Connect with us
Advertisement

Abrud

FOTO: Un monument istoric din Roșia Montană, aflat în pragul prăbușirii, va fi RESTAURAT. Care este valoarea investiției

Publicat

Casa Parohială Reformată din localitatea Roșia Montană, monument istoric ce a ajuns o ruină, nefiind utilizată de mai bine de 20 de ani, va fi restaurată și pusă în valoare. 

Institutul Național al Patrimoniului a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare în vederea elaborării documentației tehnico-economice și asistență tehnică pentru restaurare și punere în valoare a monumentului istoric Casa parohială a Bisericii Reformate din Roșia Montană, nr. 551, județul Alba.

Valoarea totală estimată a contractului este de 232.962,7 lei.

Imobilul este situat în Roșia Montană și este proprietatea Parohiei Reformate Roșia Montană. Este inclus ca poziție distinctă în Lista Monumentelor Istorice a județului Alba (cod LMI 2015: AB-II-m-B-00309) și face parte din Centrul istoric al localității. De asemenea, face parte din zona înscrisă în Lista indicativă a României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial pentru care a fost înaintat la UNESCO dosarul intitulat „Peisajul cultural minier Roșia Montană”.

Suprafața terenului este de 1.187 mp.

Potrivit temei de proiectare, Casa Parohială Reformată a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, ca oficiu parohial și locuință, cu spații comerciale la parter, spre stradă. În perioada postbelică a funcționat ca farmacie și locuință de serviciu pentru farmacist. După 1990 spațiul comercial a mai fost folosit ca magazin general și magazin alimentar. Din anii 2000 construcția nu a mai fost utilizată, degradându-se constant până la stadiul de ruină actual.

Construcția reprezintă cel mai complex și coerent exemplu de clasicism în arhitectura de la Roșia Montană. Compoziția este simetrică, cu marcarea corpului central în rezalit față de planul fațadei, străbătut la nivelul parterului de un gang de acces pe parcelă. Deși clădirea nu se înscrie într-un front închis și accesul pe parcelă se poate face și prin curte, pe lângă casă, planul este organizat în funcție de acest element important, gangul, care nu este deci, în acest caz, o necesitate funcțională ci o opțiune arhitecturală, estetică. De altfel gangul, lipsit de o funcționalitate evidentă, a fost obturat la un moment dat cu un zid în care se deschide o simplă ușă.

Valoarea culturală a clădirii, care a condus la punerea sa sub protecție legală, corelată cu starea sa gravă de degradare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement