Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Vernisajul expoziției „Războinici în Transilvania din epoca avară”, la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Arme și piese de harnașament, prezentate publicului

Publicat

„Războinici în Transilvania din epoca avară”, expoziția unicat pentru Transilvania, a fost deschisă oficial joi, la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cu această ocazie, organizatorii au avut prilejul de a le prezenta, atât invitaților, cât și publicului larg, o imagine de ansamblu a războinicului din Transilvania secolelor V-VIII, precum și a armamentului, tehnicii de luptă și întregii suite militare. Adresată specialiștilor în domeniu și tuturor celor pasionați de arheologie, expoziţia s-a dorit a fi un reper pentru revi­talizarea interesului cercetării Evului Mediu timpuriu.

Expoziția este una inedită, atât prin tematică, cât și prin spațiul abordat. Prin modul în care a fost concepută (ca o adevărată peripeţie în lumea războinicului de elită, a familiei acestuia, dar şi a războinicului de rând din Transilvania), aceasta s-a constituit ca un instru­ment educativ pentru publicul pasionat de istorie și în special de arheologie, de armele și piesele de harnașament pe care războini­cii le utilizau în secolele VII–VIII în această parte de Europă. Cu câteva excep­ţii, în expoziţie, sunt aduse în fața publicului toate piesele valide ce pot fi puse pe seama războinicilor ce s-au perindat prin Transilvania în secolele VII-VIII, păstrate în muzeele de istorie din Transilvania şi Banat. Multe dintre artefactele ce au aparţinut războinicilor şi a celor apropiaţi lor se află într-un stadiu avansat de degradare, motiv pentru care nu au putut fi incluse în expoziție. Totuși, acestea au fost publicate la momentul descoperirii, ceea ce a permis reali­zarea unor postere sugestive pentru tema expoziției.

Piesele valide expuse împreună în cadrul expoziţiei sugerează o viziune de ansamblu asupra arma­mentului folosit în epocă, a artefactelor utilizate de războinici şi familiile acestora, a statutului războinicului în comunitate şi a poziției lui în cadrul societății vremii. În Europa secolelor VII–IX, războinicii au avut un statut spe­cial, reprezentând clasa superioară a societăţii, grup cu putere de decizie în toate componentele vieţii politice, militare, sociale şi culturale. Războinicii erau elita societăţii și influenţau definitoriu viaţa comunităţilor, sub toate aspectele ei.

Marile puteri ale Evului Mediu timpuriu din centrul şi sud-estul Europei (Kaganatul avar, Imperiul carolingian, Primul ţarat bulgar, statul Moravia Mare) au fost interesate de cucerirea Transilvaniei, deoarece doreau acces la resursele naturale din podişul transilvan, precum sarea sau metalele feroase şi neferoase. Din acest motiv, studierea războinicului şi al elitelor militare în definirea statutului Transilvaniei în secolele VII–IX, este de o importanță aparte, precizează organizatorii.

Expoziția, organizată de Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, poate fi vizitată până la data de 31 ianuarie 2014.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement