Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: „România prin ochii noștri”, proiect desfășurat la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia

Publicat

Consiliul elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, reprezentat de eleva Iris Pralea din clasa a VII-a C, a organizat joi, 14 martie, proiectul „România prin ochii noștri”. Acesta a avut ca scop dezvoltarea interesului pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular românesc, a tradițiilor și a obiceiurilor specifice poporului nostru.

Îndrumați de profesorii Mocanu Gligan Anca, consilier educativ, Popa Diane, Roman Ioan, Pop Camelia, dar și de părinți, elevii claselor V-VII au avut ocazia să se înscrie la una dintre cele trei secțiuni propuse de organizatori:

  • „Parada costumelor populare”,
  • „Tradiții și obiceiuri românești”,
  • „Preparate culinare tradiționale”.

La prima secțiune, elevii au prezentat costume specifice diferitelor zone ale țării, unele autentice, foarte vechi, din Bucovina, Bihor, Sibiu, Oltenia, Țara Secașelor. Fetele au fost mândre să defileze în costumele purtate de bunicile lor, să le prezinte și să promoveze valorile autentice transmise de acestea într-o lume ce devine din ce în ce mai îndepărtată de datinile strămoșești.

De aceea, în cadrul celei de-a doua secțiuni, elevii au prezentat și câteva obiceiuri și tradiții românești din zonele din care provin bunicii lor: „Cântatul cocoșului”, „Plugarul, Alimoria”, „Fărșangul”, „Ceata junilor”. Copiii au dorit să le transmită  mai departe și celorlalți colegi care nu au avut ocazia să le cunoască sau să aibă bunici la sat.

Pentru că se apropie Postul Paștelui, elevii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, salate, dulceață, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat  mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora.

Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Paștelui pentru menținerea sănătății și pentru viața spirituală.

La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt  necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și a tradițiilor spirituale ale neamului nostru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax