Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Secretul acoperișului de paie al caselor moțești din Apuseni. Tradiția de sute de ani, păstrată la Mogoș

Publicat

Unul dintre cele mai eficiente moduri tradiționale de a acoperi casele, este cel cu paie. Asemenea case pot fi întâlnite încă în număr mare în județul Alba, mai ales pe crestele Apusenilor. 

Chiar şi în prezent, oamenii locurilor, mai ales în zona Trascău, îşi acoperă în continuare imobilele la fel ca strămoşii lor în urmă cu sute de ani.

O şură destinată animalelor a fost recondiţionată recent în comuna Mogoş. Mai mulţi bărbaţi din sat s-au adunat, la fel ca acum sute de ani, pentru a da o mână de ajutor proprietarului.

În câteva ore, şura a fost acoperită cu paie şi va rezista zeci de ani de acum înainte.

Tehnica realizării unor acoperişuri din paie nu este una simplă şi implică chiar unele riscuri, ţinând cont că se lucrează uneori la înălţimi mari.

Meșterii se învârt în jurul acoperișului și calcă paiele pentru a se așeza cât mai bine deasupra construcției.

Pentru ca un acoperiş moţesc să reziste intemperiilor, de la furtuni la iernile grele, cu multă zăpadă, panta lui trebuie să fie mai mare de 60 de grade, astfel încât apa să se scurgă rapid.

Paiele trebuie tăiate cât mai lungi, de preferat manual, în perioade ale zilei care nu sunt foarte călduroase, dimineaţa sau chiar noaptea, astfel încât ele să nu fie uscate şi să nu se fărâmiţeze la tăiere.

Structura de susţinere a acoperişului moţesc se face, în zona Munţilor Apuseni, din lemn de brad şi de fag folosindu-se cuie de lemn.

”Lucrări pe care din păcate tot mai puțini stiu să le mai facă! De la Mogoș, numai bine și sănătate și un sfârșit de săptămână minunat!” a transmis Viorica Cristea, cea care a postat fotografiile.

Sursă foto: Daniel Ghiura

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement