Actualitate
FOTO-VIDEO: Bustul scriitorului și diplomatului Aron Cotruș, dezvelit pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia
Aleea Scriitorilor din Alba Iulia a fost îmbogățită vineri cu una dintre cele mai reprezentative figuri ale culturii române. În prezența reprezentanților Consiliului Județean Alba, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, a mai multor scriitori și oameni de cultură, dar și a cetățenilor curioși, bustul lui Aron Cotruş a fost dezvelit vineri dimineaţă, în parcul central din Alba Iulia.
Evenimentul dezvelirii bustului lui Aron Cotruş a debutat cu o cuvântare rostită de poetul Ion Mărginean, care l-a caracterizat pe scriitorul şi diplomatul român drept „sufletul şi graiul românesc”. A luat mai apoi cuvântul directorului Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop: „Este extraordinar că reuşim în aceste momente, ceea ce am încercat ani de zile, să-l aducem printre noi pe Aron Cotruş. Merită toată admiraţia noastră, merită tot respectul nostru, iar cei care se vor apropia de opera lui, vor descoperi un poet despre care străinătatea, paradoxal, înaintea noastră, spunea că este cel mai mare poet al latinităţii”. Totodată, la eveniment au mai fost recitate câteva poezii scrise de Aron Cotruş, printre care şi celebrul poem „Horia”, scris în 1935.
La sfârșitul manifestării, au fost depuse coroane de flori. Bustul lui Aron Cotruş a fost realizat de Romi Adam, după cel al lui Adrian Păunescu și Grigore Vieru.
Aron Cotruș s-a născut în 2 ianuarie 1891, la Hașag, lângă Sibiu și a decedat la 1 noiembrie 1961, în California. A copilărit în localitatea Lupu din județul Alba, a studiat clasele gimnaziale la Blaj, la Liceul “Andrei Șaguna” din Brașov și Facultatea de Litere din Viena și a făcut parte din redacția ziarelor cu caracter naționalist „Românul” (Arad) și „Gazeta Transilvaniei” (Brașov), dar a avut și colaborări cu reviste de cultură, precum „Gândirea”, „Vremea”, „Libertatea” (Orăștie), „Iconar” (Cernăuți).
În timpul Primului Război Mondial a ajuns în Italia, unde a lucrat pe lângă Legația României din Roma. După terminarea războiului, în 1919, s-a întors în țară a devenit ziarist în Arad, membru al Societății Scriitorilor Români și director la biblioteca Sămănatorul.
A lucrat ca atașat de presă la Roma, Varșovia, iar în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ca secretar de presă la Madrid și Lisabona. A fost directorul publicației “Frăția de cruce” între anii 1940 și 1941.
După prăbușirea regimului antonescian, s-a exilat ca refugiat politic în Spania, unde a devenit președintele comunității românilor, apoi director la revistei prolegionare „Carpații”, apărută în Madrid.
În anul 1957 s-a stabilit în Statele Unite, la Long Beach, California, unde a trăit până la sfârșitul vieții, pe 1 noiembrie 1961. Rămășitele sale pământești se află în cimitirul Crucea Sfântă, din Cleveland, sub o simplă placă de piatră.
FOTO-VIDEO: Cristina NICOLA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Costel
vineri, 28.02.2014 at 16:01
Unde este hava, unde este dumitrelul, unde este florin romanul, ii doare i **** de cultura romaneasca. Ma rog sa-i ajute Dumnezeu ca sa ajunga acolo de unde nu-i mai cheama nimeni la altfel de festivitati.
dan suciu
vineri, 28.02.2014 at 16:41
Se ridica statui si se prabusesc institutii. Daca treci pe langa Biblioteca Judeteana Alba te ingrozesti de felul in care arata o institutie de nivel judetean. Cotrus se bucura mai mult daca i se citea opera intr-o institutie moderna si primitoare decat sa auda declaratii patetice si sforaitoare (mereu aceleasi!!!) . Patriotism, cultura sau o noua forma de a risipi banutul public, cat a mai ramas.
responsabil
vineri, 28.02.2014 at 20:02
MARE…MARE….MARE adevar graiti!…asa se explica LONGEVITATEA.!….CONDUCERII….???!!!
s-au imbogatit ….se imbogatesc….cati bani publici se risipesc pentru aceste proiecte…,,cultura pentru cultura”…????!!! ….unde sunt cei care ar trebui sa verifice scurgerile….???!!!
TINERI TREZITI-VA!