Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Protest al reprezentanților HoReCa la Alba Iulia. Patroni și angajați ai localurilor au ieșit în fața unităților de lucru

Publicat

Patronii și angajații unor localuri din Alba Iulia s-au alăturat protestului organizat la nivel național de reprezentanții HoReCa, pentru a trage un semnal de alarmă privind situația în care se află, în contextul economic cauzat de pandemie.

La Alba Mall, reprezentanți și angajați ai restaurantelor și cafenelelor au întrerupt activitatea, în jurul amiezii, timp de o jumătate de oră și au stat în fața unităților proprii, în semn solidaritate cu breasla, dar și ca un mesaj public către autorități.

Acțiuni similare au fost și la alte localuri din oraș.

”După 1 an de pandemie, industria HORECA se declară îngenuncheată. “HORECA – LA CAPĂT DE DRUM” este un strigăt cu ultimile puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”, au precizat organizatorii la nivel național.

Potrivit surselor citate, ”într-un an fără precedent pentru acest domeniu, în care toate resursele și acțiunile noastre au fost îndreptate spre a obține cele mai bune condiții de supraviețuire pentru operatori, ne vedem nevoiți să tragem încă un semnal de alarmă, sub forma unui protest pașnic – HORECA- LA CAPĂT DE DRUM- marți, 16 februarie, în intervalul orar 12:00-12:30”.

Operatorii din industria HoReCa spun că ”după zeci de întâlniri și dialoguri cu decidenții țării, pentru care am oferit tot suportul și know-how-ul în vederea implementării cu succes a măsurilor necesare, e momentul să vedem fapte.

Am fost deschiși, flexibili, am înțeles și respectat toate restricțiile impuse, ne-am oferit să ne asumăm chiar măsuri mai dure în caz de nerespectare, ne-am făcut și ne facem partea zi de zi.

E momentul ca și autoritățile să își facă partea lor și să respecte promisiunile asumate și declarate public”.

Turismul (HORECA) este un sector esențial al economiei naționale. Conform studiului realizat în luna septembrie 2020, impactul industriei turistice (HORECA) la formarea PIB este de 5,07%.

Mesajele HoReCa, afișate pe terasa unei cafenele din Alba Iulia

Conform datelor statistice furnizate de INS, numărul total de înnoptări a scăzut la jumătate în perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar înnoptările turiștilor străini au scăzut cu aproximativ 80%.

Scăderea circulației turistice a avut repercursiuni și asupra volumului de consum, iar efectele s-au simțit atât pe orizontală, căt și pe verticaăl, afectând grav și multe afaceri din industriile conexe, care depindeau parțial sau aproape total de bunul mers al HoReCa, mai spun aceștia.

În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu -33,5%, cei mai afectați fiind contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);

În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu -36,8%, cei mai afectați fiind marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,8%) și de cei mici (-36,8%).

Ce înseamnă declinul industriei HoReCa astăzi, potrivit organizatorilor acțiunii la nivel național:

120 000 euro/an  a însemnat pierderea medie per unitate în 2020;

de la 400.000 de angajați, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021;

de la  40 000 de unități în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere;

1 an de restricții, o mulțime de despăgubiri pe vorbe și zero fapte.

Aceștia au amintit și de facilitățile fiscale acordate, precum șomajul tehnic, metoda Kurzarbeit, recuperarea datoriilor de la stat, amânarea de plată a taxelor, scutirea de anumite impozite, dar și pentru alte facilități în curs de implementare, precum extinderea șomajului tehnic, inițiativa 20% din diferența între CA 2019 vs 2020.

Însă consideră ”inadmisibil comportamentul autorităților care doar au vorbit până acum, în timp ce acțiunile concrete au lipsit cu desăvârșire. Din martie 2020 până în prezent, în ciuda promisiunilor și actelor normative care îi angajează legal, autoritățile au distribuit doar 200 mil de euro dintr-un total de peste 2 miliarde de euro promise industriei, aferente anului 2020”.

Manifestări de acest gen au avut loc în mai multe orașe din ţară, ca de exemplu în județul Bihor unde, potrivit Bihoreanul,  circa 200 de oameni au ieşit în stradă iar la Oradea angajații au protestat în fața localurilor.

sursă imagini: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    marți, 16.02.2021 at 13:33

    Aveti exact ceea ce ati votat si nicio sansa sa schimbati ceva mai repede de 2024, decat sa va rugati la Dumnezeu sa se termine pandemia. Dar nici asa nu este sigur ca o sa fie mai bine, din cauza ca lumea NU o sa mai aiba bani de stricat prin sectorul HORECA. Perioada 2012 – 2019, cand afacerile voastre au explodat, va fi doar o amintire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax