Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: A doua zi la Dilema Veche: „Europa și ceilalți”, recital, proiecție de film și spectacole. PROGRAMUL de duminică

Publicat

IMG_5191 După ce vineri, Festivalul „Dilema Veche” a debutat cu discuții despre problemele omului modern, sâmbătă a urmat dezbaterea „Europa şi «ceilalţi»“. Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România, împreună cu mai mulți jurnaliști, au explorat relația dintre Uniunea Europeană și „marginile” ei.

De la ora 17.00, în Amfiteatrul A9 al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc dezbaterea „Europa şi «ceilalţi»“. Discuțiile au fost programate inițial pentru a se desfășura pe esplanada Catedralei Romano-Catolice, însă din cauza vremii nefavorabile au fost mutate. Din 1993, Dilema a cultivat confruntarea de opinii și dialogul. Împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, au fost explorate, în această dezbatere, relația dintre Uniunea Europeană și „marginile” ei.

Au participat Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Carl Henrik Fredriksson (Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene); Luca Niculescu (RFI România).

Angela Filote a propus în deschiderea discuțiilor un exercițiu colectiv de empatie, de a ne pune în pielea „celorlalți”, a țărilor candidate, a celor din Republica Moldova, a imigranților care bat la poarta Uniunii Europene. Luca Niculescu a subliniat mai apoi că Uniunea Europeană rămâne un proiect de urmat, dar care este și un proiect amenințat.

YouTube video

Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev a prezentat viziunea ucraienienilor despre UE. ”Majoritatea ucraienienilor se uită la Uniunea Europeană într-un mod idealist. Oamenii din Ucraina vor să trăiască într-un mod diferit, iar cei care au ajuns în Polonia, în mod legal, au văzut diferența”, a precizat acesta. Referitor la problema imigranților, Piotr a precizat că oamenii care trec Marea Mediterană se simt trădați, inferiori, iar ”noi ca europeni, ne temem că orice schimbare poate fi negativă, dar o schimbare trebuie să aibă loc, însă nu știm unde să o căutăm”.

”Văd pesimism într-o zonă în care nu ar trebui să fie. Nu aveți frică! Nu cred că suntem în poziția de a ne fi teamă. Să ne deschidem mințile, inimile, casele, către <ceilalți>. Cred că acea Uniune Europeană pentru care mi-am dedicat ultimii 23 de ani este o Uniune Europeană care nu ține numai la bani, ține și la valori. Idealismul a fost cel care a mobilizat resurse uriașe pentru a ajunge acolo și România a făcut eforturi mari pentru aderare”, a mai transmis Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România.

IMG_5226 În Catedrala Romano-Catolică a avut loc, începând cu ora 19.00, un recital susținut de către Constantin Chiriac. Chiriac a absolvit UATC la Bucuresti, în 1980. Din 2006, este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susținută la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu și la Universitatea de Artă Teatrală Târgu Mureș. În anul 2008, i se acordă titlul de doctor honoris causa la Leeds Metropolitan University.

Este director general al Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu, din anul 2000. A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în peste 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat, se numară Moromeții (regia Stere Gulea) și Croaziera (regia Mircea Daneliuc).

YouTube video

IMG_5236 Muzeul Principia a fost, începând cu ora 20.00, gazda proiecţiei filmului Reţeaua. Reţeaua este cel mai recent film al lui Claudiu Mitcu, bazat pe o investigație jurnalistică a lui Vlad Mixich, și urmăreşte drumul clandestin al medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria şi Ungaria pînă la pacienţii din România. Prezintă modul în care, atunci când e vorba de un sistem de sănătate neputincios, o astfel de reţea alternativă funcţionează și salvează vieți.

Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București au susținut mai apoi, în Piața Cetății, de la ora 21.00, spectacolul „Ucenicul vrăjitor”. „O revistă se face cu bună dispoziție”, spunea Andrei Pleșu în redacție, la începuturile Dilemei. Un festival se face tot așa. Cine a văzut spectacolul Ucenicul  vrăjitor l-a revăzut cu plăcere, iar cine nu l-a văzut a avut ocazia să-l descopere.

Ziua se va încheia la Palatul Principilor, unde, începând cu ora 23.00, Mihai Neniță Free Experience a oferit celor prezenți o călătorie muzicală la propriu (într-un fel) și la figurat (în alt fel). Traseele sale muzicale sunt rezultatul incursiunilor geografice și stilistice, un amestec de ritmuri, nuanțe, parfumuri și exprimă, mai presus de toate, bucuria de a exista și de a povesti pe patru corzi fericirea de a fi împreună cu cei  pe care îi iubești și îi respecți.  O „echipă” pe măsura sa au așteptat publicul la Palatul Principilor într-un voiaj de la clasic la rock, de la rock la jazz, de la jazz la rădăcinile folclorului românesc.

PROGRAMUL Festivalului Dilema Veche 2015, la Alba Iulia: 

DUMINICĂ, 23 august

Ora 11.00 Minitârg de carte şi ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu. Locaţie: strada Muzeului

Ora 12.00 Ceremonialul schimbului de gardă. Locaţie: Traseul celor trei fortificaţii

Ora 17.00 Dezbatere: Europa și dialogul cultural – Angela Filote (șefa Reprezentanței CE în România), Ionuț Vulpescu (ministrul Culturii), Constantin Chiriac (directorul Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu), Marius Daniel Popescu (scriitor, Elveția), Fanny Chartres (traducătoare).

Țările europene alcătuiesc un spațiu comun nu numai (sau nu neapărat) prin monedă unică, ștergerea frontierelor ori instituții politice, ci și (sau mai ales) prin valorile culturale. Pare un adevăr cunoscut și acceptat de toți. Dar merită discutat în continuare. Locaţie: Esplanada din fața Catedralei Catolice.

Ora 18.00 Cafeneaua cu dileme. Lecturi de poezie la copac cu: Adela Greceanu, Dan Stanciu, Ioan Es. Pop, Miruna Vlada și Radu Vancu. În fiecare an, Festivalul Dilema veche invită câțiva poeți pentru a citi și a discuta cu cititorii la umbra unui copac din Cetatea Alba Carolina. Locaţie: Poarta III

Ora 19.30 Stand up european de jurnalism: Câțiva jurnaliști îi împărtășesc publicului impresiile lor despre România, Europa și Alba Iulia. Participă: Andrea Pipino, jurnalist la Internazionale, Italia; Craig Willy, blogger european anglo-saxon din Bruxelles, Gian-Paolo Accardo, directorul site-ului voxeurop.eu; Gabriel Giurgiu, realizator TVR; Iulia Badea-Guéritée, jurnalist voxeurop.eu şi Courrier International. Locaţie: Esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice

Ora 20.00 Film documentar: “Bondoc”. Un documentar observaţional construit în jurul lui Dan Vladimir Bondoc, un şahist de 78 de ani copleşit de neajunsurile bătrîneţii şi de conştiinţa apăsătoare a unei vieţi marcate de o succesiune de eşecuri. Scenariul şi regia sunt semnate de Mihai Mincan, Mihai Voinea şi Cristian Delcea, toţi trei debutanţi la capitolul filme de lungmetraj. Producţia aparţine casei de producţie deFilm. A fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015, la secţiunea „Zilele filmului românesc”. Invitați: Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea. Locaţie: Muzeul Principia

Ora 21.00 Concert Angelo Branduardi & Group. Un mare cantautor italian, un muzician original, care concertează de zeci de ani de-a lungul și de-a latul Europei, vine pentru prima dată în România la Festivalul Dilema veche. De neratat. Locaţie: Piața Cetății

Ora 23.00 Puiu Pascu Trio. Cei trei muzicieni (Puiu Pascu – pian, Virgil Popescu – chitară bass, şi Titi Herescu – tobe) au cîntat pentru prima oară împreună în anul 1985. La iniţiativa saxofonistului Nicolas Simion se înființează quartetul de jazz Opus 4. În această formulă, Opus 4 participă la mai multe festivaluri de jazz de la Sibiu, Satu-Mare, Bucureşti (Sala Radio). Din 1988, Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu activează pînă în prezent sub titulatura de Trio Puiu Pascu. Trio Puiu Pascu se remarcă prin dinamism, melodicitate, expresivitate şi o imensă plăcere de a cânta.

În cei 27 de ani, Trio Puiu Pascu apare în mai toate festivalurile de gen din România, fie în formula clasică de trio, fie avînd ca invitaţi diverși instrumentiști (Alin Constantiu, Dan Ioniţă, Cristian Soleanu, Alex Man…), dar şi vocaliști celebri ca Aura Urziceanu, Anca Parghel, Silvia Dumitrescu, Irina Sârbu, Ozana Barabancea, Oana Sîrbu, Berti Barbera, Luiza Zan, Ovi şi mulţi alţii). Locaţie: Palatul Principilor (curtea interioară)

Ora 00:00 Bal Musette. E de Montmartre. Dar merge și în Cetatea Alba Iulia. Cu Bal Musette, Emy Drăgoi aduce între zidurile Cetății acorduri specifice Franței de odinioară. Proiect 3 D (Trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul). Locaţie: Palatul Principilor (curtea interioară).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax