Actualitate
FOTO-VIDEO Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de Tineret ”Apollo”. Dan Chiorean: ”Alba Iulia are nevoie de un Teatru Național”
Joi, începând cu ora 18:30, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a avut loc ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret ”Apollo”, ediția a II-a. Evenimentul l-a avut în prim-plan pe Dan Chiorean, actor la Teatrul Naţional Cluj Napoca, invitat special pentru a patrona critic festivalul şi pentru a împărtăşi participanţilor observaţii utile legate de spectacolele prezentate. În introducere, actorul a susținut că Alba Iulia are nevoie de un Teatru Național.
În perioada 23-26 aprilie, la Alba Iulia are loc Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret „Apollo”. În urma procesului de selecţie, ediţia din acest an aduce în faţa publicului 11 grupuri participante din ţări precum Bulgaria, Cehia, Georgia, Lituania, Ungaria şi Republica Moldova şi fireşte, România.
Pentru dăruirea lor, toate grupurile vor fi recompensate cu trofee unice, lucrări semnate de Ștefan Balog (artist plastic), sculpturi în piatră care încearcă să surprindă esența spectacolelor prezente în festival.
”Alba Iulia are nevoie de un teatru și nu de un teatru oarecare, de un Teatru Național. Și când spun Teatru Național mă refer exact la ceea ce înseamnă Teatrul Național Alba Iulia. Deocamdată nu există, sper să prind momentul în care să vin și să aplaud inițiativa acelor oameni care își dau seama că publicul și oamenii din Alba Iulia, cei de acum și mai ales cei de cinci ani care sunt acum în sală, vor fi în sala Teatrului Național Alba Iulia”, a declarat în cadrul ceremoniei de deschidere, actorul Dan Chiorean.
Desfășurându-se în perioada 1 ianuarie – 1 mai, proiectul își dorește diversificarea vieții sociale și culturale a comunității locale și promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia și a județului Alba în planul cultural – artistic internațional. Ca impact civic, se urmărește promovarea spiritului de deschidere, expresie, educație și toleranță prin artă.
Apollo provoacă publicul și actorii la deschidere spre o experimentare a diversității și o căutare a teatrului ca moment intens de adevăr, de viață. Iată de ce festivalul este deschis oricărui grup sau companie indiferent de statut sau mediu de proveniență. Iată de ce Apollo nu favorizează atât cărți de vizită, cât devotamentul, sacrificiul și dăruirea din inima artistului.
În cadrul festivalului vor participa, în acest an, 11 trupe, dintre care 6 sunt din străinătate. De asemenea, festivalul are 72 de invitați, la care se adaugă încă 15 din cadrul organizatorilor. Grupurile de invitați vor sosi joi și vineri, iar în timpul liber vor vizita orașul și Cetatea Alba Carolina.
Bugetul total al festivalului este de 82.000 lei, dintre care 16.250 lei primiți de la Primăria municipiului Alba Iulia.
Ceremonia de deschidere a festivalului a avut loc joi, 23 aprilie, începând cu ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților, avându-l în prim plan pe Dan Chiorean, actor la Teatrul Național Cluj Napoca, invitat special pentru a patrona critic festivalul și pentru a împărtăși participanților observații utile legate de spectacolele prezentate. Dan Chiorean a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal oferit în cadrul Premiilor Gopo. De asemenea, acesta a obținut premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Vilnius, pentru rolul din Filmul Rocker, în Regia lui Marian Crișan, 2013.
Apollo nu este un festival competitiv, provocarea comună a participanților fiind aceea de a câștiga inimile spectatorilor și de a obține aplauze binemeritate în sălile Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Pentru dăruirea lor, toate grupurile vor fi recompensate cu trofee unice, lucrări semnate de Ștefan Balog (artist plastic), sculpturi în piatră care încearcă să surprindă esența spectacolelor prezente în festival.
Cu sprijinul Fundației Inter-Art Aiud și a Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud, anul acesta aripile festivalului deschid o nouă dimensiune în oferta artistică: prima ediție a Expoziției Internaționale de Afișe. Artiști din toată lumea au fost invitați să accepte o abordare artistică a afișului ca obiect cultural. S-au primit înscrieri din partea a 55 de artiști din țară și străinătate. Lucrările – afișe tematice Apollo – au fost selectate, acordându-se în mod simbolic premii și distincții.
Lucrările câștigătorilor și a tuturor participanților vor fi expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, sâmbătă, 25 aprilie, când va avea loc și simpozionul ”Afișul – obiect de artă”. În aceeași zi va avea loc, tot în cadrul festivalului Apollo, expoziția personală de afișe combatante ”Azi trag la țintă”, semnată de prof. univ. dr. Feleki Karoly (Universitatea de Artă și Design, Cluj Napoca) – care va prezenta publicului afișele ce acoperă o largă plajă de atitudini critice ale autorului, față de evenimentele politice, sociale și culturale ce au avut loc în ultimele decenii în spațiul geografic local și european.
Intrarea este liberă.
Citește și 23-26 aprilie: 11 trupe din România şi străinătate participante la Festivalul Internațional de Teatru de Tineret ”Apollo”. PROGRAMUL
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News