Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Schița pentru apărarea orașului Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii


Publicat

IMG_8369Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat, luni, exponatul lunii decembrie. Este vorba despre Schița pentru apărarea orașului Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, planul după care au fost coordonatele trupele românești care au asigurat buna desfășurarea a Marii Adunări Naționale.

Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, 30 noiembrie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Planul pentru paza orașului Alba Iulia este o schiță în creion și cerneală, aflată în colecția Muzeului Național al Unirii în cadrul așa-numitului volum VII al Documentelor Unirii. Este vorba despre planul propriu-zis, „Centru” sau „Orașul de jos” cum se numește astăzi. La nivelul anului 1918, când orașul avea în jur de 10.000 de locuitori, această zonă reprezenta singura aglomerare urbană a Albei Iulia. Planul prezintă principalele puncte de interes ale orașului, cu Piața orașului în centru, denumită ulterior „Piața Mihai Viteazul”, calea ferată ce trecea printre oraș și cetate, cu gara mică și gara mare, precum și principalele căi de acces în oraș dinspre Teiuș, Drâmbar, Ciugud și Zlatna. Cetatea este doar laconic schițată. După aceste coordonate sunt plasate trupele care trebuiau să asigure paza orașului și anume grupa căpitanului Stoica, gardiștii fiind organizați în 14 formațiuni principale de apărare.

Odată cu dezintegrarea Imperiului austro-ungar, din 2 noiembrie 1918 organul politico-administrativ al Transilvaniei a devenit Consiliul Național Român Central, cu sediul la Arad. Concomitent, s-au înființat gărzile naționale, care aveau rolul de a asigura ordinea publică și a suplini armata, poliția, jandarmeria, etc. instituții care nu mai funcționau la nivelul Transilvaniei. În condițiile în care luna noiembrie a fost marcată de tensiuni naționale și sociale, agitații bolșevice, gripă spaniolă, dar și de prezența unor trupe austro-ungare și germane pe teritoriul Transilvaniei, rolul gărzilor naționale a devenit preeminent.

În subordinea CNR Central s-au înființat rapid structuri locale în toată Transilvania, iar laolaltă cu acestea (și în subordinea lor) s-au înființat și gărzile naționale. La Alba Iulia, CNR local a luat ființă la 4 noiembrie 1918, simultan cu garda națională subordonată. CNR Alba și CNR Blaj au demarat acțiuni pentru a determina formarea de noi consilii și gărzi comunale în localitățile de pe raza lor de acțiune, ajungându-se ca, spre finalul lunii noiembrie, aproape toate cele 178 de localități din comitatul Alba să aibă astfel de organisme.

Pe modelul organizării de la 1848, unele consilii, cum a fost și cel din Alba Iulia, s-au intitulat „senate” iar unele gărzi și-au spus „legiuni”. Membrii gărzilor au fost recrutați în special din rândurile soldaților proaspăt întorși de pe front. În cazul orașului Alba Iulia, de la unitățile militare austro-ungare din cetate au fost preluate cazărmile și depozitele, cu arme, muniții, echipament și alimente, ceea ce a permis echiparea și înarmarea de detașamente militare puternice, ce aveau să își extindă aria de activitate și în comitatele vecine, Târnava Mică și Turda – Arieș.

Garda națională de la Alba Iulia, devenită apoi „Legiunea Română de la Alba Iulia” a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu și cu căpitanul Florian Medrea. Încă din 4 noiembrie, data înființării, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare. În total se va ajunge la 3000 de gardiști în întregul comitat.

Citește și GHIDUL VIZITATORULUI de 1 Decembrie 2015, la Alba Iulia. PROGRAM, obiective turistice, tarife şi servicii de Ziua Naţională

Vezi FESTIVAL de ROMÂNIA 2015: Program actualizat de 1 DECEMBRIE la Alba Iulia. Paradă militară, concert Voltaj, spectacol cu lasere

Legiunea de la Alba Iulia a fost împărțită în patru batalioane ce acopereau ariile Alba Iulia – Aiud, Blaj, Abrud respectiv Turda. Excelenta organizare militară a acestei unități a constituit și unul dintre argumentele pentru întrunirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, premisele pentru organizarea evenimentului în condiții de deplină siguranță fiind astfel asigurate.

IMG_8470Programul Marii Adunări Naționale a fost stabilit la 22 noiembrie. Cu această ocazie a fost elaborat și planul de apărare militară a orașului pe timpul adunării, pe baza concepției căpitanului Florian Medrea. Polul de interes îl constituia cetatea, în incinta căreia se afla Casina Militară, destinată ca loc de derulare a lucrărilor Adunării Naționale, fără a se neglija însă sistemul de apărare al Orașului de jos  și punctele cheie din jurul orașului. În afară de organizarea în 14 puncte pentru paza Orașului de jos, numeroasele patrule urmau să supravegheze zonele de contact ale orașului cu împrejurimile.

Pentru asigurarea ordinii pe timpul Adunării Naționale, trupele gărzii din Alba Iulia au fost suplimentate cu cei mai buni oameni ai gărzilor naționale din împrejurimi, de exemplu 250 de gardiști și doi ofițeri de la Abrud au ajuns din 30 noiembrie la Alba Iulia, acestora revenindu-le paza Porții Carol (Poarta a III-a) a cetății. În total, legiunea locală a avut 12 companii de asistență și 14  mitraliere.

De asemenea, s-au făcut apeluri repetate către populație și în special către participanții la eveniment pentru a se respecta normele de disciplină pe parcursul manifestărilor, cu referire la deplasarea grupată, în coloane, la însoțirea delagațiilor până la câmpul de instrucție (Platoul Romanilor), destinat pentru așezarea celor peste 100.000 de participanți. Un alt amănunt ținând de organizarea în bune condiții a evenimentului este că, pe parcursul zilei de 1 decembrie, a fost interzisă comercializarea de băuturi spirtoase.

Rolul Legiunii Române de la Alba Iulia a continuat să fie unul important până la mijlocul lunii decembrie 1918, când armata română a ajuns în zonă, prima unitate fiind batalionul Regimentului de Vânători condus de colonelul Gagiu.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patinoar, brad și luminițe ”de criză”, în această iarnă, la Alba Iulia. Fără tonete cu vin fiert și mâncare în Piața Cetății

Publicat

brad

Vor fi luminițe și brad în Piața Cetății din Alba Iulia în acest an, denia, dioramă cu nașterea Domnului Iisus și Moș Crăciun. Nu nu vor mai fi însă tonetele cu vin fiert , cafea și placinte, ca în anii trecuți. 

Iubitorii de patinaj din Alba Iulia vor putea și ei să se bucure în această iarnă de un patinoar artificial care va fi amenajat într-un alt loc din Cetatea Alba Carolina.

Primarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24.ro că patinoarul nu va fi amplasat în Piața Cetății ca în anii trecuți ci în șanțurile din latura Vestică a Cetății Alba Carolina, sub podul de lemn de la Poarta IV.

” Cam din 10 decembrie va fi pus în funcțiune, dacă nu se întâmplă ceva grav ( nr. cu evoluția COVID -19)” a declarat primarul, precizând că nu va fi nevoie ca amplasarea patinoarului să fie supusă aprobării în Consiliul Local.

Orarul de funcționare al patinoarului va fi de la 12:00 la 20:00. ”Patru ore va fi liber între orele 12:00-16:00 și patru ore cu taxa de la 16:00-20:00. Primăria nu va plăti chirie ci numai curentul și apa consumată .” a mai precizat primarul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Publicat

Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia, se va deschide oficial în data de 3 decembrie, a anunțat sâmbătă seara vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit acestuia, lucrările sunt finalizate, iar deschiderea este programată în data de 3 decembrie.

„Aviz cârcotașilor. Așa cum am promis se deschide autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia. Lucrările sunt finalizate, deschiderea oficială în data de 3 decembrie. Ce nu a făcut PSD în 5 ani a făcut PNL în 5 luni”, a scris vicepreședintele CJ Alba, pe pagina de Facebook.

„La Sebeș legătura cu DN1 și implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 și 6. Nodul rutier Alba Iulia Sud va fi finalizat complet și se va putea circula normal până la Alba Iulia Nord”, au precizat reprezentanții PNL Alba, pe rețeaua de socializare.

Reamintim faptul că CNAIR împreună cu constructorul lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda au pregătit inițial deschiderea tronsonului între Lancrăm și Alba Iulia până pe data de 1 Decembrie. Reprezentanții companiei au transmis în urmă cu o săptămână că deschiderea circulației ar putea fi amânată doar de vremea rea, respectiv în situația în care va interveni un îngheț.

17 km la care se lucrează de 6 ani

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).  Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în luna decembrie.

Asociația Pro Infrastructura nota la mijlocul lunii noiembrie 2020 că „la nodul rutier Sebeș constructorul este concentrat pe cele 2 bretele scurte care se conectează la sensurile giratorii ale nodului existent și prin care s-ar putea deschide traficul rutier pe autostradă în ambele sensuri”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

15 companii au depus oferte pentru tronsonul de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești, în valoare de 5,3 de miliarde de lei

Publicat

15 companii de construcții și asocieri au depus oferte pentru construcția unui tronson de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești. Compania Națională de Administrare a Infrasctucturii Rutiere (CNAIR) anunță că  a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului ,,Proiectarea şi Execuţia Autostrăzii Sibiu – Pitesti, Sectiunea 3 : Cornetu – Tigveni”.

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Citește și Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor. Traseul are o lungime de 37.4 km și va avea 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie, două noduri rutiere și un ecoduct.

Potrivit CNAIR Până la termenul limită au depus oferte următorii agenți economici:

 1. ASOCIEREA STRABAG SRL -ACCIONA CONSTRUCCION SA)
 2. ASOCIEREA AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.) – RIZZANI DE ECCHER SA
 3. ASOCIEREA ASTALDI SPA – TANCRAD SRL
 4. . IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA
 5.  TERNA TOURIST TECHNICAL AND MARITIME SOCIETE ANONYME
 6.  CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC) – CHINA RAILWAY 14TH BUREAU GROUP CO LTD
 7.  CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD- DIMEX-2000 COMPANY S.R.L.
 8.  CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORPORATION LTD
 9.  HUNAN PROVINCIAL COMMUNICATIONS PLANNING, SURVEY & DESIGN INSTITUTE CO., LTD
 10.  KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S.
 11. MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – YAPI MERKEZI İNŞAAT VE SANAYI A.Ş. – GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.
 12. MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
 13.  POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA LIMITED – OZGUN INSAAT TAAHHUT SANAYI VE TICARET LTD. STI. – POWERCHINA ROADBRIDGE GROUP CO., LTD
 14.  REC ULUSLARARASI İNŞAAT YATIRIM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ – ONUR TAAHHUT TAŞIMACILIK INŞAAT TICARET VE SANAYI A.Ş.
 15.  TEKFEN İNŞAAT VE TESISAT A.Ş. (TEKFEN CONSTRUCTION & INSTALLATION CO., INC.) – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor.

Traseul are o lungime de 37.4 km

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Principalele lucrări ale acestei secţiuni sunt:
• 95 de poduri și pasaje
• Tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie
• Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
• Ecoduct în zona localităţii Călineşti

Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentațiilor de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Îndrumări electorale interbelice: În cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot secret, liber, nesilit şi necontrolat

Publicat

Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale a publicat pe o rețea de socializare o imagine cu „îndrumări” electorale din perioada interbelică. Prin acestea, cetățenii erau sfătuiți cum să procedeze în timpul alegerilor desfășurate duminica, cum să folosească ștampila în cabină și cum să procedeze mai apoi cu buletinul de votare. 

„Votarea de Duminică va avea loc în sala „Caragiale” și va dura de dimineața dela ora 8, până seara la ora 8. Avem vreme să mergem și la biserică și să și votăm!

Votarea se face tot în baza Cărții de alegător, ori de alegătoare, cu care ați votat la consiliul județian și tot în acelaș mod: în cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot garantat secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea.

După apăsarea ștampilei, să împături buletinul de votare așa, ca chipul ștampilei rămas pe roată, să ajungă dinlăuntru și apoi să ieși din cabină și să dai buletinul astfel împăturat dlui judecător. Președintele alegerii în Alba – Iulia va fi dl.: Dr. Iosif Felner”, se precizează în „îndrumările” pubilicate pe rețeaua de socializare Facebook.

„Vă rugăm să remarcaţi cum votul <secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea> merge mână în mână cu aplicarea ştampilei pe roată”, au scris reprezentanții Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate