Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | Târgul de Turism al României: Cetatea Alba Carolina și Apusenii, atracţia judeţului. Tunurile, transportate degeaba la Bucureşti

Publicat

Cea de-a XXXI a ediţie a Târgului de Turism de la Bucureşti şi-a deschis joi porţile pentru următoarele trei zile. Primăria Alba Iulia participă la eveniment sub sloganul „Cetatea Vauban Alba Carolina – 300 de ani de istorie vie”, marcând astfel trei secole de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor de construcție a Cetății. Anul acesta, Apusenii au fost alegerea CJ Alba pentru atragerea turiștilor, într-o campanie reunită sub sloganul „călătorii inspirate”.

Pe cât de bine a fost primită de public și de vizitatori oferta turistică a municipiului Alba Iulia, pe atât de tare s-au întrecut toți cei abilitați, de la Primăria de sector și reprezentanții Poliției, până la organizatorii târgului, în reinventarea birocrației. La faţa locului reprezentanţii judeţului s-au trezit că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar planul lor de a- dechide târgul printr-un spectacol cu salve de tun a fost anulat. Mai exact salvele de tun care trebuiau să facă „deliciul” evenimentului nu s-au auzit.

La târgul de turism Cetatea Alba Carolina şi Munţii Apuseni sunt „ispitele”, prin care până în 16 martie autorităţile locale vor încerca să atragă turiştii. La eveniment participă 280 de companii din 24 de țări, 6 pavilioane expoziționale întinse pe mai bine de 16.000 de metri pătrați și până în ultima zi a târgului sunt aşteptaţi peste 30.000 de vizitatori.

Crema turismului, în același timp, într-un singur loc

„Cine nu e la Târgul de Turism, nu prea există în turism” e o sintagmă care circulă printre agențiile și tour-operatorii deveniți deja prezențe constante la Târgul de Turism al României.

Primăria municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba au înțeles că, în vremurile moderne, daca nu ești în centrul acțiunii chiar atunci când se întâmplă, riști să ratezi sezonul și să rămai la coada industriei turistice. Ca în fiecare an, o echipă a Primăriei Alba Iulia și una a Serviciului Turism din cadrul Consilului Județean Alba, s-au mobilizat pentru a reprezenta împreună orașul, Cetatea Alba Carolina și județul Alba la momentul zero al anului în turism.Pe lângă reprezentanții administrațiilor locale și județene, o serie de parteneri privați și artiști populari din Alba au venit și ei să susțină efortul de promovare și să dea amploarea meritată prezenței la cel mai important târg de turism din România. În programul de prezentare pregătit de reprezentanţii din Alba Iulia erau prevăzute, pe lângă parada gărzii cetății, și salvele de tun care nu s-au mai auzit pentru vizitatori.

Călătoriile inspirate, duc la Alba Iulia, în Cetate

Din delegaţia albaiuliană nu a lipsit nici edilul oraşului, Mircea Hava care a pus umărul, personal, la promovare. Nu a ezitat să ofere personal turiștilor care au trecut pe la stand pliante, broșuri, poze sau obiecte promoționale: „Am spus-o acum mulți ani că văd în Cetate unul dintre principalele motoare de dezvoltare ale orașului. Pe atunci, când am preluat-o de la armată, Cetatea era în paragină aproape fără șanse de schimbare și toată lumea a luat declarația ca pe una formală sau poate ca pe-o exagerare. Eu nu zic neapărat că am avut o mare viziune, am crezut însă în visul albaiulian și am făcut tot ce-a ținut de mine și de administrație ca să îl transformăm în realitate. Acum, după ce am terminat de reabilitat Cetatea, lucrurile încep să prindă sens iar „exagerările” de atunci sunt acum ceva palpabil și parte din viața albaiulienilor. Sunt însă perfect conștient că fără o promovare corespunzătoare, există riscul ca doar noi, albaiulienii să știm că există Cetatea și cât de incredibilă e schimbarea prin care a trecut. Faptul că suntem aici, la târg, pentru al patrulea an consecutiv, înseamnă că vrem să arătăm întregii țări și lumii că Alba Iulia are un cuvânt de spus pe harta turismului”.

Pentru Primăria municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba Târgul de Turism de la Bucureşti este cel de-al doilea an în care au decis să-și unească eforturile de promovare.

Delegaţia albaiuliană a reuşit să atragă la standul de la târgul de turism de turiști care au avut acces la toate informațiile turistice relevante atât despre Alba Iulia și Cetatea Alba Carolina, cât și despre tot ceea ce are județul Alba mai bun de oferit în materie de turism.

La deschidere a fost prezent şi președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel care spune că este „încântat de felul în care a fost amenajat standul comun și de modul fericit în care se completează oferta turistică locală cu cea județeană. Este un pas firesc care, probabil, ar fi fost bine să fie făcut cu mult mai mult timp în urmă însă, din ce am văzut la alte standuri ale autorităţilor locale, suntem cu un pas în față și asta ne dă motive să fim optimiști în legătură cu creșterea acestui domeniu vital pentru județul Alba”.

Bucureștiul, speriat de „bombe”

Din păcate deschiderea fastuoasă pe care delegaţia albaiuliană a pregătit-o, respectiv tragerea cu salvele de tun a speriar la propriu autorităţile din Capitală. Astfel că salvele de tun nu s-au putut auzi „mulțumită” unui sistem birocratic atât de bine pus la punct, încât a fost imposibil de învins. Cu toate că același spectacol a avut loc, de-a lungul timpului, în multe alte orașe din țară și chiar și peste hotare, la Chișinău, fără niciun fel de problemă, mai mult ideea a fost primită cu entuziasm de toată lumea. Mai puțin de bucureșteni. Cel mai bun exemplu pentru situația de la București este reacția unui funcționar: „Da, dar ghiulelele unde ajung?”. Asta deși au fost oferite toate detaliile și hârtiile legate de siguranța unei astfel de operațiuni, iar „ghiulelele” nu sunt altceva decât un imitator de zgomot tun, absolut inofensiv și în totalitate controlat.

Pentru autorităţile locale şi judeţene data de 13 martie 2014 rămâne în istoria Romexpo ca „ziua în care tunurile au tăcut”. Și dacă au fost aduse degeaba câteva sute de kilometri, „turiștii bucureșteni nu au altă variantă decât să vină să vadă salvele de tun… la ele acasă, în Cetatea Alba Carolina”, transmit reprezentanţii primăriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax