Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Vernisajul expoziției „Elena Cristea – Cartea Magică”, la Museikon


Publicat

La Museikon din Alba Iulia a avut loc sâmbătă, 8 iunie, expoziția de artă plastică „Elena Cristea – Cartea Magică”. La vernisajul expoziţiei au luat cuvântul dr. Gabriel Rustoiu, director general Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, dr. Ana Dumitran, şef secţie Museikon, Silvan Stâncel, manager Biblioteca Judeţeană Alba, Ioan Hădărig, director artistic Inter-Art Aiud şi Anca Sas, curator.

Expoziţia a închis cea de-a XII-a ediţie a Târgului de Carte ALBA TRANSILVANA şi este organizată Fundaţia Inter Art Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Judeţenă Lucian Blaga Alba şi Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud.

În catalogul de prezentare Anca Sas, curatotul expozitiei, arăta:

Ce îşi doresc imaginile? Cu această întrebare ne vom aventura în descifrarea expoziţiei eterogene a cărei tablouri poartă însemne ancestrale dar şi simboluri fictive. Limbajul constituie un mod de cunoaştere şi o lume autonomă în care un individ se poate îneca, poate pluti sau poate deveni Poseidon. În cazul de față avem de a face cu un limbaj mistic, antic şi simbolic care prin context şi grafism acordă în număr generos căi de interpretare a tablourilor din care face parte.

Runele sunt semne grafice care fac parte din scrisurile vechi ale germanicilor. Există mai multe alfabete runice din diverse regiuni şi perioade. În unele alfabete runele pot reprezenta sunete, iar în altele cuvinte sau termeni.

Alfabetul vrăjitoarelor, numit şi alfabetul teban, este atribuit lui Honorius din Teba, personaj real sau imaginar care apare în istoria secolului al XVI-lea în lucrarea lui H. Cornelius Agrippa, Filozofia Ocultă. Acest alfabet era folosit de vrăjitoare în ritualuri.

Alfabetul magilor a fost inventat de Parcelsus în secolul al XVI-lea. El folosea acest alfabet pentru a grava numele îngerilor pe talismanele pe care le producea.

Alfabetul Elfilor (Tengwar) este unul fictiv inventat de J.R.R. Tolkien, autorul cărţilor Stăpânul Inelelor.

Revenind la întrebarea de la începutul textului, mă voi folosi de teoria lui W.J.T. Mitchell, academician american care se concentrează pe teoria şi cultura vizuală, pentru a pune accent pe valoarea care vine cu aceste tablouri din momentul în care autorul lucrărilor,  Elena Cristea a decis să facă, la propriu, din limbaj o artă. Imaginile se comportă ca un organism viu deoarece noi credem că ele au o putere, tindem să avem o părere, fie ea bună sau rea, din respect faţă de ce înseamnă artă în subconştientul şi creierul nostru. Tablourile pot să fie înţelese din trei mari perspective: idol, fetiş sau totem. Tablourile artistei Elena Cristea se află într-un loc unde fiecare dintre aceste perspective par că şi-au lăsat o sămânţă. Acestea deţin o calitate de idol prin însemnătatea alfabetelor folosite în contextul de atunci, acestea primeau calitatea de sublim şi adoraţie prin folosirea lor în moduri discrete şi cu motive sacre cum ar fi comunicarea cu o putere divină. Calitatea de totem descrie identitatea unor culturi şi dovada existenţei lor prin lăsarea acestor alfabete ca atestat şi amprentă. A treia calitate, cea de fetiş, se leagă de frumuseţe şi de dorinţa umană de a avea ceva ce e plăcut ochilor. Tablourile de acest gen sunt acelea care plac publicului dintr-un motiv estetic iar această calitate se rezumă laabilitatea artistului de a gândi şi aşeza elementele, simbolurile sub conceptul de „Cartea Magică”.

Această expoziţie oferă cunoaştere şi mister în acelaşi timp, este un loc de adunare a unor concepte, credinţe şi idei. Un loc sincer călduros şi cu siguranţă mitic pregătit de artistă pentru public, după cum şi Elena Cristea spune: „… semnele sunt de protecţie şi noroc, deoarece m-am gândit că dacă ar ajunge în casa cuiva să fie de bun augur.” Fiecare lucrare vorbeşte o limbă şi fiecare îşi spune amintirile de sute de ani, ne-am putea gândi la ele ca la nişte bătrâni renăscuţi prin tehnica artistei.

Expoziţia poate să ia multe forme şi asta oferă libertate oamenilor de a o anexa gândurilor şi emoţiilor personale, atâta timp cât o poveste se face simţită tablourile vor continua să ofere şi să trăiască.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ședință de urgență a autorităților, duminică, după confirmarea Omicron în România. Ciucă: vom dispune măsuri

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și ai Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, după ce sâmbătă au fost confirmate primele cazuri de infectare cu Omicron în România.

„Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”, a anunțat Nicolae Ciucă sâmbătă seara.

Acesta spune că nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara de o evoluție nedorită.

Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul „Cantacuzino”, care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pregătirile pentru deschiderea Târgului de Crăciun la Alba Iulia. Cum va fi atmosfera de sărbători în Cetate

Publicat

La Alba Iulia, în acest weekend, se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea Târgului de Crăciun. A fost montat bradul în șanțurile de pe Latura de Vest a Cetății, au fost aduse căsuțele.

De asemenea, în Piața Cetății a fost adus bradul artificial și cupola de lumini.

Târgul de Crăciun din acest an se deschide la Alba Iulia luni, 6 decembrie. Tot atunci va fi pornit și iluminatul festiv din zona Cetății.

La patinoar, programul va fi de luni până duminică, de la ora 12.00 la 21.00, cu ultima intrare la 20.00. Intrarea va fi gratuită de luni până vineri, de la ora 12.00 la 14.00. Tariful va fi de 15 lei/oră. Închirierea patinelor va costa 10 lei, iar ursulețul ajutător – 15 lei.

Tot în șanțurile Cetății, vizitatorii vor putea cumpăra produse de sezon de la șase căsuțe și trei trăsuri.

Târgul de Crăciun va fi deschis zilnic până la ora 21.00.

sursă foto: Facebook (Alexandru Andrei Micu)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România. Precizări de la minister

Publicat

Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, la doi pacienți veniți din Africa de Sud.

Este vorba despre persoane care au sosit în România cu avionul, în 30 noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Un nou pas pentru construirea unui heliport, la Blaj. Emiterea acordului de mediu, solicitată la APM Alba

Publicat

Primăria Blaj a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru construirea unui heliport în municipiu. Acesta urmează să fie folosit în principal pentru aterizarea/decolarea elicopterelor SMURD, dar și pentru cele utilizate în situații de urgență. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 2 decembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul  „Construire heliport în municipiul Blaj”.

Potrivit memoriului de prezentare, investiția presupune construirea heliportului pentru aterizarea și decolarea elicopterelor, care execută misiuni aeromedicale – SMURD, dar și pentru elicopterele care sunt utilizate în situații de urgență, misiuni de transport personal și materiale, sprijinul acțiunilor de intervenție și situații de urgență, evacuare medicală, căutare – salvare, cercetare și supraveghere aeriană prin observare vizuală, stingerea incendiilor etc., având caracteristicile necesare deservirii unui trafic aerian pentru zbor de zi și zbor de noapte, după reguli de zbor la vedere.

Soluția constructivă a heliportului:

Platforma heliportului este de formă pătrată, cu dimensiunile de 22 m x 22 m și suprafața de 441 mp, iar structura rutieră este de tip rigid, cu îmbrăcămintea rutieră alcătuită din dale de beton de ciment BcR 5.0.

Platforma este racordată la rețeaua de drumuri publice printr-un drum de acces cu lungimea totală de 130.48 m alcătuit tot din structură rutieră rigidă.

Scurgerea apelor provenite din precipitații se realizează prin intermediul modelării naturale a suprafeței terenului existent, sensul de curgere urmând pantele existente. Platforma a fost dimensionată la încărcările elicopterului critic de proiectare, MI-17, cu greutatea maximă la decolare de 13.000 kg. Totodată, sistemul rutier al platformei a fost dimensionat astfel încât să se îndeplinească condiția de asigurare împotriva fenomenului de îngheț – dezgheț.

Pentru desfășurarea operațiunilor aeronautice conform reglementărilor în domeniu și în condiții de deplină siguranță, vor fi amplasate două containere metalice, cu următoarele funcțiuni:

  • un container pentru personalul de heliport și instalația electrică de balizaj;
  • un container metalic pentru adăpostirea unității mobile de stins incendiu, pentru a fi protejată în cazul temperaturilor de îngheț.

Heliportul va fi împrejmuit.

De asemenea, pe heliport nu se va efectua alimentarea elicopterelor cu carburant, neexitând o instalație de stocare-transvazare a carburantului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate