Actualitate
FOTO-VIDEO | „De vorbă cu Domnul”: Recitalul susținut de actorul Dorel Vișan a încheiat ediția a VII-a a Târgului de Carte „Alba Transilvana”
O seară plină de încărcătură spirituală, alături de actorul Dorel Vișan. De asta au avut parte aproximativ 100 de albaiulieni duminică începând cu ora 18.00, care au ales să își petreacă o oră ascultând poeme religioase și cuvinte pe tema câtorva subiecte majore ale omenirii – Dumnezeu și relațiile spirituale ale omului, iubirea, libertatea omului sau tragismul vieții umane – rostite de Dorel Vișan în Sala Unirii. Recitalul s-a intitulat „De vorbă cu Domnul” a avut rolul de a încheia Târgul de carte „Alba Transilvana”, ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediție.
Fără a fi „habotnic”, după cum el însuși a ținut să precizeze, actorul a făcut o incursiune prin ideile celor mai mari gânditori din istorie, care, la rândul lor au stat „de vorbă cu Domnul” și în urma cărora au rămas câteva cuvinte celebre. Dintre aceștia el i-a amintit pe Plaut care a spus „Homo homini lupus” („omul se comportă ca un lup cu semenul său”), Seneca, Terențiu („Sunt un om si nimic din ce este uman nu este străin de mine”), Shakespeare, Dostoievski sau Mircea Eliade.
În discursul său despre cel mai controversat subiect al filosofiei și nu numai, Vișan a amintit mai multe idei ale culturii universale: „Omul este singura creație a lui Dumnezeu pe care a făcut-o El personal, care nu este rezultatul poruncii „Să fie…”, „Tragismul omului vine din faptul că el a fost făcut liber pentru comuniunea cu Dumnezeu, dar voluntar și-a schimbat firea, refuzând dumnezeirea și acceptând singularizarea. Omul nu este om dacă nu este în comuniune cu Dumnezeu”, „Dumnezeu i-a dat omului libertatea cu care el nici astăzi nu știe ce să facă pentru că libertatea înseamnă, cum spun unii filosofi, să îți construiești fericirea fără a deranja fericirea celorlalți”.
Mitul androginului, dezbătut de înțelepți ai mai multor culturi, a fost un alt subiect pe care l-a atins Dorel Vișan în cuvântarea sa despre Dumnezeu: „La început, bărbatul și femeia erau una, dar din cauza slăbirii conștiinței lor divine, El i-a despărțit. Astfel, ei au rămas cu o singură aripă și nu pot zbura decât dacă se îmbrățișează”.
Actorul a oferit și o definiție a lui „Dumnezeu”: „Nu este un bătrân, așa cum îl prezintă iconografia. Este o energie care există în afara noastră, iar noi suntem o parte a ei”. În aplauzele publicului, Dorel Vișan și-a încheiat cuvântarea cu un psalm.
Vedeți mai jos un poem recitat de Dorel Vișan:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News