Actualitate
FOTO: Ședința Comisiei Naționale de Educație a TNL. Discuții despre sistemul de învățământ românesc și propuneri
La București a avut loc joi, 3 septembrie, ședința Comisiei Naționale de Educație a TNL (CNE – TNL), în prezența a circa 30 de participanți din toată țara, la evenimentul fiind prezenți senatorul Teodor Atanasiu (primvicepreședinte PNL), deputata Raluca Turcan (vicepreședinte PNL, copreședinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL), deputatul Vlad Nistor (vicepreședinte PNL, copreședinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL), și deputatul Costel Alexe (copreședinte TNL).
Din partea TNL Alba au participat profesorii Daniel Barbu și Adrian Simion, acesta din urmă oferind și câteva detalii privind desfășurarea evenimenului.
„În calitate de președinte al CNE-TNL m-a bucurat foarte mult prezența atâtor colegi, atât din structurile de tineret, cât și din cele de seniori ale PNL, și faptul că au fost participanți din toate zonele țării. Acest fapt dovedește că la nivelul Partidului Național Liberal există un real interes privind evoluția educației în România. În ceea ce privește subiectele abordate în cadrul ședinței, acestea au vizat atât aspecte negative din sistemul de învățământ românesc, cât și propuneri de posibile soluții.
S-a discutat despre: încurajarea olimpicilor internaționali pentru ca să rămână în țară; nerespectarea legii de către domnul ministru al Educației, întrucât acesta nu prezintă, așa cum cere legea, anual, în Parlament, un raport privind starea educației la nivel național; faptul că România este un stat atipic pentru UE, un stat în care instituțiile de învățământ superior private sunt mai slabe decât cele de stat, iar unele facultăți sunt «fabrici de diplome» și nu fac performanță educațională; lipsa abilităților care ar trebui să fie dobândite de către elevi și studenți în timpul pregătirii școlare, fapt care face mai dificilă angajarea tinerilor doar pe bază de CV; faptul că România este un stat în care sistemul de învățământ este subfinanțat, salariile din învățământ nu sunt atractive și, ca urmare, cei mai buni absolvenți de facultate nu aleg cariera didactică, iar acest fapt are consecințe negative asupra pregătirii elevilor.
De asemenea, s-a discutat despre victoria PNL în Parlamentul României din data de 2 septembrie, întrucât, la propunerea PNL, este foarte probabil ca profesorii să beneficieze de decontarea navetei din anul școlar 2015-2016.
Totodată, s-au pus în discuție și unele propuneri pe care CNE-TNL le va înainta către Comisia de Educație și Cercetare a PNL: sistemul pregătilor suplimentare, problema uniformelor, reorganizarea profilelor teoretice la liceu, micșorarea numărului de elevi dintr-o clasă, implicarea comunitară a elevilor prin programe de voluntariat, mărirea numărului de ore de limbi străine, necesitatea de a dezvolta spiritul patriotic și cultura civică în rândul elevilor.
Nu în ultimul rând, ar mai fi de precizat faptul că activitatea CNE-TNL a fot apreciată de toți invitații, fapt care ne motivează și mai mult pentru viitor”, a transmis prof. Adrian Simion.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News