Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Proiectul „Prevenție. Informare” a debutat la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

Publicat

Proiectului „Prevenție.Informare” a debutat marți, în rândul elevilor de clasa a X a a Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan”. Primii invitați în cadrul proiectului au fost Adrian Mircea Dondoș, grefier la Curtea de Apel Alba Iulia și Raul Nicolae Ban, grefier la Judecătoria Alba Iulia. Cei doi au reușit timp de 50 de minute să îi țină captivați pe cei 30 de elevi ai clasei a X-a B, prin discuții libere despre meseria pe care o fac.

„Cei doi au adus mai multe dosare care se folosesc în viața de zi cu zi în cadrul instanțelor de judecată, documente care se regăsesc în dosare și importanța lor în cadrul unui proces. Și-au prezentat meseria pe care o practică și rolul pe care îl are grefierul în înfăptuirea actului de justiție. Le-au arătat elevilor roba de grefier, semnificația acesteia, precum și  responsabilitatea care vine odată cu îmbrăcarea ei.  De asemenea au răspuns la întrebările adresate de cei prezenți referitoare la drepturile și obligațiile grefierului și la întrebări referitoare la diferențele și asemănările dintre un grefier din România și unul din SUA.

A doua oră s-a desfășurat alături de reprezentanții IPJ Alba, subinspector SorinPușcașu și comisar Florin Baciu, șef birou supravegheri juridice. Încă din primele minute uniforma purtată de Pușcașu a atras atenția elevilor de clasa a – a C, cei doi precizând că nu tot timpul un polițist trebuie să fie îmbrăcat în uniformă pentru a își efectua atribuțiile de serviciu. Comisarul Florin Baciu le-a explicat cu ce se ocupă biroul supravegheri judiciare accentuând că, din păcate, vârsta celor care sunt sub supravegherea sa este în unele cazuri fragedă. Discuția a fost una liberă, în care cei doi ofițeri de poliție au vorbit despre cazuri reale în care au fost implicați tineri, cazuri care au pornit din teribilism unele dintre ele finalizându-se cu privare de libertate altele nu, dar toate lăsând o pată neagră pe cazierul celui în culpă.

Un alt subiect atins de cei doi este acela a rețelelor de socializare, un mediu înșelător pentru cei care se lasă pradă celor care încearcă să șantajeze alte persoane cu poze, filmări sau alte materiale obținute chiar de la cei șantajați sau de la terțe persoane. Mesajul reprezentanților IPJ Alba adresat elevilor a fost unul clar, în care i-au asigurat să apeleze cu încredere la organele legii pentru orice problemă cu care se confruntă și să îi asigure că poliția este pro cetățean”, scrie Asociația Justiția pro Cetățean.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement