Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Expoziția „Fabricat în România”, la Alba Iulia. Maşini istorice autohtone, pe platoul de la Obelisc

Publicat

Aflaţi într-o călătorie prin ţară cu destinaţia Alba Iulia, proprietari de autovehicule ARO au expus, miercuri, pe platoul Obeliscului lui Horea din Cetatea Alba Carolina, maşini istorice autohtone.

Printre automobilele expuse la Alba Iulia s-au numărat mai multe modele ARO IMS (M461) și ARO 243 (opt locuri, trei uși), un model ARO 241 (patru uși, decapotabil) și un model ARO 240 (două uși, decapotabil).

 

ARO 240

Pasionaţii deţinători de autovehicule de teren marca ARO au pornit, în luna mai, într-un periplu pe drumurile patriei, celebrand astfel împlinirea a 100 de ani de la momentul în care provinciile istorice locuite de români s-au unit, formând Romania.

“Este o mândrie pentru posesorii de autovehicule de provenienţă autohtonă să sărbătorească în acest fel momentul istoric al Marii Uniri”, spune unul dintre participanţi.

Raidul a avut destinaţia Alba Iulia şi a fost parcurs în mai multe etape, cu opriri în Târgovişte, Curtea de Argeş, Avrig, Sebeş, Sarmizegetusa, Polovragi, Băile Govora şi Câmpulung.

Ziua 4: Operatiunea Munţii Apuseni

Astazi motoarele Aro-urilor si ale m-urilor au pornit cu gandul la plimbarea pe care urma sa o intreprindem sub atenta coordonare a domnului Mircea Stefan Grava in inima Apusenilor.
Nu a trecut mult timp si am parasit asfaltul. Peisajele pe care le-am intampinat sunt de nedescris. Ca o referire la tema raidului nostru pot sa spun ca acum, in imprejurimile Albei, am inteles de ce in 1918 s-a dorit de tot poporul acest act care astazi se numeste Romania. Am vazut bogatii greu de cuantificat: pasuni deschise, cer albastru, ape limpezi”, spune unul dintre participanţi, pe reţeaua de socializare. Descrie una dintre etapele Turul României Retromobil, desfăşurată pe 22 mai, pe traseul Poaina Galzii – Teius – Rameti – Ponor – Salciua – Rimetea – Aiud – retur (sursa foto imagini din Turul României – Facebook_ Muzeul Automobilului Românesc).

Evenimentul a fost organizat de Retromobil Club România (RCR) – Secția Aro M și RCR – Filiala Alba Iulia.

Producătorul de vehicule de teren ARO (Auto România) din Câmpulung-Muscel și-a început producția în 1957 și a produs peste 380.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 țări (înainte de 1989 90% din producție a fost exportată). Automobilul de teren a ieșit din fabricație în anul 2003 în România.

ARO IMS a fost primul vehicul de teren asamblat în România postbelică de către ARO, produs între 1957 și 1975.

Modelul M461 a fost început în 1964. Avea aspect și finisaj imbunătățit și mecanică reproiectată, deși ca aspect era asemănător cu IMS-59. Avea motor de 2.5 l pe benzină la 70 CP (52 kW), o viteză maximă de 100 km/h și un consum de combustibil de 17 l/100 km la 80 km/h.

Exportul modelului M461 a început în 1965 cu 2.000 de vehicule trimise în China și Columbia. M461 a fost o mașină foarte bună la vremea respectivă, câștigând câteva competiții internaționale: ediția din 1970 a Forests Rally (Belgia) și ediția din 1973 a Sons of Beaches (Oregon). Cu performanța și tehnologia imbunătățite, au fost produse 80.233 de vehicule, din care 46.549 au fost exportate iar un număr mai mare a fost folosit de către Armata Română, care le-a folosit până recent. La ora actuală mai exista aproximativ 3.000 de vehicule M461 în România iar proprietarii acestora s-au organizat în cluburi. Ultimele versiuni erau cunoscute sub numele de M473 pe piața germană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax