Eveniment
FOTO: „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, la Şugag. 12 familii tinere, sărbătorite pe Valea Sebeşului
Şi în acest an, în a doua zi de Paşti, la Şugag, a fost ţinut unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti: „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”. Perechi de tineri căsătoriţi s-au întâlnit cu localnici şi au primit, într-un cadru festiv, lucruri şi vase necesare în gospodărie.
Sărbătoarea a început după ora 11.00 în curtea bisericii ortodoxe din Şugag. „Statu’ la vase” a reunit în acest an 12 cupluri, tineri care s-au căsătorit în decursul ultimului an. Conform tradiţiei, au primit lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării. Sărbătoarea de la Şugag a continuat cu un spectacol folcloric cu îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Plută şi Cătălin Haşa. În program a fost inclus şi un moment al Ansamblului de dansuri al Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, coregrafia fiind semnată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza. Conducerea muzicală a întregului eveniment a fost asigurată de Alexandru Pal. Invitaţi au fost Ionela Sterp şi Doinel Hândorean, dar şi Formaţia de fluieraşi a Căminului Cultural Şugag, care au întregit atmosfera de voie bună în localitate.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2018: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
Tinerii căsătoriţi în anul pascal 2017-2018 care au fost sărbătoriţi pe 9 aprilie, în a doua zi de Paşti, la Şugag:
Costina şi Petru Achimescu
Ileana şi Victor Avram
Mirela şi Petru Barbu
Adelina-Maria şi Marius Bişboacă
Tatiana şi Dumitru Cernat
Mihaela şi Nicolae Cînda
Ileana Paula şi Emil Nicolae Duvlea
Ioana şi Petru Grosu
Elena şi Nicolae Jinariu
Mădălina şi Cristian Jinariu
Adelina şi Nicolae Lucan
Ioana şi Ioan Marius Puiac
„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Biserica Ortodoxă din Şugag şi Primăria Comunei Şugag.
Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi de pe Valea Sebeşului. Comuna este atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.
Etnologii spun că „Statu’ la vase” ar data din perioada tracilor şi este un străvechi obicei unic în ţară ce reuneşte atât sărbătorirea întemeierii unei familii cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.
sursă foto: Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News