Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: “Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, la Şugag. 12 familii tinere, sărbătorite pe Valea Sebeşului

Publicat

Şi în acest an, în a doua zi de Paşti, la Şugag, a fost ţinut unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti: “Statu’ la vase în Lunea Paştelui”. Perechi de tineri căsătoriţi s-au întâlnit cu localnici şi au primit, într-un cadru festiv, lucruri şi vase necesare în gospodărie.

Sărbătoarea a început după ora 11.00 în curtea bisericii ortodoxe din Şugag. „Statu’ la vase” a reunit în acest an 12 cupluri, tineri care s-au căsătorit în decursul ultimului an. Conform tradiţiei, au primit lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării. Sărbătoarea de la Şugag a continuat cu un spectacol folcloric cu îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Plută şi Cătălin Haşa. În program a fost inclus şi un moment al Ansamblului de dansuri al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, coregrafia fiind semnată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza. Conducerea muzicală a întregului eveniment a fost asigurată de Alexandru Pal. Invitaţi au fost Ionela Sterp şi Doinel Hândorean, dar şi Formaţia de fluieraşi a Căminului Cultural Şugag, care au întregit atmosfera de voie bună în localitate.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2018: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Tinerii căsătoriţi în anul pascal 2017-2018 care au fost sărbătoriţi pe 9 aprilie, în a doua zi de Paşti, la Şugag:

Costina şi Petru Achimescu

Ileana şi Victor Avram

Mirela şi Petru Barbu

Adelina-Maria şi Marius Bişboacă

Tatiana şi Dumitru Cernat

Mihaela şi Nicolae Cînda

Ileana Paula şi Emil Nicolae Duvlea

Ioana şi Petru Grosu

Elena şi Nicolae Jinariu

Mădălina şi Cristian Jinariu

Adelina şi Nicolae Lucan

Ioana şi Ioan Marius Puiac

„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Biserica Ortodoxă din Şugag şi Primăria Comunei Şugag.

Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.

Etnologii spun că „Statu’ la vase” ar data din perioada tracilor şi este un străvechi obicei unic în ţară ce reuneşte atât sărbătorirea întemeierii unei familii cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

sursă foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate