Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: DSP Alba a lansat prima strategie pentru sănătate din județ. Printre priorităţi, Centru de Recuperare la Zlatna și servicii de urgență la Sebeș

Publicat

IMG_7758Direcția de Sănătate Publică Alba a lansat vineri, 16 decembrie, Strategia Județeană de Sănătate 2017 – 2020, document elaborat de specialiștii instituției. Potrivit DSP, reprezintă o premieră la nivelul județului Alba și cuprinde, printre altele, prioritățile strategice pentru perioada 2017-2020, un plan de acțiune și termenele de implementare. Între prioritățile Strategiei se numără și îmbunătățirea sistemului sanitar, prin dezvoltarea unui Centru de Recuperare Medicală în orașul Zlatna, înființarea unui centru multifuncțional la Ocna Mureș, în locul fostului spital, extinderea Ambulatoriului de Specialitate la Spitalul Municipal Blaj și dezvoltarea de servicii medicale de urgență la Sebeș.

La eveniment au participat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, prefectul județului Alba, Mihaela Albu, primari de orașe și comune, manageri ai spitalelor din județul Alba, reprezentanți ai Consiliului Județean Alba și reprezentanți ai altor instituții deconcentrate din județ. La lansare au participat și specialiști ai DSP Alba, care au ajutat la elaborarea strategiei.

„Fără strategie, considerăm că execuția este fără rost și fără execuție strategia este inutilă. Astfel, în contextul mondial a unei evoluții nefavorabile a stării de sănătate a populației, așa cum o prezintă rapoartele OMS, considerăm absolut necesară abordarea strategică bazată pe analiză și planificare a sistemului de sănătate județean.

Strategia Județeană de Sănătate își propune să fie cadru de politici pentru susținerea acțiunilor ce vizează sistemul de sănătate și bunăstarea cetățenilor județului. Este astfel pentru prima dată când este elaborată la nivelul județului nostru o viziune privind sănătatea publică, viziune ce implică colaborarea tuturor actorilor care au rolul important sau decisiv în sistemul sanitar”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

YouTube video

„Este prima strategie pentru sănătate din județului Alba. Este un document al nostru, al județului Alba, este un document nu numai al instituțiilor care se ocupă de sănătate și este un document și pentru administrațiile locale, pentru comune, orașe, municipii, pentru județ, pentru că toți avem obligații legat de sănătatea locuitorilor. Domeniul pe care îl cuprinde este unul vast, de la prevenire până la intervenția medicului. Sunt convins că proiectele dezvoltate și propuse prin această strategie vor rezolva în timp problemele de sănătate ale județului. Sunt convins de asemenea că această strategie va ajuta să fie puse în valoare fondurile pe care le avem la dispoziție pentru sănătate în județul Alba”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Strategia Județeană de Sănătate a fost elaborată la nivelul Direcției de Sănătate Publică Alba. Documentul este structurat în două părți, prima fiind orientată pe analiza datelor și interpretarea acestora iar cea de-a doua parte prezintă prioritățile strategice și un plan de acțiune concret cu responsabili și termene de implementare pentru anii 2017-2020.

„Strategia Județeană de Sănătate pune în centrul ei pacientul. Nu numai că documentul vizează modernizarea sistemului de sănătate și orientarea spre cetățean, dar și creșterea satisfacției privind serviciile medicale oferite la nivelul județului Alba”, a declarat Alexandru Sinea.

Printre cele mai grave probleme identificate ale sistemului de sănătate se numără slaba dezvoltare a asistenței medicale primare, coroborată cu inechități privind accesul la servicii de sănătate, mediul rural fiind clar dezavantajat, toate acestea conducând la creșterea costurilor serviciilor medicale spitalicești. Au fost de asemenea analizate principalele fenomene demografice la nivelul județului și determinanții stării de sănătate.

Au fost definite prioritățile strategice la nivelul județului, dintre care amintim:

– medii sănătoase și sigure

– asistență medicală preventivă

– împuternicirea beneficiarilor de servicii de sănătate

– echitate în sănătate

– protecția în sănătatea publică

– îmbunătățirea infrastructurii în sistemul de sînătate

– îmbunătățirea infrastructurii de resurse umane

Strategia județeană de sănătate are la bază strategia națională de sănătate însă este adaptată la cerințele și necesitățile județului Alba, fiind elaborată la propunerea directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, de specialiști din instituție, împreună cu specialiști din spitale, OAMGMAMR, SANITAS, Asociaţia Medicilor de Familie, Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor Dentiști și Colegiul Medicilor.

Tot în ceea ce privește dezvoltarea sistemului sanitar, DSP Alba va susține demersurile Consiliului Local al Oraşului Ocna Mureş de a spori capacitatea Unităţii Medico-Sociale Ocna Mureş de la 30 la 90 de paturi. 

”Datorită scăderii incidenței tuberculozei la nivel județean, a tendinței de îmbătrânire a populației și în consecință creșterea nevoii de servicii medicale adaptate, se evidențiază necesitatea dezvoltării unor servicii medico-sociale în municipiul Aiud. Totodată, având în vedere faptul că în municipiului Sebeș sunt noduri rutiere importante, se simte nevoia dezvoltării serviciilor medicale de urgență în proximitate pentru a degreva Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și reduce costurile din sistem”, susține Alexandru Sinea.

În zona Munților Apuseni s-a ajuns la un consens între spitalele din Câmpeni și Abrud pentru ca locuitorii din Munții Apuseni să beneficieze de o paletă largă de servicii medicale. Potrivit Strategiei, Spitalul Orăşenesc Câmpeni va acoperi segmentul de acuţi și Urgențe, iar Spitalul de Boli Cronice Câmpeni va dezvolta specializările de boli cronice și tuberculoză, în vreme ce Spitalul Orăşenesc Abrud se va axa pe servicii de recuperare (neurologică, psihiatrică, balneofiziologică, etc). Totodată, strategia prevede înființarea unui heliport în orașul Câmpeni.

„Implicarea tuturor segmentelor cu impact în sănătatea publică este absolut necesară pentru o bună stare de sănătate la nivelul județului Alba – instituții publice, asociații profesionale, ONG-uri  și inclusiv comunitățile prin creșterea responsabilității individuale. Mai mult, este nevoie de o corelare între determinanții stării de sănătate – socio-economici, comportamentali, sistem sanitar – și influențele  asupra sănătății. Mă refer  la acest lucru în urma analizei  efectuate în elaborarea strategiei județene de sănătate care a evidențiat faptul că acești determinanți  nu sunt centralizați și analizați în corelație”, a spus dr. Olimpia Candria, coordonator program național evaluare și promovare a sănătății.

Strategia Județeană de Sănătate 2017-2020 este reafirmarea angajamentului Direcției de Sănătate Publică Alba la principiile enunțate în Constituția României: dreptul la ocrotirea sănătății. dreptul la un mediu sănătos și la principiul enunțat în Constituția Organizației Mondiale a Sănătăți: sănătatea este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane.

Strategia Județeană de Sănătate este integrată direcțiilor strategice având ca primordial obiectiv reducerea decalajului sau a inegalităților în sănătate, formulate în „Strategia Europa 2020”, a Organizației Mondiale a Sănătății Regiunea Europa, și în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, consonanță însă cu particularitățile județului Alba.

Documentul poate fi consultat integral AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement