Actualitate
FOTO-VIDEO | „Cursa Inimii Cetății – Marșul persoanelor cu handicap”: 500 de oameni din Alba, solidari cu cei suferinzi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost marcată marți, pentru a VI-a oară, la Alba Iulia, prin „Cursa Inimii Cetății – Marșul persoanelor cu handicap”. Manifestarea ce a început la ora 14.00 din Piața Cetății a continuat spre Catedrala Reîntregirii și apoi spre Casa de Cultură a Sindicatelor a reunit aproximativ 500 de oameni din tot județul, de la persoane cu dizabilități, la însoțitori ai acestora, persoane publice, dar și simpli oameni, solidari cu cei aflați în suferință. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, împreună cu Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia şi Comitetul Județean de Analiză a Problemelor Persoanelor cu Handicap.
Comparativ cu anii trecuți, la manifestare au participat mai puține autorități publice, deși „ne-am fi dorit să fie mai mulți oameni din societățile comerciale, pentru ca să-i vadă, să vadă că sunt oameni cu dizabilități, unii sunt cu probleme de natură psihică, alții fizică, alții auditivă. Cert este că toți vor să se integreze în societate, toți ar dori ca forța lor și resursele, atâtea câte sunt, să fie folosite și în interesul lor”, a declarat directorul DASPC Alba, Sorin Chirilă.
La finalul marșului, participanții au primit din partea organizatorilor diplome, șepci, plase conținând alimente, dar și diplome de participare.
„Marşul persoanelor cu handicap – Cursa inimii cetăţii Alba” s-a desfășurat sub deviza „Să mergem împreună”, iar manifestarea a fost susţinută şi promovată, la fel ca și în anii trecuți, de solista de muzică populară Leontina Fărcaş.
Traseul marşului a fost parcurs parcurs de toţi cei prezenți în număr mare, persoane cu handicap instituţionalizate şi neinstituţionalizate, organizatori, oficialităţi, invitaţi. Tuturor acestora li s-au alăturat, pentru prima dată, elevi ai Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazu” din Alba Iulia, care i-au încurajat pe participanții „Cursei Inimii” și au dat un suflu nou marșului. Obiectivele acestor manifestări sunt promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi în viaţa comunităţii, schimbarea mentalității cu privire la persoanele cu handicap și onștientizarea faptului că toți avem șsanse egale în societate. De altfel, atât organizatorii, cât şi partenerii acestei acţiuni și-au dorit ca locuitorii oraşului Alba Iulia şi nu numai, să-şi manifeste solidaritatea prin prezenţa la această manifestare pentru a cunoaşte şi a fi aproape de persoanele cu nevoi personale. La finalul marșului, toți participanții s-au îndreptat spre holul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde a avut loc expoziția cu vânzare de obiecte și decorațiuni, realizate de copii și adulți cu dizabilități. Finalul zilei a fost marcat de spectacolul artistic „Bucuria darului”, susținut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, Fanfara de Copii din Petrești, Grupul „Primavera”, Grupul de Colindători din Ighiu și Corul Centrului „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, cu participarea îndrăgitei interprete de muzică populară, Leontina Fărcaș și ansamblul „Muguri de Teazur”.
În anul 1992, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, consacrată analizei implementării Programului Mondial de Acțiune privind persoanele cu handicap, a declarat ziua de 3 decembrie „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”. Această zi, „o putem considera una de sărbătoare, pentru că, problema cu care se confruntă aceste persoane aflate în suferință, nu are doar o dimensiune socială, ci și una spirituală, căci, unde este suferință, acolo este și binecuvântare”, a precizat președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pr. Nicolae Ignat.
La nivelul județului Alba, în urma unei statistici realizate la sfârșitul lunii noiembrie de Secretariatul Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți Alba, s-a constatat că peste 17.000 de persoane, dintre care aproape 2000 de copii, sunt înregistrate cu certificat de încadrare în grad de handicap. Dintre acestea, doar în orașul Alba Iulia au fost înregistrați 2708 de adulți cu certificat de handicap (4.61% din populație) și 348 de copii (0.59% din populație).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News