Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: CONCERT cu „doctorul de suflete”, Grigore Leşe, la Alba Iulia. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor, învăluită de „Hori de primăvară”

Publicat


DSC_0875Vocea, stilul şi cântecul aparte ale artistului Grigore Leşe au adus la Alba Iulia atmosfera specificului etnic românesc care continuă să impresioneze la fiecare concert de acest fel. Acompaniat cu sunet de fluier, Leşe a „povestit” publicului în versuri şi doină despre sentimente curate şi simple, arătând încă o dată că este „doctor de suflete”.

Evenimentul de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia face parte dintr-un turneu al artistului în Transilvania şi Banat şi a cuprins şi o expoziție de fotografie – „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion” – o iniţiativă de integrare a unor piese vestimentare etnice în ținute urbane.

Artistul nu a fost singur pe scenă, ci cu invitații săi, muzicanți ai tarafurilor din Islaz și Babiciu.

Leșe spune că „s-au adunat în glasurile lor toate dorurile, iubirile împlinite și neîmplinite, trădate și blestemate, trecătoare și fără de moarte. Prin felul lor de a cânta, Nea Firuță și muzicanții din Islaz și Băbiciu dezleagă inimi, vindecă, aduc lumină. Sub arcuşul acestor oameni simpli, glasul instrumentelor tulbură și vrăjește”.

„Balade despre Iancu Jianu, despre Oleac, cântece de dor, de dragoste, uneori ușor licențioase, alteori sfâșietoare, cântate responsorial sau individual ca acum un secol”, asta au avut şansa să asculte albaiulienii, miercuri seara.

„Hori de primăvară” este numele concertului pe care Grigore Leşe l-a adus şi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în cadrul programului „Tradiţie. Istorie. Rost”.

Rapsodul din Ţara Lăpuşului a pornit într-u turneu naţional cu invitaţi speciali, precum Taraful lui Firuţă din Islaz şi Taraful din Băbiciu, care încântă publicul cu muzica tradiţională românească, autentică, nealterată sau modificată.

Program turneu:

Vineri, 6 martie – Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor

Sâmbătă, 7 martie – Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților

Duminică, 8 martie – Zalău, Casa de Cultură a Sindicatelor

Marți, 10 martie – Satu Mare, Casa de Cultură a Sindicatelor

Joi, 12 martie – Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor

Vineri, 13 martie – Arad, Teatrul Clasic “Ioan Slavici”

Sâmbătă, 14 martie – Timișoara, Filarmonica “Banatul”

Duminică, 15 martie – Reșița, Casa de Cultură a Sindicatelor

Luni, 16 martie – Petroșani, Casa de Cultură a Sindicatelor

Originar din Țara Lăpușului, Grigore Leșe este Doctor în Muzică cu calificativul “Summa cum Laudae”, Doctor “Honoris Causa” al Universității de Vest „Vasile Goldiş” Arad, profesor de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, realizator de emisiuni radio și TV, fiind distins pentru activitatea artistică cu numeroase premii naționale și internaționale.

“Cântecelor li se spun hori: hora în grumaz, înturnată, adâncată, moroşenească…

De ce cântă omul?… Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor.

Când cântă omul?… Când îi vine.

Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale…

Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani.

Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul.

Pe Pământ, avem două şanse: credinţa şi arta”.

Primul turneu național al artistului aduce în atenția publicului expoziția de fotografie „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion”. Pornind de la un concept al Iuliei Gorneanu, fotografiile au fost realizate la Muzeul Țăranului Român din București și propun integrarea unor piese vestimentare entice în ținute urbane. Din echipa care a făcut posibil acest proiect fac parte: fotograful Cristian Floriganta, designerul Simona Semen și criticul de modă Alin Gălățescu.

foto-video: Daniel Bloss


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Noapte de coșmar pentru o bătrână din Câmpeni: Un tâlhar a intrat peste ea în casă, a bătut-o și a încercat să o violeze

Publicat

batrana-batuta

În miez de noapte, un bărbat a intrat într-o casă din Câmpeni, peste o bătrână de 71 de ani. Degeaba a încercat femeia să îi dea 80 de lei, căci pentru bărbat nu a fost de ajuns. A bătut-o, a încercat o violeze și i-a luat cu forța, sub amenințarea cu moartea, o pereche de […]

Citește mai departe
Publicitate

ABRUD

DOCUMENT: Doi foști prim-miniștri, martori în procesul proiectului ratat de la Roșia Montană. Cum se apără România de ”Gabriel”

Publicat

a

România și-a anunțat apărarea în procesul de arbitraj deschis de compania canadiană Gabriel Resources la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor (ICSID) al Băncii Mondiale, aflat la Wasington. Doar câteva zile mai durează până când vor începe și audierile care vor avea loc între 2 și 13 decembrie 2019. Doi prim-miniștri vor fi printre martorii României: […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Românii merită un președinte aproape de oameni: Viorica Dăncilă!

Publicat

Viorica Dăncilă, care a condus Guvernul României și a reușit să ducă la bun sfârșit multe proiecte ce au schimbat în bine viața românilor, merită votul nostru. Vă prezentăm doar câteva dintre motivele pentru care susținem candidatura doamnei Viorica Dăncilă la președinția României: Nu a ezitat să preia funcția de prim-ministru atunci când a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

ACCIDENT la Aiud. O persoană și-a prins un picior într-un utilaj agricol

Publicat

Pompierii din Aiud intervin miercuri, în jurul orei 18:50, pentru descarcerarea și acordarea primului ajutor medical unei persoane care și-a prins un picior într-un motocultor. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2 în municipiu, pentru descarcerare și prim ajutor la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate