Actualitate
FOTO-VIDEO: Festivalul Cetăţilor Dacice 2015. Spectacol cu săbii, scuturi şi arcuri în luptele daco-romane şi concertul Phoenix, atracţiile zilei de sâmbătă
Luptele între daci şi romani şi concertele în aer liber au fost atracţiile principale, sâmbătă, la Festivalul Cetăţilor Dacice 2015. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească, Phoenix.
Sâmbătă, manifestările s-au desfăşurat la Cricău, unde vechiul Apoulon (Piatra Craivii) a reînviat prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia au fost prezentate ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică.
După-amiaza, a fost spectacol de reenactment istoric: trupe de daci şi romani şi-au „încordat” săbiile, scuturile şi arcurile în lupte la câmp deschis, cu demonstraţii militare.
Seara s-a încheiat cu concerte în aer liber ale trupelor Gino & Band şi Poarta 3, atracţia fiind trupa Phoenix care a concertat pe scena amenajată pe stadionul din Cricău.
În programul de sâmbătă a mai fost inclus Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.
Pe parcursul zilei de sâmbătă, în prima parte a programului, publicul nu a fost numeros, însă mai spre seară, fanii muzicii rock au mai umplut stadionul de la Cricău, la concertul trupei Phoenix.
Duminică, gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susţinute de Ansamblul folcloric al judeţului Alba şi Ansamblul Dor Cricăuan. Numărul forte al zilei va fi susţinut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitraşcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre şi lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizaţii Nemuritoare.
Programul de duminică, 22 iunie, la Festivalul Cetăţilor Dacice
Prezentatori: Daniel Buzdugan şi Mihai Morar. Loc de desfăşurare: stadionul de fotbal din Cricău
15.00 Parada luptătorilor şi a trupelor de reenactment
15.30 Întreceri Dacice (Decathlon Dacic I): Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier
17.00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment (daci și romani)
17.30 Întreceri dacice (Decathlon Dacic II) : Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii
18.30 Lupte de gladiatori
19.00 Premierea cetăţii câştigătoare
19.30 Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba (Dirijor: Alexandru Pal) şi Ansamblul Folcloric „Dor Cricăuan”
Aflat în acest an la a IX-a ediţie Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un eveniment cultural-artistic de bun gust, cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.
Cetatea dacică de la Piatra Craivii sau vechiul Apoulon este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii dacice deoarece se spune că aici s-ar fi retras Decebal din calea romanilor. Unii istorici susţin că fortificaţia era una dintre cele mai puternice dintre cetăţile dacice deoarece era construită într-un stil unic de meşteri greci, fiind aproape imposibil de cucerit. Cetatea se află pe o culme în satul Craiva, din comuna Cricău, la o altitudine de peste 1.000 de metri. Istoricii care au cercetat zona susţin că vestigiile cetăţii datează din secolele II î.Hr. – I d. Hr.
În jurul vechii cetăţi dacice de la Piatra Craivii se ţes numeroase legende, transmise de localnici din generaţie în generaţie. Bătrânii satului povestesc că din moşi strămoşi ştiu că Apoulon era “cetatea dacilor liberi”, cea mai puternică şi în care chiar Regele Decebal s-ar fi retras în vremurile cele mai grele prin care trecea Dacia. Localnicii cred şi susţin cu tărie că la Piatra Craivii ar fi îngropat într-un loc tainic chiar capul lui Decebal dar şi comoara regelui dac.
Legendele spun că în măruntaiele pământului ar fi ascuns aurului lui Decebal, iar, din când în când, stâncile se deschid astfel încât cei care au norocul să fie în preajmă pot să îşi umple traista cu bogăţii. Aceleaşi legende spun că toţi cei care sunt lacomi şi vor să ia mai mult aur decât au nevoie sunt închişi între stâncile de piatră, iar gemetele celor care au fost încuiaţi pe veci s-ar auzi şi acum în unele nopţi.
Organizatorii Festivalului Cetăților Dacice, ediția a IX-a sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cricău, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
foto-video: Daniel Bloss
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News