Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Cel mai vechi exemplar de carte românească din colecţia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, exponatul lunii martie

Publicat

IMG_2498 În martie, exponatul lunii la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este un fragment din Sbornicul slavon, apărut la Sebeș în anul 1580. Este cel mai vechi exemplar de carte românească existent în colecțiile muzeului albaiulian.

În această lună, expoziția „Exponatul lunii” a ajuns la ediția a 62-a. Cu această ocazie a fost expus un fragment din cel mai vechi exemplar de carte românească existent în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

YouTube video

Introducerea tiparului în spațiul românesc la începutul secolului al XVI-lea (1508) nu a însemnat o generalizare a fenomenului la nivelul celor trei Țări Române. Exceptând episodul reprezentat de activitatea lui Macarie (1508 – 1512) , tiparul din spațiul românesc (cel cu litere chirilice, nu facem referire la tiparul transilvănean în limbile latină, maghiară și germană) cunoaște perioade lungi de inactivitate. Cu toate acestea, din punct de vedere al tiparului în spațiul românesc, perioada celei de-a doua jumătăți a secolului al XVI-lea este marcată de activitatea diaconului Coresi. Între anii 1556 – 1583 el a tipărit cărți în slavonă și română în centre tipografice precum Brașov, Târgoviște și Sebeș.

Din acest ultim centru, Sebeș, s-a legat și prezentarea de miercuri, 2 martie, întrucât, recent, în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a fost identificat un fragment al Sbornicului slavon tipărit de către diaconul Coresi în anul 1580, așa cum reiese din epilog.

Fragmentul reprezentând 2 file (fila 8 din caietul 6, fragmentară și fila 1 din caietul 7) prezintă următoarele caracteristici tehnice: tipar cu litere chirilice, cu 31 de rânduri pe pagină, cu cerneală neagră și roșie, inițiale ornate de dimensiuni relativ mari, flori tipografice de mici dimensiuni, negre și roșii, textul este redactat în limba slavonă; fragmentul a fost identificat prin comparație cu exemplarul deținut de Biblioteca Națională a României, disponibil în format electronic în baza de date Biblioteca Digitală Național.

Deși în momentul identificării fragmentul se afla într-o stare de conservare mediocră, la ora actuală, grație intervenției specialiștilor din cadrul Centrului de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național al Unirii, el este restaurat.

Sbornicul slavon tipărit la Sebeș este a doua ediție coresiană a acestei lucrări, prima a apărut la Brașov în anul 1569 fiind o variantă în două volume, extrem de rară astăzi.

La ora actuală, incluzând fragmentul de la Alba Iulia, sunt cunoscute doar 17 exemplare ale Sbornicului slavon.

Piesa va fi expusă în perioada 2 martie – 3 aprilie 2016.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement