Actualitate
FOTO: Schița pentru apărarea orașului Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat, luni, exponatul lunii decembrie. Este vorba despre Schița pentru apărarea orașului Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, planul după care au fost coordonatele trupele românești care au asigurat buna desfășurarea a Marii Adunări Naționale.
Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, 30 noiembrie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Planul pentru paza orașului Alba Iulia este o schiță în creion și cerneală, aflată în colecția Muzeului Național al Unirii în cadrul așa-numitului volum VII al Documentelor Unirii. Este vorba despre planul propriu-zis, „Centru” sau „Orașul de jos” cum se numește astăzi. La nivelul anului 1918, când orașul avea în jur de 10.000 de locuitori, această zonă reprezenta singura aglomerare urbană a Albei Iulia. Planul prezintă principalele puncte de interes ale orașului, cu Piața orașului în centru, denumită ulterior „Piața Mihai Viteazul”, calea ferată ce trecea printre oraș și cetate, cu gara mică și gara mare, precum și principalele căi de acces în oraș dinspre Teiuș, Drâmbar, Ciugud și Zlatna. Cetatea este doar laconic schițată. După aceste coordonate sunt plasate trupele care trebuiau să asigure paza orașului și anume grupa căpitanului Stoica, gardiștii fiind organizați în 14 formațiuni principale de apărare.
Odată cu dezintegrarea Imperiului austro-ungar, din 2 noiembrie 1918 organul politico-administrativ al Transilvaniei a devenit Consiliul Național Român Central, cu sediul la Arad. Concomitent, s-au înființat gărzile naționale, care aveau rolul de a asigura ordinea publică și a suplini armata, poliția, jandarmeria, etc. instituții care nu mai funcționau la nivelul Transilvaniei. În condițiile în care luna noiembrie a fost marcată de tensiuni naționale și sociale, agitații bolșevice, gripă spaniolă, dar și de prezența unor trupe austro-ungare și germane pe teritoriul Transilvaniei, rolul gărzilor naționale a devenit preeminent.
În subordinea CNR Central s-au înființat rapid structuri locale în toată Transilvania, iar laolaltă cu acestea (și în subordinea lor) s-au înființat și gărzile naționale. La Alba Iulia, CNR local a luat ființă la 4 noiembrie 1918, simultan cu garda națională subordonată. CNR Alba și CNR Blaj au demarat acțiuni pentru a determina formarea de noi consilii și gărzi comunale în localitățile de pe raza lor de acțiune, ajungându-se ca, spre finalul lunii noiembrie, aproape toate cele 178 de localități din comitatul Alba să aibă astfel de organisme.
Pe modelul organizării de la 1848, unele consilii, cum a fost și cel din Alba Iulia, s-au intitulat „senate” iar unele gărzi și-au spus „legiuni”. Membrii gărzilor au fost recrutați în special din rândurile soldaților proaspăt întorși de pe front. În cazul orașului Alba Iulia, de la unitățile militare austro-ungare din cetate au fost preluate cazărmile și depozitele, cu arme, muniții, echipament și alimente, ceea ce a permis echiparea și înarmarea de detașamente militare puternice, ce aveau să își extindă aria de activitate și în comitatele vecine, Târnava Mică și Turda – Arieș.
Garda națională de la Alba Iulia, devenită apoi „Legiunea Română de la Alba Iulia” a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu și cu căpitanul Florian Medrea. Încă din 4 noiembrie, data înființării, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare. În total se va ajunge la 3000 de gardiști în întregul comitat.
Citește și GHIDUL VIZITATORULUI de 1 Decembrie 2015, la Alba Iulia. PROGRAM, obiective turistice, tarife şi servicii de Ziua Naţională
Vezi FESTIVAL de ROMÂNIA 2015: Program actualizat de 1 DECEMBRIE la Alba Iulia. Paradă militară, concert Voltaj, spectacol cu lasere
Legiunea de la Alba Iulia a fost împărțită în patru batalioane ce acopereau ariile Alba Iulia – Aiud, Blaj, Abrud respectiv Turda. Excelenta organizare militară a acestei unități a constituit și unul dintre argumentele pentru întrunirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, premisele pentru organizarea evenimentului în condiții de deplină siguranță fiind astfel asigurate.
Programul Marii Adunări Naționale a fost stabilit la 22 noiembrie. Cu această ocazie a fost elaborat și planul de apărare militară a orașului pe timpul adunării, pe baza concepției căpitanului Florian Medrea. Polul de interes îl constituia cetatea, în incinta căreia se afla Casina Militară, destinată ca loc de derulare a lucrărilor Adunării Naționale, fără a se neglija însă sistemul de apărare al Orașului de jos și punctele cheie din jurul orașului. În afară de organizarea în 14 puncte pentru paza Orașului de jos, numeroasele patrule urmau să supravegheze zonele de contact ale orașului cu împrejurimile.
Pentru asigurarea ordinii pe timpul Adunării Naționale, trupele gărzii din Alba Iulia au fost suplimentate cu cei mai buni oameni ai gărzilor naționale din împrejurimi, de exemplu 250 de gardiști și doi ofițeri de la Abrud au ajuns din 30 noiembrie la Alba Iulia, acestora revenindu-le paza Porții Carol (Poarta a III-a) a cetății. În total, legiunea locală a avut 12 companii de asistență și 14 mitraliere.
De asemenea, s-au făcut apeluri repetate către populație și în special către participanții la eveniment pentru a se respecta normele de disciplină pe parcursul manifestărilor, cu referire la deplasarea grupată, în coloane, la însoțirea delagațiilor până la câmpul de instrucție (Platoul Romanilor), destinat pentru așezarea celor peste 100.000 de participanți. Un alt amănunt ținând de organizarea în bune condiții a evenimentului este că, pe parcursul zilei de 1 decembrie, a fost interzisă comercializarea de băuturi spirtoase.
Rolul Legiunii Române de la Alba Iulia a continuat să fie unul important până la mijlocul lunii decembrie 1918, când armata română a ajuns în zonă, prima unitate fiind batalionul Regimentului de Vânători condus de colonelul Gagiu.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News