Actualitate
FOTO: Tradiții înainte de Postul Crăciunului, prezentate de elevi de la Școala ”Avram Iancu” Alba Iulia. Expoziție culinară
Elevii din clasele a V-a de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această unitate de învățământ.
Elevii au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale. Acestea au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate. Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă.
Copiii au prezentat în fața juriului mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora. Jurizarea produselor expuse s-a făcut de către: prof. Lăcrimioara Burde, director adjunct, prof. Anca Mocanu, consilier educativ, Camelia Pop, profesor documentarist și Simona Medrea, profesor informatician.
Activitate educativă
Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale și a fost realizată în parteneriat cu Biserica Maieri I. A avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului, de menținere a sănătății și pentru viața spirituală, atât din mesajul directorului Gabriel Bucur, cât și din expunerea profesoarei de religie Simona Florea.
Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă. De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.
La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect și a cuprins momente muzicale și umoristice.
Elevii au fost îndrumați de diriginții Ioana Toma, Gabriela Marina, Alina Moldovan, Iulia Calistru, dar și de părinți. Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News