Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Cetatea uitată de la Petrești, un loc unic cu ruine vechi învăluite în mister. Cum arată turnul îmbrăcat în iederă


Publicat

Pe Valea Sebeșului, la ieșirea din localitatea Petrești spre Sebeșel se află un loc unic, cu ruine vechi învăluite în mister, din care se înalță un turn îmbrăcat în iederă.

Cetatea Petrești este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în trecere, pe DN 67C – Transalpina. În prezent se mai pot vedea zidul cetății și ruinele turnului-clopotniță, situate în centrul cimitirului evanghelic, în trecut curte a cetății medievale.

Petrești este satul cu care încep primele dealuri ale Munților Șureanu. Localitatea este amintită documentar în 1309 sub numele roman de Vila Petri. În 1317 Petrești este pomenit sub denumirile de Petrifalau (maghiară) și Petersdorf (germană). În secolul al XIII-lea, localitatea a fost colonizată cu „oaspeți germani”, iar populația romană a fost izolată la margini, unde și-a construit colibe, de unde și denumirea de colibari.

Satul a dat numele cunoscutei culturi neolitice cu a sa faimoasă ceramică pictată – cultura Petrești.

Localitatea este totodată ultima așezare săsească de pe Valea Sebeșului, coloniștii germani evitând locurile muntoase ascunse și reci. Sașii au imprimat localității o arhitectură tipică, cu străzi largi, străjuite de canale de apă, cu case înalte, cu porți mari.

Din primele secole ale așezării nu a mai rămas decât cetatea sub formă de donjon, care a fost cândva turnul unei basilici romanice, înconjurat cu un zid de incintă, pomenită la 1530, dar mai veche cu cel puțin un secol.

Una dintre cele mai bizare cetăți din Transilvania, Cetatea Petrești domină ieșirea din sud a localității, lângă podul peste râul Sebeș. Cetatea a fost construită de populația săsească, care obișnuia să ridice astfel de monumente în localitățile în care se stabilea și a avut atât un rol militar, cât și civil, fiind folosită ca spațiu de provizii pentru întreaga comunitate.

Ruinele turnului-clopotniță se află astăzi în mijlocul cimitirului evanghelic, fosta curte a cetății medievale de stil romanic. De jur împrejur s-a păstrat și curtina (zidul) de piatră care înconjura odinioară biserica.

Biserica, construită în jurul anilor 1260 – 1280, a ars în mai multe rânduri de-a lungul istoriei sale, iar în 1805 a fost dezafectată și dărâmată, materialele fiind folosite la construcția noii biserici. Turnul fostei biserici și zidul fostei cetăți sunt unele din cele mai importante atracții turistice ale localității.

Ruinele turnului-clopotniță se află astăzi în mijlocul cimitirului evanghelic, fosta curte a cetății medievale de stil romanic.

Curtina elipsoidal neregulată, cu axele de aproximativ 60 x 52 metri, a fost ridicată în jurul bisericii parohiale medievale. Potrivit istoricilor, cea mai veche imagine a locului dezvăluie că în zonă ar fi existat două turnuri, spre sud-vest, cu poartă, şi altul către sud-est. De asemenea, pe curtină se distingeau contraforturi şi o nişă de construcţie.

Ici-acolo se mai disting urmele unor elemente din drumul şi ferestrele de tragere.

Alte evenimente distructive, care privesc biserica (1599-1600, 1637, 1704), trebuie să fi afectat şi curtinele. Doar astfel se explică apariţia mai tardivă a cărămizii în curtinele care au fost majoritar din piatră.

Potrivit istoricilor, este posibil ca la construcţia noii biserici evanghelie, demolări să fi suferit nu numai biserica, ci şi părţi din fortificaţii. Turnul din mijlocul incintei care înconjoară cimitirul nu este un donjon, ci un turn-clopotniţă rămas izolat, în urma dispariţiei totale a bisericii din care a făcut parte integrantă.

Acces la cetatea din Petrești

Cetatea se află la ieșirea din localitatea Petrești, înspre satul Sebeșel, comuna Săsciori, pe partea dreaptă a drumului național DN 67C – Transalpina. După traversarea podului peste râul Sebeș, se virează dreapta pe strada Dobrogeanu Gherea.

Intrarea spre cetate și cimitirul evanghelic se află la aproximativ 70 de metri de la intersecția cu drumul național, pe partea stângă a străzii.

surse: O. Velescu – Cetăţi ţărăneşti din Transilvania, Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Percheziții la o grupare de hoți de catalizatoare din Alba și Sibiu. Trei persoane au fost reținute

Publicat

Percheziții la șase tineri din județele Alba și Sibiu, bănuiți că ar fi sustras mai multe catalizatoare de pe autoturisme parcate în mai multe localități din județul Alba.

Polițiștii au descoperit o parte din piesele furate precum și unelte care ar fi fost folosite în activitatea infracțională. Trei persoane au fost reținute. 

La data de 16 septembrie 2021, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au identificat 6 tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, doi din comuna Gârbova, județul Alba și 4 din Miercurea Sibiului, județul Sibiu, ca persoane bănuite de săvârșirea, în perioada mai – septembrie, a mai multor infracțiuni de furt de catalizatoare, de la 9 autovehicule parcate pe raza comunelor Doștat, Daia Română,Câlnic și Gârbova, județul Alba.

Pentru documentarea activității lor infracționale, ieri, 16 septembrie 2021, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, polițiștii au efectuat 6 percheziții, ocazie cu care au identificat și ridicat mai multe piese auto precum și unelte care ar fi fost folosite în activitatea infracțională.

Față de doi tineri, de 25 și 26 de ani, din comuna Gârbova, județul Alba și față de unul de 19 ani, din Miercurea Sibiului, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, pentru furt calificat, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale, iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii din Sebeș au fost sprijiniți de polițiștii Serviciilor pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Alba și Sibiu precum și de polițiști din cadrul Poliției Orașului Miercurea Sibiului.

Sursă foto video: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zece pacienți cu COVID pe secția ATI, la Spitalul din Alba Iulia. De luni se redeschide secția de la Aiud cu 20 de paturi

Publicat

Momentan, în județul Alba, zece persoane care au o formă puternică de COVID sunt internate pe secția ATI a spitalului din Alba Iulia. 

Însă, pentru a face față cazurilor de îmbolnăviri din județ, autoritățile din Alba iau măsuri de creștere a capacității de paturi ATI pentru bolnavii de COVID. 

În acest sens, de luni, la Spitalul din Aiud, vor exista 20 de paturi ATI COVID, unde vor fi tratați cei cu o formă agresivă a bolii.

De asemenea, și la Blaj vor fi amenajate 2 paturi de ATI pentru pacienții COVID.

La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia vor fi amenajate 2 paturi de terapie intermediară. Mai exact, vor fi două paturi care vor avea o sursă de oxigen pentru pacienții cu o formă medie a bolii.

La Sebeș, tot de luni, vor fi 8 paturi COVID pediatrie, adică pentru copiii și tinerii care contractează virusul și au nevoie de îngrijiri medicale.

Dacă situația se va agrava, în funcție de necesitate, se vor amenaja pe parcurs și alte paturi COVID în diferite unități medicale din județ.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Marius Hațegan, președinte PNL Alba Iulia: Ne exprimăm nemulțumirea față de colaborarea la nivelul alianței locale cu USR PLUS

Publicat

Comunicat: PNL Alba Iulia îți exprimă nemulțumirea față de modul în care partenerii de la USR PLUS înțeleg să colaboreze la nivelul Consiliului Local al municipiului reședință de județ.

Principalele nemulțumiri sunt date de modul în care suntem consultați în ceea ce privesc cele mai importante probleme ale municipiului (de cele mai multe ori nu suntem consultați deloc), cât și de faptul că nu există voință politică și deschidere pentru implementarea unor proiecte asumate de către PNL în campania electorală de anul trecut.

Cel mai important obiectiv la care facem referire este realizarea centurii de nord a municipiului, care ar realiza legătura între DN 74 și DN 1 (Autostrada A 10), fluidizând traficul în Alba Iulia, întrucât autovehiculele care vor circula spre zona Munților Apuseni nu vor mai fi nevoie să tranziteze municipiul. Chiar dacă au fost identificate soluții de finanțare pentru acest proiect, nu vedem voință de realizare din partea USR PLUS.

Alte proiecte care ar putea fi realizare în comun cu administrația județeană sunt parcarea de lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia (zona Policlinicii) și Aleea Centenarului.

Totodată, nu putem să nu remarcăm întârzierile în ceea ce privește implementarea proiectelor de mobilitate urbană, ale căror cereri de finanțare au fost scrise și depuse de către vechea administrație liberală.

În ceea ce privește partea de urbanism, noua conducere a PNL Alba Iulia a decis în forurile statutare să nu mai susțină niciun PUZ care propune modificarea regimului de înălțime. După cum declaram și în urmă cu câteva luni, nu vom susține aberații urbanistice, nu vom susține construirea de blocuri în cartiere de case, nu vom susține modificări ale regimurilor de înălțime ale clădirilor sau alte încercări de modificare a PUG-ului actual dacă acestea nu se fac în interesul sau la inițiativa municipalității. În ultimul timp, au fost documentații de urbanism care au trecut prin Consiliul Local prin votul USR PLUS și PSD. Și aici se pare că partenerii noștri nu țin cont de alianța pe care o avem.

Având în vedere aceste aspecte, se ia în calcul retragerea susținerii politice în cadrul Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Apartament din Cluj Napoca, scos la vânzare cu 2 milioane de euro, plus TVA. Are 10 camere și este la ultimul etaj

Publicat

Un apartament de lux a fost scos la vânzare la Cluj cu peste două milioane de euro. Prețul pe metrul pătrat ajunge la 5.000 de euro. 

Locuinţa este situată la etajul 13 al unei clădiri mixte cu birouri şi apartamente. 

Un penthouse în Cluj este scos la vânzare pe site-ul Imobiliare.ro pentru preţul de două milioane de euro la care se adaugă şi TVA.

În schimb, cumpărătorul nu ar trebui să plătească comision la agenţie.

„Companie, vinde apartament unicat, tip penthouse, de lux, situat la nivelul 13, în centrul municipiului Cluj-Napoca, cu suprafaţă utilă de aproximativ 400 de metri pătrați, ultrafinisat (parchet din lemn de tek, gresie faianţă Italia, granit etc.), vedere panoramică deosebită, 3 liviguri, 10 dormitoare, 6 băi, 2 bucătării, şi având posibilităţi multiple de compartimentare.

Pret 2 milioane de euro + TVA”, scrie în anunţul postat pe site-ul imobiliare.ro.

Foto: imobiliare.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate