Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Protest al reprezentanților HoReCa la Alba Iulia. Patroni și angajați ai localurilor au ieșit în fața unităților de lucru


Publicat

Patronii și angajații unor localuri din Alba Iulia s-au alăturat protestului organizat la nivel național de reprezentanții HoReCa, pentru a trage un semnal de alarmă privind situația în care se află, în contextul economic cauzat de pandemie.

La Alba Mall, reprezentanți și angajați ai restaurantelor și cafenelelor au întrerupt activitatea, în jurul amiezii, timp de o jumătate de oră și au stat în fața unităților proprii, în semn solidaritate cu breasla, dar și ca un mesaj public către autorități.

Acțiuni similare au fost și la alte localuri din oraș.

”După 1 an de pandemie, industria HORECA se declară îngenuncheată. “HORECA – LA CAPĂT DE DRUM” este un strigăt cu ultimile puteri ale tuturor celor peste 400.000 de oameni din industria ospitalității, atât a celor care au rezistat, cât și a celor care nu au mai găsit resurse și putere să țină afacerile pe linia de plutire”, au precizat organizatorii la nivel național.

Potrivit surselor citate, ”într-un an fără precedent pentru acest domeniu, în care toate resursele și acțiunile noastre au fost îndreptate spre a obține cele mai bune condiții de supraviețuire pentru operatori, ne vedem nevoiți să tragem încă un semnal de alarmă, sub forma unui protest pașnic – HORECA- LA CAPĂT DE DRUM- marți, 16 februarie, în intervalul orar 12:00-12:30”.

Operatorii din industria HoReCa spun că ”după zeci de întâlniri și dialoguri cu decidenții țării, pentru care am oferit tot suportul și know-how-ul în vederea implementării cu succes a măsurilor necesare, e momentul să vedem fapte.

Am fost deschiși, flexibili, am înțeles și respectat toate restricțiile impuse, ne-am oferit să ne asumăm chiar măsuri mai dure în caz de nerespectare, ne-am făcut și ne facem partea zi de zi.

E momentul ca și autoritățile să își facă partea lor și să respecte promisiunile asumate și declarate public”.

Turismul (HORECA) este un sector esențial al economiei naționale. Conform studiului realizat în luna septembrie 2020, impactul industriei turistice (HORECA) la formarea PIB este de 5,07%.

Mesajele HoReCa, afișate pe terasa unei cafenele din Alba Iulia

Conform datelor statistice furnizate de INS, numărul total de înnoptări a scăzut la jumătate în perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, iar înnoptările turiștilor străini au scăzut cu aproximativ 80%.

Scăderea circulației turistice a avut repercursiuni și asupra volumului de consum, iar efectele s-au simțit atât pe orizontală, căt și pe verticaăl, afectând grav și multe afaceri din industriile conexe, care depindeau parțial sau aproape total de bunul mers al HoReCa, mai spun aceștia.

În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu -33,5%, cei mai afectați fiind contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);

În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu -36,8%, cei mai afectați fiind marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,8%) și de cei mici (-36,8%).

Ce înseamnă declinul industriei HoReCa astăzi, potrivit organizatorilor acțiunii la nivel național:

120 000 euro/an  a însemnat pierderea medie per unitate în 2020;

de la 400.000 de angajați, cât număra industria în 2019, am rămas 280.000 în 2021;

de la  40 000 de unități în 2019, am ajuns la 28.000, cifră în continuă scădere;

1 an de restricții, o mulțime de despăgubiri pe vorbe și zero fapte.

Aceștia au amintit și de facilitățile fiscale acordate, precum șomajul tehnic, metoda Kurzarbeit, recuperarea datoriilor de la stat, amânarea de plată a taxelor, scutirea de anumite impozite, dar și pentru alte facilități în curs de implementare, precum extinderea șomajului tehnic, inițiativa 20% din diferența între CA 2019 vs 2020.

Însă consideră ”inadmisibil comportamentul autorităților care doar au vorbit până acum, în timp ce acțiunile concrete au lipsit cu desăvârșire. Din martie 2020 până în prezent, în ciuda promisiunilor și actelor normative care îi angajează legal, autoritățile au distribuit doar 200 mil de euro dintr-un total de peste 2 miliarde de euro promise industriei, aferente anului 2020”.

Manifestări de acest gen au avut loc în mai multe orașe din ţară, ca de exemplu în județul Bihor unde, potrivit Bihoreanul,  circa 200 de oameni au ieşit în stradă iar la Oradea angajații au protestat în fața localurilor.

sursă imagini: FacebookDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    marți, 16.02.2021 at 13:33

    Aveti exact ceea ce ati votat si nicio sansa sa schimbati ceva mai repede de 2024, decat sa va rugati la Dumnezeu sa se termine pandemia. Dar nici asa nu este sigur ca o sa fie mai bine, din cauza ca lumea NU o sa mai aiba bani de stricat prin sectorul HORECA. Perioada 2012 – 2019, cand afacerile voastre au explodat, va fi doar o amintire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pod nou peste valea Secaș pe drumul județean DJ 107, la intrarea în satul Colibi, comuna Ohaba. Valoarea investiției

Publicat

Consiliul Județean Alba va construi un pod nou peste valea Secaș, pe drumul județean DJ 107, la intrarea în satul Colibi, comuna Ohaba. În prezent, traversarea râului se face pe un pod provizoriu, cu o singură bandă de circulație. 

Consilierii județeni din Alba vor avea de votat în ședința de luni, 31 ianuarie, un proiect privind aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului
general pentru obiectivul de investiții „Pod pe drumul județean DJ 107, km 22+850, localitatea Colibi”.

Drumul judeţean DJ 107: Alba Iulia (DN 1) – Teleac – Hăpria – Straja – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Veza – Blaj – Sâncel – Lunca Târnavei – Şona – Jidvei – Sântămărie -Cetatea de Baltă – limita Judeţul Mureş este cuprins în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba, și are lungimea totală de 78 km.

Podul nou propus a se realiza va fi situat la km 22+850 pe DJ 107, la intrarea în satul Colibi dinspre Alba Iulia și va traversa valea Secaş, afluent de stânga al Târnavei, în care se varsă în amonte de Mihalţ.

În prezent traversarea râului Secaș se face pe pod un provizoriu cu o bandă de circulaţie, executat în anul 2003. Podul vechi de lemn, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost demolat.

Podul nou proiectat va fi amplasat pe poziția podului vechi din lemn.

Demolarea podului provizoriu și construirea podului nou în Colibi, km 22+850 al DJ 107 vor conduce la:

  • creșterea siguranței circulației;
  • îmbunătățirea condițiilor de mediu prin diminuarea noxelor care afectează aerul, solul, apa;
  • asigurarea dezvoltării activităților comerciale;
  • creșterea nivelului de trai și confort a populației;

Noul pod va avea o lungime totală de 30,1 metri, din care lungimea suprastructurii va fi de 24 metri. Lățimea totală va fi de 10,8 metri, din care lățimea părții carosabile – 7,8 metri.

Podul va fi realizat din grinzi prefabricate din beton armat și va avea două trotuare cu o lățime de 1,25 metri fiecare.

Vvaloarea totală a investiţiei este estimată la 3.814.567,79 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 716.954,89 lei, cu un total de 4.531.522,68 lei (inclusiv TVA).

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Avocatul Poporului: Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru traiul zilnic al unei familii

Publicat

Salariul de bază minim brut pe ţară este insuficient pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic al unei familii, potrivit unui raport al Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

„Stabilirea unui salariu mediu minim brut pe ţară decent ar contribui la reducerea numărului persoanelor care trăiesc în prag de sărăcie”, a declarat Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului.

De asemenea, ea a afirmat că un salariu minim brut decent ar facilita accesul la servicii medicale, creşterea nivelului de trai şi accesul la educaţie al copiilor din aceste familii.

Șomaj crescut în rândul tinerilor

Adjunctul Avocatului Poporului a declarat că salariul minim brut pe ţară trebuie actualizat periodic şi în timp util ori de câte ori intervin modificări de nivel economic şi social în România. Ea a spus că se menţine un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, anume de aproximativ 20%.

Ecaterina Mirea a afirmat că, deşi la nivelul ţării există un deficit de personal în domenii precum construcţii, HORECA, agricultură, transporturi rutiere, statul român apelează la muncă externă.

Ea a punctat că printre măsurile propuse de Avocatul Poporului în raport se numără aceea ca Planul naţional de formare profesională a şomerilor şi persoanelor aflate în căutare unor locuri de muncă să fie adaptat „nevoilor concrete” ale pieţei muncii.

„Sunt o serie de deficienţe pe care le întâlnim în petiţiile pe care le primim la instituţie şi aici avem în vedere: neevidenţierea orelor de muncă prestate în afara programului, nerespectarea timpului de lucru şi de odihnă. Au fost situaţii în care petenţii s-au plâns la noi de faptul că au fost puşi să-şi semneze de concediu fără plată şi din cauza acestor cereri au rămas fără indemnizaţia de şomaj. În acest context, noi considerăm că sunt o serie de practici abuzive ale angajatorilor pe care le-au constatat şi inspectoratele teritoriale de muncă, dar petenţii au oarece reticenţă în a-şi susţine aceste plângeri în faţa inspectorilor de muncă, de teama de a nu-şi pierde locul de muncă”, a spus adjunctul Avocatului Poporului.

Garanții legislative pentru angajați. Condiționarea de testarea COVID

Ea a menţionat că angajatul trebuie să beneficieze de minime garanţii legislative din care să reiasă că, în cazul în care ar apela la ITM, nu poate fi supus sancţiunilor disciplinare.

„În ceea ce priveşte problemele legate de testare şi vaccinare (…) în vara anului 2020 am avut foarte mulţi petenţi care s-au plâns de faptul că, deşi îşi terminase perioada de izolare în momentul în care se întorceau la locul de muncă, după cele 14 zile angajatorul le cerea un test negativ ca să poată fi primiţi la locul de muncă. Noi am sesizat Ministerul Muncii, inspectoratele teritoriale de muncă şi Inspecţia Muncii, care ne-au sprijinit în a mediatiza legislaţia aplicabilă în domeniu, în sensul că nu era obligatorie prezentarea acelui test”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului.

Ea a afirmat că un alt aspect care a făcut obiectul petiţiilor şi sesizărilor din oficiu din acest an a fost cel privind obligarea angajatului să se vaccineze împotriva COVID-19.

„Apreciem că este necesară reglementarea unei proceduri de testare la locul de muncă care sa corespundă contextului epidemiologic pentru care a fost creată şi întocmirea de către Institutul Naţional de Sănătate a unui ghid de gestionare a situaţiilor generate de infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat Ecaterina Mirea.

Raportul arată că eventualele soluţii legislative care ar condiţiona exercitarea dreptului la muncă de obţinerea certificatului de vaccinare sau testare, sub sancţiunea încetării sau suspendării raportului de muncă, reprezintă măsuri restrictive, de natură a încălca dreptul la muncă şi protecţie socială, a semnalat adjunctul Avocatului Poporului.

Ea a spus că, pentru asigurarea sănătăţii şi stabilităţii raporturilor de muncă, trebuie păstrat un echilibru între interesul general şi cel individual al persoanei.

Ecaterina Mirea a adăugat că, în opinia Avocatului Poporului, măsurile dispuse trebuie să protejeze sănătatea şi viaţa şi nu să devină sancţiuni pentru persoane care, din diverse motive personale, pecuniare sau de convingere aleg să nu se vaccineze sau să se testeze din surse proprii.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Campania de vaccinare a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș. Informații pentru cetățeni

Publicat

sebes centru oras

Primăria municipiului Sebeș anunță că, începând cu data de 26 ianuarie 2022, se derulează campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Potrivit reprezentanților instituției, campania de imunizare se desfășoară într-un spațiu special amenajat minorilor, în cadrul Centrului de vaccinare Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș.

Imunizarea minorilor are loc în prezența și cu acordul părintelui sau reprezentantului legal.

Copiii pot fi programați prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș.

Informații la numărul de telefon: 0712.010366.

Serul utilizat este vaccinul Comirnaty produs de Pfizer BioNTech.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sebeș: Centru de vaccinare anti-COVID, amenajat special pentru copii. Precizările primăriei

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș anunță că, începând cu data de 26 ianuarie 2022, se derulează campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Campania de imunizare se desfășoară într-un spațiu special amenajat minorilor, în cadrul Centrului de vaccinare Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș.

Imunizarea minorilor are loc în prezența și cu acordul părintelui sau reprezentantului legal.

Copiii pot fi programați prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș. Informații la numărul de telefon: 0712010366.

Serul utilizat este vaccinul Comirnaty produs de Pfizer BioNTech.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate