, producători locali, meşterii populari, alte sporturi practicate în zonă: cicloturism, via ferrata, canioning, căţărare, rafting sau ski.

Proiectul de realizate a traseelor noi a fost finanţat integral de către Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor (AMD), bugetul fiind de 35.000 lei.

Președintele Xterra Sport , Szokolszky István, a mai spus că în următorii doi ani clubul ar mai vrea să realizeze „Traversarea Apusenilor”, ce ar urma să fie cel mai lung traseu de alergare montană de la noi. „Ne-am gîndit că ar trebui să aibă peste 300 kilometri. Vrem să înceapă din Vadu Crişului şi să se sfîrşească în Zlatna, în judeţul Alba”, a arătat Szokolszky.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comuna ”smart” din România concesionează terenuri pentru investitori. Zona industrială Ciugud, extinsă cu 12 hectare

Publicat

Primăria comunei Ciugud a extins Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar cu încă 12 hectare. Potrivit reprezentanților Primăriei, parcelele sunt pregătite cu toate utilitățile pentru investitorii care au curajul să dezvolte afaceri „Made in Ciugud”. 

„Investește în Ciugud!”, aceasta este provocarea pe care a lansat-o, vineri, primarul Gheorghe Damian. Echipa Primăriei Ciugud a extins Zona de Dezvoltare Economică Ciugud – Drâmbar cu încă 12 hectare, parcele pregătite pentru investitorii care au curaj să dezvolte afaceri „Made in Ciugud”.

„Am decis să extindem zona de dezvoltare economică și am pregătit deja primele 12 hectare, parcelate, cu plan urbanistic clar, cu toate utilitățile. Avem măsuri serioase pentru susținerea investitorilor. Promitem că vom fi o administrație locală corectă, deschisă, cinstită și prietenoasă cu mediul de afaceri.

Pentru Ciugud, Zona de Dezvoltare Economică a devenit motorul principal care ne-a dus de la o comună cu venituri, în anul 2000, de aproximativ 15.000 de euro, la o comună cu venituri doar din această zonă de aproape 1 milion de euro.

Sunt peste 30 de companii care au creat aproape 1000 de locuri de muncă. Iată motivul pentru care comunitatea din Ciugud îndrăgește investitorii corecți și care au curajul să își dezvolte afaceri <Made in Ciugud>!”, a transmis primarul Gheorghe Damian.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Pe mâna cui lași Abrudul, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar și partidele din care fac parte

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la Abrud şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PSD, Gheorghe Simina. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Abrud, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Abrud.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Abrud vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Abrud:

Bogdan-Catalin Furdui – USR

Cristian Alexandru Albu – PNL

Ioan Nemes-Dan – ALDE

Ioan Sicoe – PMP

Narcis-Romeo Avram-Jurca – Pro Romania

Nicolae Simina – PSD

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Abrud se ridică la 5.072 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.195 de locuitori. Date mai recente nu sunt disponibile.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate