Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda. IMAGINI AERIENE, lângă Alba Iulia, la podurile de peste Mureș și Ampoi

Publicat


O porțiune de asfalt a „răsărit” pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda, lângă Alba Iulia, între podurile de peste râurile Mureș și Ampoi. Cu toate acestea, lucrările între Alba Iulia și Sebeș s-au oprit în faţa unei case, la Oarda, pentru că proprietarul imobilului nu a fost de acord cu suma primită pentru expropriere. 

La podul peste râul Ampoi, toate grinzile de beton au fost montate, iar miercuri, 2 mai, muncitorii lucrau la armătura din fier. La celălalt pod, de peste râul Mureș, au fost montate 50 de grizi de beton, urmând ca restul, de peste 100, să fie montate în continuare.

Citește și Lucrările la Lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda, între Alba Iulia și Sebeș, s-au oprit în fața unei case

Lucrările pe lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda, între Alba Iulia și Sebeș, s-au oprit în faţa unei case, pentru că proprietarul imobilului nu a fost de acord cu suma primită pentru expropriere. Locuinţa este pe traseul construcţiei, iar proprietarul este acum în litigiu cu statul român, pentru că suma oferită pentru expropriere i se pare mult prea mică.

„Noi considerăm că dreptul la proprietate este fundamental. Avem de gând să luptăm pentru dreptul ăsta, că, de fapt, dacă nici ăsta nu e respectat, eu zic că nu mai e vorba de un stat de drept”, spune Ionel Lăncrănjan, proprietarul casei.

Totul a început în 2014, când a refuzat oferta şi a dat statul în judecată. În acelaşi an a primit şi decizia de evacuare.

„Locuinţa este a noastră, este intabulată, este un ordin judecătoresc, este o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Ei nu au luat la cunoştinţă faptul acesta. Ei consideră că sunt alţi proprietari în teren, nu noi”, mai spune Ionel Lancrenjan.

Constructorul autostrăzii spune că imobilul a fost expropriat, doar că momentan nu poate fi demolat.

„Casa este expropriată. (…) Au mers mai departe în instanţă şi este în curs de a fi emisă o hotărâre de guvern pentru a reglementa specific acest punct la care momentan nu avem acces. Casa este încă în picioare, urmând după ce vor fi reglementate aceste chestiuni juridico-cadastrale să o demolăm şi să construim pilonii podului”, spune directorul adjunct al firmei Impresa Pizzarotti, Eusebio Caretta, pentru digi24.ro.

Locuitorii din zonă nu au fost de acord încă de la început cu traseul autostrăzii.

Oamenii se plâng de zgomotul ridicat, dar şi de praful produs de utilaje.

Au depus plângeri la Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba şi au adunat 760 de semnături pentru a bloca deschiderea şantierului. Ba chiar au propus trasee alternative, dar nimeni nu i-a luat în seamă.

În urmă cu două luni a fost montată prima grindă la podul peste râul Mureș, pe lotul 1 a Autostrăzii Sebeș – Turda, în zona localității Limba, comuna Ciugud. Pe acest lot, în 16 februarie 2018 a fost emisă autorizaţia de construire a nodului rutier Sebeş, ce va face legătura dinspre Autostrada Deva- Sibiu şi DN1. Lucrările sunt estimate la valoarea de 75 de milioane lei şi ar trebui să dureze 18 luni.

Lot 1 (17 km de la Sebeş la Sântimbru): stadiu lucrări 39,5%, la fel ca în ianuarie şi decembrie. Contract lucrări (tip Fidic Galben), antreprenor Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL, 541.739.137,21 lei fără TVA (460.478.266,63 lei – Fondul de Coeziune 85% şi 81.260.870,58 lei – Guvernul României 15%). Data de începere lucrări potrivit contract: 2.12.2014, cu 4 luni realizare proiect tehnic şi 18 luni execuţie lucrări. Termen de finalizare lucrări iniţial 2.10.2016, perioada de garanţie, 48 luni.

Contract supervizare: inginer Egis Romania SA (5.156.196 lei fără TVA).

Lucrările au fost oprite (octombrie 2015), apoi în 28 iunie a fost dată autorizaţia de construire pe secţiunea A şi abia în octombrie 2017 s-a dat şi autorizarea de construire pentru nodul Alba Iulia Nord (secţiunea B din lotul 1, „Secțiunea B – km 14+000 – km 17+000″), respectiv în februarie 2018 autorizarea de construire pentru nod rutier Sebeş. Avansul lucrărilor pe 2017 a fost de circa 20%. La începutul anului trecut, stadiul lucrărilor era la 16,2%.

Proiectul prevede două noduri rutiere în zona oraşului Alba Iulia, la sud – km 8 şi la nord – km 16, poduri de traversare a râului Mureş şi a râului Ampoi, supratraversări de drum judeţean şi cale ferată. Mai este şi nodul rutier în zona Lancrăm, care va asigura legătura cu Autostrada Orăştie – Sibiu.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

laptop calculator

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat a murit, după ce o mașină a intrat într-o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața. Știrea inițială Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Pandemia de coronavirus. A crescut numărul cazurilor de violență domestică, în mai multe țări, din cauza carantinei

Publicat

SUA devine epicentrul pandemiei de coronavirus, înregistrând peste 100.000 de cazuri. La nivel mondial, peste trei miliarde de oameni au intrat într-un nou weekend de carantină. În țările afectate de pandemie, a fost semnalată o creștere a numărului de abuzuri și violență domestică. Aproape 600.000 de oameni erau infectați cu coronavirus în lume, sâmbătă. Virusul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate