Actualitate
FOTO-VIDEO: CONCERT cu „doctorul de suflete”, Grigore Leşe, la Alba Iulia. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor, învăluită de „Hori de primăvară”
Vocea, stilul şi cântecul aparte ale artistului Grigore Leşe au adus la Alba Iulia atmosfera specificului etnic românesc care continuă să impresioneze la fiecare concert de acest fel. Acompaniat cu sunet de fluier, Leşe a „povestit” publicului în versuri şi doină despre sentimente curate şi simple, arătând încă o dată că este „doctor de suflete”.
Evenimentul de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia face parte dintr-un turneu al artistului în Transilvania şi Banat şi a cuprins şi o expoziție de fotografie – „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion” – o iniţiativă de integrare a unor piese vestimentare etnice în ținute urbane.
Artistul nu a fost singur pe scenă, ci cu invitații săi, muzicanți ai tarafurilor din Islaz și Babiciu.
Leșe spune că „s-au adunat în glasurile lor toate dorurile, iubirile împlinite și neîmplinite, trădate și blestemate, trecătoare și fără de moarte. Prin felul lor de a cânta, Nea Firuță și muzicanții din Islaz și Băbiciu dezleagă inimi, vindecă, aduc lumină. Sub arcuşul acestor oameni simpli, glasul instrumentelor tulbură și vrăjește”.
„Balade despre Iancu Jianu, despre Oleac, cântece de dor, de dragoste, uneori ușor licențioase, alteori sfâșietoare, cântate responsorial sau individual ca acum un secol”, asta au avut şansa să asculte albaiulienii, miercuri seara.
„Hori de primăvară” este numele concertului pe care Grigore Leşe l-a adus şi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în cadrul programului „Tradiţie. Istorie. Rost”.
Rapsodul din Ţara Lăpuşului a pornit într-u turneu naţional cu invitaţi speciali, precum Taraful lui Firuţă din Islaz şi Taraful din Băbiciu, care încântă publicul cu muzica tradiţională românească, autentică, nealterată sau modificată.
Program turneu:
Vineri, 6 martie – Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor
Sâmbătă, 7 martie – Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților
Duminică, 8 martie – Zalău, Casa de Cultură a Sindicatelor
Marți, 10 martie – Satu Mare, Casa de Cultură a Sindicatelor
Joi, 12 martie – Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor
Vineri, 13 martie – Arad, Teatrul Clasic “Ioan Slavici”
Sâmbătă, 14 martie – Timișoara, Filarmonica “Banatul”
Duminică, 15 martie – Reșița, Casa de Cultură a Sindicatelor
Luni, 16 martie – Petroșani, Casa de Cultură a Sindicatelor
Originar din Țara Lăpușului, Grigore Leșe este Doctor în Muzică cu calificativul “Summa cum Laudae”, Doctor “Honoris Causa” al Universității de Vest „Vasile Goldiş” Arad, profesor de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, realizator de emisiuni radio și TV, fiind distins pentru activitatea artistică cu numeroase premii naționale și internaționale.
“Cântecelor li se spun hori: hora în grumaz, înturnată, adâncată, moroşenească…
De ce cântă omul?… Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor.
Când cântă omul?… Când îi vine.
Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale…
Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani.
Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul.
Pe Pământ, avem două şanse: credinţa şi arta”.
Primul turneu național al artistului aduce în atenția publicului expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”. Pornind de la un concept al Iuliei Gorneanu, fotografiile au fost realizate la Muzeul Țăranului Român din București și propun integrarea unor piese vestimentare entice în ținute urbane. Din echipa care a făcut posibil acest proiect fac parte: fotograful Cristian Floriganta, designerul Simona Semen și criticul de modă Alin Gălățescu.
foto-video: Daniel Bloss
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News